News

Ministrul dezvoltării, Adrian Veștea, tentat să candideze la Primăria Brașov. „Sunt multe sondaje care mă poziționează într-o zonă fruntașă”

Ministrul liberal al dezvoltării, Adrian Veștea, a spus că nu exclude o candidatură la Primăria Brașovului și a apărat programul guvernamental Anghel Saligny
22.07.2023 | 14:45
Ministrul dezvoltarii Adrian Vestea tentat sa candideze la Primaria Brasov Sunt multe sondaje care ma pozitioneaza intro zona fruntasa
Adrian Veștea, în apărarea programului Anghel Saligny. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Adrian Veștea, numit acum în fruntea Ministerului Dezvoltării după ce în ultimii șapte ani a condus Consiliul Județean Brașov, a declarat sâmbătă că anul viitor va lua o decizie privind o posibilă candidatură la Primăria Municipiului Brașov.

Veștea, candidat la Primăria Brașov

Ministrul liberal al dezvoltării, Adrian Veștea, a refuzat să dea o declarație categorică sau să lanseze atacuri politice la adresa actualului primar al Brașovului. El a fost întrebat în cadrul emisiunii Insider Politic dacă este tentat de o candidatură pentru acest post în 2024, însă s-a limitat în a spune că obligația actualei funcții este aceea de a găsi soluții pentru administrația publică locală și județeană.

ADVERTISEMENT

Ministrul Veștea, de al cărui nume se leagă dezvoltarea Aeroportului Brașov, ce a avut parte de presă negativă în ultima perioadă, a fost întrebat cât de mulțumit e însă de activitatea actualului primar USR al Brașovului.

„E adevărat, sunt foarte multe sondaje care mă poziţionează într-o zonă fruntaşă. E o calitate a mea care poate fi verificată: aceea de a nu crea confruntări inutile, de a băga beţe-n roate. Anul viitor va fi an electoral, se vor ascuţi săbiile, dar cred că e foarte important ca până atunci să ne vedem de treabă, să implementăm proiecte şi să le dăm încredere românilor că sunt şi oameni care au astfel de calităţi”, a declarat ministrul liberal, care a precizat că anul viitor va lua o decizie privind o eventuală candidatură pentru această funcție.

ADVERTISEMENT

„Obiectivul meu este a face administraţie publică competentă, de a demonstra că sunt în măsură să mă ridic la nivelul aşteptărilor celor care m-au propus pentru funcţia de ministru. Ceea ce se va întâmpla anul viitor, vom vedea cu toţii. Eu îmi doresc ca acest mandat de ministru pe care l-am început să fie încununat de succes şi să am cât mai multe rezultate”, a mai spus Adrian Veştea.

În apărarea programului Anghel Saligny

Unul dintre cele mai controversate programe guvernamentale din ultimii ani a fost PNDL-ul liberal, Anghel Saligny. Aprobat de Guvernul PNL, programul de 65 de miliarde lei pentru proiectele locale a dus la ruperea coaliției cu USR care a acuzat faptul că din acest program lipsesc măsurile de transparență și verificare a modului în care sunt cheltuiți acești bani.

ADVERTISEMENT

„Este un program oportun, fiindcă sunt situaţii în care nu există fonduri suficiente pentru a elimina aceste inechităţi între anumite comunităţi. Ne dorim cu toţii să aducem fiecare comunitate la un anumit standard şi nu o puteam face decât prin această resursă financiară pe care, evident în urma unor plafoane stabilite, o punem pentru toate localităţile din România. Din cele 3.228 de unităţi administrativ-teritoriale, toţi primarii au aplicat pentru acest program, chit că liderii lor ar fi fost împotrivă la un anumit moment”, a declarat Adrian Veștea.

Acesta a refuzat să critice primarii USR care au aplicat pentru finanțarea proiectelor din acești bani, spunând că i se pare normal ca aceștia să acceseze orice fonduri disponibile pentru dezvoltarea locală. „Mi se pare normal. Este o resursă pe care tu trebuie să o accesezi fiindcă comunitatea are astfel de aşteptări. Practic, sunt programe care vin în sprijinul infrastructurii, atât în zona urbană, cât şi în zona rurală. Toată acesta infuzie de capital care va fi implementată pe parcursul a cinci ani de zile este o resursă care va duce la un nivel foarte ridicat viaţa fiecărui locuitor al României”, a mai precizat ministrul liberal.

ADVERTISEMENT

Deși datele arată că mare parte din fonduri s-au dus către județele unde baronii din PNL sau PSD au o influență mare, ministrul a negat faptul că acești bani s-au acordat pe criterii politice.

„Banii nu s-au alocat pe niciun fel de criteriu politic. Au fost criterii care ţineau de numărul de locuitori, de suprafaţa pe care se întindea localitatea respectivă. De asemenea, apa şi canalizarea au avut prioritate înainte asfaltului. Este o procedură care a permis tuturor unităţilor administrativ- teritoriale să poată să primească această resursă”, a mai spus ministrul Adrian Veștea.

ADVERTISEMENT