News

Legile Educației, declarate constituționale de CCR. Ligia Deca: ”Încă o victorie pentru învățământul românesc”

Curtea Constituțională a României (CCR) a declarat constituționale Legile Educației. Forul a respins, cu unanimitate de voturi, sesizările Opoziției.
21.06.2023 | 16:41
Legile Educatiei declarate constitutionale de CCR Ligia Deca Inca o victorie pentru invatamantul romanesc
Legile Educației au trecut și de CCR și merg la promulgare. Sursa foto: Facebook/Ligia Deca
ADVERTISEMENT

Miercuri, 21 iunie, Legile Educației au trecut de ultimul hop înainte de a fi promulgate de președintele Klaus Iohannis. Acestea au fost declarate constituționale de CCR.

Legile Educației au trecut și de CCR și merg la promulgare

Pe 22 iunie 2023, chiar în prima zi de grevă generală, senatorii au adoptat Legile Educației. În aceeași zi, două partide din Opoziție, USR şi Forţa Dreptei (FD), au contestat la Curtea Constituțională noile acte normative.

ADVERTISEMENT

Motivul era că acestea ar conţine mai multe prevederi neconstituţionale. Partidele lui Drulă și Orban spuneau că Legile ar limita dreptul la învăţătură al copiilor şi ar încălca principiul egalităţii în drepturi. Printre prevederile reclamate la CCR era cea privind admiterea la liceu.

Obiecțiile USR și FD nu au avut succes. Luni, 21 iunie, Curtea Constituțională a României (CCR) respins, cu unanimitate de voturi, ca neîntemeiate, cele două sesizări depuse la Legile Educației, potrivit unui comunicat al CCR.

ADVERTISEMENT

Cu unanimitate de voturi, CCR a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de deputați aparținând Grupului parlamentar al Uniunii Salvați România și deputați neafiliați și a constatat că dispozițiile art.7 alin.(3), art.10 alin.(2) și (3), art.11 alin.(4), art.16 alin.(2) și (6), art.20 alin.(1), art.36 alin.(4), art.66 alin.(2), art.96, art.122 alin.(1), art.128 alin.(3), art.149 alin.(3) lit.g) și art.240 alin.(3) din Legea învățământului superior, precum și legea, în ansamblul său, sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

În esență, Curtea a constatat, în ceea ce privește criticile privind pretinsa neconstituționalitate extrinsecă a legii, că aceasta a fost adoptată cu respectarea exigențelor procedurii parlamentare referitoare la instituția întoarcerii legii, prevăzută de art.75 alin.(1), (4) și (5), prin raportare la art.73 alin.(3) lit.n) din Constituție. Totodată, Curtea a reținut că sunt întrunite și criteriile de calitate a legii, dispozițiile criticate nefiind de natură să aducă atingere principiului securității juridice, previzibilității și clarității normelor, fiind, în consecință, respectate dispozițiile art. 1 alin. (3) și (5) din Constituție”, se arată pe site-ul CCR.

ADVERTISEMENT

Ministrul Ligia Deca, după decizia CCR: ”Victorie pentru învățământul românesc”

La scurt timp după anunțul făcut de CCR, o reacție a venit și de la ministrul educației. Într-o postare pe Facebook, Ligia Deca a salutat decizia. Ea a punctat că este ”încă o victorie pentru învățământul românesc! Pachetul legislativ România Educată a trecut și de testul constituționalității”.

Încă o victorie pentru învățământul românesc! Pachetul legislativ „România Educată” a trecut și de testul constituționalității. Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior au în spate zeci de mii de ore de elaborare, sute de discuții cu partenerii importanți din domeniu, mii de observații analizate și săptămâni întregi de dezbatere parlamentară. A fost depus un efort colectiv pentru un proiect atât de necesar pentru România.

ADVERTISEMENT

Am încredere că Legile educației vor transforma sistemul de învățământ din România și îl vor aduce la performanța pe care ne-o dorim. La rândul meu, în calitate de ministru, voi face tot ce stă în puterea mea astfel încât obiectivele să fie îndeplinite, iar copiii noștri să învețe într-un mediu de calitate, bazat pe echitate, respect și profesionalism.

Fiecare elev va avea șanse egale de a se dezvolta. Le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și au contribuit, astfel încât pachetul legislativ România Educată să ajungă în acest punct important!”, scrie ministrul.

ADVERTISEMENT