News

Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Ursula von der Leyen: ”Am susținut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru România”

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre provocările cu care se confruntă România.
21.08.2023 | 23:53
Marcel Ciolacu dupa intalnirea cu Ursula von der Leyen Am sustinut necesitatea unui sprijin financiar suplimentar pentru Romania
Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu Ursula von der Leyen despre securitatea la Marea Neagră, PNRR și aderarea la spațiul Schengen. Foto: Facebook.
ADVERTISEMENT

Într-o întrevedere de mare importanță, premierul României, Marcel Ciolacu, a abordat cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, mai multe subiecte importante. Oficialii au discutat despre provocările legate de securitate la Marea Neagră, eforturile României în contextul conflictului din Ucraina, implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și perspectiva aderării la spațiul Schengen.

Marcel Ciolacu, despre întâlnirea cu Ursula von der Leyen

Premierul a punctat câteva aspecte discutate în timpul întâlnirii oficiale. Ciolacu a remarcat, într-o postare pe Facebook, că a expus situația actuală a frontierei țării și a subliniat nevoia de sprijin financiar pentru accelerarea dezvoltării infrastructurii. Politicianul a adăugat că Guvernul are în vedere menținerea deficitului bugetar în limite rezonabile, pentru a proteja economia și bunăstarea populației.

ADVERTISEMENT

Cu privire la implementarea PNRR, premierul a subliniat evoluțiile în acest sens, inclusiv măsurile fiscale și bugetare discutate în planul inițiat de fostele guverne. El a evidențiat, de asemenea, situația finanțelor publice și intenția guvernului de a asigura un echilibru în ceea ce privește deficitul bugetar.

 

 

Pe lângă acestea, aderarea României la spațiul Schengen a fost un alt punct important în discuție. Premierul a solicitat intensificarea eforturilor comune în acest sens, subliniind importanța unei colaborări strânse pentru a asigura un proces eficient și rapid.

ADVERTISEMENT

“Am subliniat evoluțiile în ceea ce privește implementarea PNRR, respectiv anumite jaloane cu măsuri fiscal bugetare din acest plan negociate de fostele guverne de dreapta, precum și situația finanțelor publice și intenția Guvernului de a păstra deficitul în limite rezonabile fără a afecta economia și populația.

În plus, am solicitat doamnei președinte a Comisiei Europene intensificarea eforturilor comune pentru aderarea României la spațiul Schengen”, a precizat premierul Ciolacu, într-o postare pe Facebook.

ADVERTISEMENT

Întâlniri importante în Bruxelles

În contextul acestor discuții, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, urmează să se întâlnească cu oficialii Comisiei Europene la finele lunii august pentru a prezenta pachetul de măsuri fiscale și rectificarea bugetară propuse de guvern. Ulterior, premierul Marcel Ciolacu va avea o întrevedere cu Executivul de la Bruxelles pentru a discuta aspecte legate de deficitul bugetar.

În lumina acestor dezvoltări, se așteaptă că pachetul de măsuri fiscale va fi adoptat de Guvern după consultările cu oficialii europeni. De asemenea, în aceeași perioadă, ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și ministrul Fondurilor Europene, Adrian Câciu, vor avea întâlniri la Bruxelles pentru discuții specifice pe teme legate de pensii și PNRR.

ADVERTISEMENT

Reforma fiscal-bugetară, care include peste 50 de măsuri pentru reducerea cheltuielilor în sistemul bugetar, este considerată de premierul Marcel Ciolacu ca fiind o reformă cu impact real, în scopul consolidării finanțelor publice. Ministrul Finanțelor a estimat că aceste măsuri pot contribui cu aproximativ 6 miliarde de lei la bugetul național.

ADVERTISEMENT