News

Ministrul Marius Budăi anunță creșterea vârstei de pensionare. Ce se întâmplă cu salariul minim

Creșterea vârstei de pensionare este o certitudine în România, în următorii ani, anunță Ministrul Marius Budăi. Vești bune privind salariul minim.
14.06.2023 | 20:03
Ministrul Marius Budai anunta cresterea varstei de pensionare Ce se intampla cu salariul minim
Ministrul Marius Budăi anunță creșterea vârstei de pensionare. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul muncii din Cabinetul Marcel Ciolacu, social-democratul Marius Budăi, anunță creșterea vârstei de pensionare în România. Ce se întâmplă cu salariul minim în următorii ani.

Creșterea vârstei de pensionare, o certitudine în România

Miercuri, la audierile din comisiile parlamentare, ministrul propus la Muncă a afirmat că va crește vârsta de pensionare la 65 de ani la toate categoriile, mai puţin la magistraţi, care se vor pensiona la 60 de ani.

ADVERTISEMENT

”Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 de ani, cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60. Dar restul, toate categoriile, la 65 de ani.

Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul“, a afirmat Marius Budăi, la audieri.

ADVERTISEMENT

Întrebat despre impozitarea pensiilor speciale aflate în plată, Marius Budăi a susţinut că măsura se va aplica la suma care depăşeşte salariul mediu brut pe economie cu precizarea că nu va fi afectată partea de contributivitate.

“Avem un raport preliminar pe impact – sunt acele grafice extrem de vorbitoare dacă putem spune aşa, dar sunt edificatoare, care arată foarte clar o curbă în jos cu cheltuielile cu acest sistem de pensii. Va converge foarte mult către sistemul contributiv“, a adăugat acesta, conform Agerpres.

ADVERTISEMENT

Marius Budăi, promisiuni privind salariul minim pe economie: 500 de euro net

Au venit vești și pentru românii activi din partea lui Marius Budăi. Obiectivele noului guvern sunt ca în 2025 salariul minim net să ajungă la 500 de euro, adică aproape 2500 de lei. În acest moment este aproximativ 1900 de lei.

Ministrul Muncii – Marius Budăi, avizat pozitiv de comisiile de specialitate, susține că acest lucru este posibil, dar este nevoie ”consultări cu patronatele”. Marius Budăi: ”Și așa va fi pentru că avem o directivă europeană și vă aduc aminte că directiva. O directivă europeană este în regulament și spune că trebuie implementată în statul membru în 2 ani de zile de la aprobare. Ea a fost aprobată anul trecut”.

ADVERTISEMENT

La evenimentul de miercuri de la Parlament, Marius Budăi a anunţat că programul de guvernare refăcut vine cu cinci priorități. Ele vor fi îndeplinite prin 15 obiective principale de guvernare. ”Priorităţile sunt reforma sistemului de pensii şi reforma sistemului de salarizare”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT