News

Ministrul finanțelor anunță că măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat. Ce se întâmplă cu Codul Fiscal

Ministrul finanțelor, Marcel Boloș, anunță că măsurile din raportul Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat. Ce vor decide autoritățile în legătură cu Codul Fiscal.
31.08.2023 | 22:35
Ministrul finantelor anunta ca masurile Bancii Mondiale sunt imposibil de adoptat Ce se intampla cu Codul Fiscal
Marcel Boloș, ministrul finanțelor, anunță că măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Joi seara, într-o intervenție la o televiziune de știri, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat. Ce se va întâmpla cu adoptarea noului Codul Fiscal.

”Măsurile Băncii Mondiale sunt imposibil de adoptat”, spune Marcel Boloș

Ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a oferit, joi seara, detalii despre vizita premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles. El a spus că, în cadrul deplasării, vor fi discutate aspecte care ţin de implementarea PNRR – reforma pensiilor, a pensiilor speciale .şi a salarizării unice, ”precum şi problema sustenabilităţii financiare pe termen lung legată de deficitul bugetar, care este o preocupare a Comisiei Europene în momentul de faţă”.

ADVERTISEMENT

Șeful finanțelor dezvăluie că a fost întocmit un raport al Băncii Mondiale în care sunt formulate câteva recomandări pentru țara noastră. Boloș spune că unele sunt măsuri structurale, cu un impact bugetar semnificativ și sunt pe termen lung.

Aceste măsuri, nu sunt atât de relevante pentru discuția care ține de reforma fiscală. Pe de altă parte, noi avem conturat un plan de măsuri fiscale care a fost agreat în coaliția de guvernare, iar Comisia analizează acest plan raportat la angajamentele asumate prin PNRR”, a declarat ministrul, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Tot pe zona măsurilor cerute de Banca Mondială (BM), ministrul Boloș afirmă că punctele consistente din raport ”sunt imposibil de adoptat”. Acesta oferă și o serie de exemple.

”Pot să vă spun că măsurile consistente din raportul Băncii Mondiale, unele sunt imposibil de adoptat. Vă dau doar un exemplu, pentru a fi limpede pentru toată lumea. A aduce TVA-ul la o singură cotă standard de TVA, de 19%, ar însemna să renunțăm la cota redusă de 5% și la cea de 9%”, notează Boloș.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă cu Codul Fiscal

În ciuda acestui aspect, ministrul spune că noul Cod Fiscal care va intra în vigoare va ține cont de recomandările BM”În jalonul următor, adică în jalonul 207, scrie că va intra în vigoare noua lege privind Codul Fiscal ținând cont de recomandările Băncii Mondiale.

Noi încercăm prin planul de măsuri fiscale aprobat să nu fim atât de agresivi din punct de vedere al reformei bugetare. V-am dat ca exemplu TVA-ul care ar avea consecințe asupra alimentelor, cresc de la 9 % la 19%, deci este imposibil!

ADVERTISEMENT

Toate măsurile depind de discuția pe care o va avea domnul prim-ministru și depind foarte mult de ce măsuri mai gândim noi astfel încât să nu afectăm mediul de afaceri și populația și să asigurăm sustenabilitatea pentru aceste reforme”, adaugă Boloș.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse...
Escrocii sunt din ce în ce mai inventivi. Care sunt noile metode puse la cale pentru a păcăli persoane naive
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în...
Cu cât se închiriază un garaj transformat în garsonieră, în UK. Are canapeaua faţă în faţă cu chiuveta din bucătărie şi patul în pod
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut...
Cristi Tănase a depus actele de divorţ, după ce Adina Maria a obţinut ordin de protecţie! Motivul din spatele scandalului uriaş
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a...
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Pleacă de la PRO TV după 30 de ani! A făcut-o când nimeni...
Pleacă de la PRO TV după 30 de ani! A făcut-o când nimeni nu se aștepta
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică:...
Lavinia Pîrva, după anunţul divorţului la 7 ani de căsnicie cu Ştefan Bănică: Nimeni nu deţine pe nimeni!
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie