News

Ministrul Agriculturii, veste bună pentru fermierii afectați de criză: ”România poate cheltui fonduri de 80 de milioane de euro”

05.05.2020 | 15:54
Ministrul Agriculturii veste buna pentru fermierii afectati de criza Romania poate cheltui fonduri de 80 de milioane de euro
ADVERTISEMENT

Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a oferit o veste foarte bună pentru fermierii afectați de criza Covid-19 din România. Aceștia au la dispoziție o sumă mare de bani pentru a-și susține activitatea.

Ministrul Agriculturii, veste bună pentru fermierii afectați de criză: ”România poate cheltui fonduri de 80 de milioane de euro”

Oficialul Guvernului Orban a anunțat marți, în cadrul unei conferințe de presă, un ajutor semnificativ pentru fermierii din România. Cuantumul maxim al ajutorului financiar nu va depăși suma de 5.000 de euro. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, în desfășurare la această oră, la Ministerul Agriculturii.

ADVERTISEMENT

Oros anunță că țara noastră poate cheltui 1% din totalul fondurilor alocate pentru dezvoltare rurală, respectiv 80 de milioane de euro, pentru sprijinirea fermierilor şi agricultorilor afectați de criza Covid-19.

”Ieri (luni, 4 mai 2020 n.r.) am primit o comunicare a Comisiei Europene prin care se spune că s-a aprobat modificarea Regulamentului european 1305 privind sprijinul pentru dezvoltare rurală, acordat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în ceea ce privește măsuri specifice, temporare, excepționale, în condițiile răspândirii Covid-19.

ADVERTISEMENT

Am cerut acest lucru la sfârșitul lunii martie printr-o scrisoare prin care am cerut mai multe lucruri. Astfel, sumele neutilizate, neaccesate pe măsurile de dezvoltare rurală să le putem utiliza prin măsuri de sprijin cu aplicabilitate până-n decembrie 2020, a anunțat, marți, ministrul agriculturii.

Sprijinul pentru fermieri, sub formă forfetară

Adrian Oros a mai spus că suma pe care România o poate accese la Comisia Europeană pentru agricultură este între 72 şi 80 de milioane de euro. Ea provine din măsurile PNDR 2020 mai puțin accesate, iar valoarea maximă a sprijinului nu va depăşi 5.000 euro la fermier şi 50.000 de euro la procesator.

ADVERTISEMENT

“Sprijinul va avea forma unei sume forfetare, iar rambursarea ulterioară de către Comisie se face în conformitate cu creditele bugetare şi sub rezerva disponibilității fondurilor.

Ne este permis să cheltuim cu această măsură până la 1% din total alocare fonduri pentru dezvoltare rurală, adică în cazul României 80 de milioane de euro, aproximativ cam atât mai avem noi, între 72 şi 80 de milioane de euro neutilizate din alte măsuri care au fost mai puţin accesate.

ADVERTISEMENT

Valoarea maximă a sprijinului nu va depăşi 5.000 euro la fermier şi 50.000 de euro la procesator”, a adăugat Oros în ieșirea publică de marți.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane...
Fiica lui Ion Țiriac, vacanță exotică de Paște, pe proprietatea de 5,5 milioane de euro a tatălui ei » Alături de cine a petrecut Ioana Țiriac
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de...
Norvegianul care mutila bărbați cărora le tăia organele sexuale, condamnat la 22 de ani de închisoare. Un român, implicat în afacerea macabră
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
Cât costă un burger cu carne de crocodil:
Cât costă un burger cu carne de crocodil: "Trebuie doar puţin rumenit. Românii au gusturi bune la mâncare"
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este...
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția...
Cine este femeia care stă non stop lângă patul lui Florin Piersic. Soția marelui actor nu știe mai nimic despre relația lor
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați...
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Dacă va dori să beneficieze de pensie specială, Mara Mareș își va putea...
Dacă va dori să beneficieze de pensie specială, Mara Mareș își va putea depune documentele în 2055. Motivul
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv,...
Aeroportul din România de unde avioanele zboară aproape goale. Deși s-a investit masiv, oamenii nu se înghesuie să cumpere bilete