News

Ministrul Petre Daea rămâne reticent față de consumul de greieri: „Lăsați-i să cânte! Mâncați românește!”

Ministerul Agriculturii Petre Daea și-a motivat îndemnul adresat românilor de a evita consumul de greieri, afirmând că insectele ar trebui lăsate să cânte.
03.09.2022 | 16:14
Ministrul Petre Daea ramane reticent fata de consumul de greieri Lasatii sa cante Mancati romaneste
Ministrul Agriculturii, Petre Daea/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

În cadrul unei vizite făcute vineri la Arad, ministrul Petre Daea a fost invitat să justifice îndemnul făcut luna trecută ca românii să nu consume făină de greieri, chiar dacă a fost autorizată pentru consum de către Uniunea Europeană.

„Trebuie să consumăm ce produce pământul”

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a spus că îndemnul său este unul ca românii să-i urmeze exemplul și să mănânce „românește”, afirmând că greierii ar trebui lăsați să cânte.

ADVERTISEMENT

Daea susține că românii au un patrimoniu gastronomic important care ar trebui să rămână neschimbat.

Eu am spus un lucru foarte clar: lăsaţi greierii să cânte (…) Noi trebuie să consumăm ceea ce ne produce pământul, ceea ce fac oamenii aceştia folosind hrana pe care o cunoaştem şi avem un patrimoniu gastronomic extrem de important pe care nu trebuie să-l neglijăm.

ADVERTISEMENT

Vă îndemn să faceţi ca mine: să mâncaţi româneşte!”, a afirmat Petre Daea, citat de Agerpres.

Ministrul Agriculturii a vizitat Târgul Agromalim de la Arad, cel mai mare târg de agricultură organizat în ţară după Bucureşti, la care au participat circa 270 de firme din România, Ungaria, Germania, Franţa, Olanda, Polonia, Cehia şi Bulgaria.

ADVERTISEMENT

Ministrul Daea s-a folosit de acest prilej pentru a sta de vorbă cu fermieri şi cu primari din judeţul Arad.

Trei insecte considerate comestibile în UE

Greierul de casă (Acheta domensticu) a fost autorizat în luna februarie ca nou aliment în Uniunea Europeană. Este cea de-a treia insectă pentru care este permis consumul, după viermele galben uscat și lăcusta călătoare.

ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a autorizat, în februarie, promovarea greierelui de casă (Acheta domesticus) ca aliment nou în Uniunea Europeană, fiind a treia insectă care a fost probată cu succes pentru consum, după aprobările emise în luna iulie a anului trecut pentru viermele galben uscat şi în luna noiembrie pentru lăcusta călătoare.

Autorizația de consum pentru greierele de casă prevede că insecta poate fi consumată sub formă congelată, uscată sau pudră.

ADVERTISEMENT
Tags: