News

Modificări importante la Codul Fiscal. Noul mod de calcul al salariului minim brut pe țară, baza pentru întreg sistemul de asigurări sociale

În noul Cod Fiscal, pus în dezbatere publică și programat spre adoptare din 1 ianuarie 2023, autoritățile propun introducerea salariului minim brut pe ţară, ca bază pentru întreg sistemul de asigurări sociale.
05.07.2022 | 08:46
Modificari importante la Codul Fiscal Noul mod de calcul al salariului minim brut pe tara baza pentru intreg sistemul de asigurari sociale
Autoritățile propun introducerea salariului minim brut pe țară, baza pentru întreg sistemul de asigurări sociale. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Guvernul de coaliție a decis modificări importante la Codul Fiscal. O măsură vizează noul mod de calcul al salariul minim brut pe țară, baza pentru întreg sistemul de asigurări sociale.

Autoritățile propun introducerea salariului minim brut pe țară, baza pentru întreg sistemul de asigurări sociale

În debutul acestei săptămâni, Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică principalele schimbări fiscale care vor avea loc începând cu 1 ianuarie 2023.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai importante măsuri se numără creșterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete.

Vor intra în vigoare, din debutul anului viitor, și schimbări de calcul pentru plata contribuțiilor sociale.

ADVERTISEMENT

Astfel, Guvernul propune introducerea ca bază lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp partial al căror nivel este sub acest nivel.

Prin urmare, venitul luat în calcul va fi salariul minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile și nu venitul realizat de salariat.

ADVERTISEMENT

Această măsură nu se aplică în cazul în care angajații realizează în cursul aceleiași luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Măsura are ca scop descurajarea angajatorilor care încearcă să reducă sarcina fiscală

”Măsura vizează situațiile, în care se află anumiți salariații, pentru care angajatorul nu este obligat la plata contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, la nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată.

ADVERTISEMENT

În acest sens, au fost considerate vulnerabile din punct de vedere economic și social anumite categorii de persoane fizice cum ar fi: elevii, studenții, persoanele cu dizabilități, ucenicii, etc. În acest context, au fost avuți în vedere și pensionarii care au ca sursă de venit pensia acordată din sitemul public de pensii ținând cont de grupul vulnerabil din care aceștia fac parte”, arată Ministerul Finanțelor, conform Economedia.

Această măsură a Guvernului mai are ca scop descurajarea angajatorilor, care în încercarea de a reduce sarcina fiscală, încheie contracte de muncă cu timp parțial în situații în care activitatea desfășurată ar presupune un program normal de muncă.

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât:

  • a) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • b) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.

Care va fi baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate

În proiectul aflat în dezbatere publică se mai propune modificarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocierea cu o persoană juridică, contribuabil potrivit prevederilor titlului II sau titlului III, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul II.

Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza în România şi contribuţiile sociale datorate, astfel:

Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă:

  • a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară;
  • b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară;
  • c) nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate de peste 24 salarii minime brute pe ţară.
ADVERTISEMENT