News

Ministrul Educației anunță trei scenarii pentru creșterea salariilor în învățământ. Ca model ar putea fi folosită grila de salarizare a medicilor

Ministrul Educației anunță trei scenarii privind creșterea salariilor din învățământ. Grila medicilor, folosită drept model
22.06.2023 | 16:56
Ministrul Educatiei anunta trei scenarii pentru cresterea salariilor in invatamant Ca model ar putea fi folosita grila de salarizare a medicilor
Ministrul Educației anunță trei scenarii pentru creșterea salariilor în învățământ. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației anunță trei scenarii pentru creșterea salariilor în învățământ. Ligia Deca a explicat, joi, cum s-ar putea produce mărirea lefei profesorilor. Potrivit acesteia, ar putea fi folosită, drept model, grila de salarizare a medicilor.

Ministrul Educației anunță trei scenarii pentru mărirea salariilor

Totodată, Ligia Deca mai spune că în orice situație, salariul debutantului sau al asistentului universitar va fi egal cu mediul brut pe economie. Măsurile au fost discutate, miercuri, cu reprezentanții sindicatelor, în cadrul unei întâlniri la Ministerul Muncii.

ADVERTISEMENT

„Urmează ca fiecare sindicat să îşi desemneze o echipă tehnică, care, alături de reprezentanţii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Educaţiei, să lucreze concret. S-a agreat că se va merge pe trei scenarii de grile. Una dintre acestea fiind cea lucrată deja la Ministerul Educaţiei, împreună cu federaţiile sindicale, la sfârşitul anului trecut, începutul acestui an.

Am agreat că în circa 10 zile aceste echipe tehnice vor veni cu variantele . Domnul ministru Budăi a anunţat ieri: aceste variante vor fi transmise pentru evaluarea impactului. Apoi, ele vor intra în discuţia politică cu liderii coaliţiei şi cu celelalte ministere”, a transmis Ligia Deca

ADVERTISEMENT

Grila de salarizare a medicilor, folosită ca model

Ligia Deca a precizat faptul că nu poate să spună care va fi cel mai mare salariu. Însă, ministrul a spus că ar putea exista o echivalență cu grila de la Ministerul Sănătății, în cazul anumitor poziții.

Astfel, dacă acest model va fi folosit, un dascăl care lucrează de peste 25 de ani în învățământ, ar putea avea o echivalență „cu o funcţie din contextul grilei de la Sănătate, cu un anumit tip de medic”, potrivit ministrului.

ADVERTISEMENT

Însă, ministrul Educației nu a dorit să ofere mai multe informații cu privire la acest scenariu de grilă. Aceasta spune că varianta este încă analizată, urmând să fie detaliată în cazul în care va fi cea aleasă.

“Au existat discuţii pe această temă. A rămas ca în analiza celor trei scenarii să fie stabilit acest salariu. S-a discutat, în linii mari, despre o echivalenţă cu anumite poziţii din grila de la Sănătate.

ADVERTISEMENT

Cam aceasta a fost discuţia, ca un profesor cu peste 25 de ani vechime, gradul 1, să aibă o echivalenţă cu o funcţie din contextul grilei de la Sănătate, cu un anumit tip de medic. Vă rog să-mi permiteţi să nu intru în detalii, pentru că a rămas o chestiune care va fi analizată de către grupurile tehnice şi va face parte dintre cele trei variante”, a adăugat ministrul Deca, potrivit Agerpres.

ADVERTISEMENT