News

Comisia Europeană propune congelarea mai multor tipuri de carne pe timp de pandemie COVID-19! Ce se întâmplă cu prețurile

05.05.2020 | 11:08
Comisia Europeana propune congelarea mai multor tipuri de carne pe timp de pandemie COVID19 Ce se intampla cu preturile
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană propune congelarea mai multor tipuri de carne pe timp de pandemie COVID-19! Aceasta este decizia anunțată de forul internațional după ce mai mulți producători s-au plâns că piețele lor s-au prăbușit pur și simplu din cauza epidemiei.

Comisia Europeană propune congelarea mai multor tipuri de carne pe timp de pandemie COVID-19!

Mai exact, în urmă cu doar câteva zile, Comisia Europeană a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat ca soluție subvenționarea depozitării  în spații frigorifice private a unor produse lactate. Vorbim despre brânză, unt și lapte degresat.

ADVERTISEMENT

Același lucru se întâmplă și în cazul cărnii, mai ales pentru cea de vacă, oaie și capră. Concret, în momentul zero,  operatorii economici ar putea retrage de pe piață aceste mărfuri și să le depoziteze de la 2-3 luni până la 5-6 luni. După care să revină cu ele spre comercializare.

Ce se întâmplă cu prețurile la carne

S-a luat această măsură după ce prețul cărnii de bovină a scăzut în Uniunea Europeană în ultimele două luni, scăderi semnificative fiind înregistrate și față de același interval al anului trecut.

ADVERTISEMENT

Probleme au fost și în sectorul cărnii de miel, sector care în mod normal traversa un „boom” în lunile martie și aprilie. Cum sărbătorile pascale au mers „pe repede înainte” și autoritățile au interzis întâlnirile chiar și ele în sânul familiei, atunci lumea s-a reorientat.

Crescătorii de animale au rămas cu marfa nevândută în ciuda ofertelor pe care le-au făcut pe ultima sută de metri. Lumea nu s-a arătat impresionată de scăderea prețului, a preferat banalul pui de găină sau carnea de curcan și a spus pas și livrărilor online pe care le promiteau fermele.

ADVERTISEMENT

Anunțul făcut de Comisia Europeană poate oferi un răgaz pe termen scurt pentru piețele de carne de vită și miel, dar nu toată lumea este mulțumită de decizie.

Crescătorii de animale spun că produsele congelate, în special carnea, își pierd din valoare și automat sunt obligați să vină pe piață cu un preț redus. Acest lucru ar putea avea un impact dăunător asupra comerțului și, mai zic fermierii, creează un dezechilibru între ofertă și cerere.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Comisia Europeană spune că decizia ar putea salva o piață de aproximativ 80 de milioane de euro. Proiectul a fost distribuit statelor membre Uniunii Europene o decizie urmând a fi luată în cel mai scurt timp posibil.

ADVERTISEMENT