News

Cum vor fi plătiți profesorii care participă la grevă. Ligia Deca: “Nu există niciun fel de altă sancțiune”

Ligia Deca a făcut un anunț important. Ministrul Educației a explicat ce salarii vor primi profesorii care participă la protest.
11.06.2023 | 14:09
Cum vor fi platiti profesorii care participa la greva Ligia Deca Nu exista niciun fel de alta sanctiune
Ligia Deca, anunț important pentru mii de profesori. Foto: Colaj Fanatik/Hepta.
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației a declarat sâmbătă, 11 iunie, că neplata profesorilor care participă la grevă nu reprezintă o sancțiune, ci doar aplicarea unei prevederi legislative asumate de federațiile sindicale. Ligia Deca a subliniat că ministerul a solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic, atât cei care au fost la școală, cât și cei care au ales să protesteze.

Ligia Deca, anunț important pentru mii de profesori

Oficiala a subliniat faptul că nu s-au făcut presiuni asupra cadrelor didactice care protestează și a cerut ca nicio presiune să nu fie exercitată asupra celor care au ales să continue procesul educațional.

ADVERTISEMENT

“Este vorba despre o prevedere legală asumată și în scris de către federațiile sindicale în informările pe care le-au făcut către membrii de sindicat. În acest context, legal, noi nu am făcut decât să rămânem în statul de drept pe care îl avem și să aplicăm legea, adică am solicitat ca plățile să se facă în funcție de numărul de zile lucrate pentru fiecare cadru didactic.

Toți cei care au fost la școală vor fi plătiți în conformitate cu zilele lucrate, cei care au ales o formă de protest, la fel, vor fi plătiți în funcție de zilele lucrate. Nu există niciun fel de altă sancțiune”, a afirmat Ligia Deca, ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Când se va încheia anul școlar

Ligia Deca a subliniat importanța respectării punctelor de vedere și a opțiunilor de a-și face publice anumite doleanțe. Totodată, ministrul a menționat că prelungirea anului școlar “nu este de dorit” pe niciun palier: „În ceea ce privește alte chestiuni, trebuie să ne aducem aminte că motivul pentru care școala se termină în jur de 15 iunie, urmată de examenele naționale, într-un calendar destul de strâns, este legat de modul în care se desfășoară activitatea de învățământ în toată țara, atunci când temperaturile cresc. (…)

Pentru binele nostru, al tuturor, și mai ales pentru binele copiilor, este bine ca perioada cu temperaturi ridicate să nu fie o perioadă în care se desfășoară activități școlare, mai ales acolo unde infrastructura nu permite, da, răcirea temperaturilor în școli. Din acest motiv, din nou, pentru binele elevilor, este bine să rămânem în calendarul școlar asumat.

ADVERTISEMENT

Nu mai vorbesc că dacă am avea o situație de prelungire s-ar suprapune cu datele examenelor naționale, contextul în care multe unități de învățământ devin centre de evaluare. Deci, nu este de dorit pe niciun palier să prelungim calendarul școlar”.

Greva profesorilor continuă și luni

Aceste declarații ale ministrului Educației vin în urma ședinței de Guvern în care au fost adoptate măsuri care vizează sistemul de învățământ. Deși grevele cadrelor didactice au creat tensiuni în rândul comunității educaționale, Ligia Deca a reiterat importanța respectului reciproc și a dialogului pentru a găsi soluții benefice pentru toți actorii implicați în procesul educațional.

ADVERTISEMENT

Potrivit calendarului școlar, cursurile se vor încheia pe 16 iunie, urmând  o vacanță de vară, care se va desfășura în perioada 17 iunie – 10 septembrie. În ceea ce privește noul an școlar, acesta va începe pe 11 septembrie, conform structurii oficiale a calendarului.

În contextul grevei generale din Educație, care a fost declanșată pe 22 mai, reprezentanții federațiilor sindicale au anunțat că luni, 12 iunie, va avea loc o nouă grevă în școli. Această decizie a fost luată după negocieri cu Guvernul desfășurate la Palatul Victoria duminică, 11 iunie. Liderii sindicali vor anunța răspunsul profesorilor față de oferta prezentată de către Guvern în cadrul întâlnirii.

 

ADVERTISEMENT