News

Ministrul Sănătății, despre certificatul verde în sistemul medical: “Trebuie să dăm un mesaj”. Cum se va aplica și cine este vizat

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a explicat cum se va aplica certificatul verde în sistemul medical, declarând: "trebuie să dăm un mesaj".
14.10.2021 | 21:19
Ministrul Sanatatii despre certificatul verde in sistemul medical Trebuie sa dam un mesaj Cum se va aplica si cine este vizat
ADVERTISEMENT

Deși se va propune un proiect legislativ de obligativitatea implementării certificatului verde în sistemul medical, valul al patru va trece în România până când acesta ar putea să devină o realitate juridică.

România se confruntă cu o situație extrem de dificilă, fiind peste 1.700 de pacienți internați la terapie intensivă, de aceea a început să transfere pacienți în Ungaria.

ADVERTISEMENT

Cseske Attila, Ministrul Sănătății: “Sistemul sanitar trebuie să dea un mesaj”

“Din punctul nostru de vedere, sistemul sanitar trebuie să dea și anumite mesaje. În afară de faptul că zilnic mulțumim celor care lucrează în condiții grele de un an și jumătate, dar totuși trebuie să dăm și un mesaj de corectitudine față de cei care s-au vaccinat.

Mai mult de 70% dintre medici s-au vaccinat. Față de forma inițială, am mai adăugat și funcționarii din sistemul sanitar. Lucrezi într-un sistem, trebuie să fii un model și trebuie să arătăm oamenilor care este soluția, iar ea astăzi este vaccinarea.

ADVERTISEMENT

Dacă nu ai trecut prin boală, nu te-ai vaccinat sau nu te testezi, se suspendă contractul de muncă, iar după 30 de zile se poate desface.

Este un exemplu care în forme mult mai dure este impus în alte state occidentale. Italia a scos din sistemul sanitar acum câteva săptămâni peste 3.000 de asistenți care nu au vrut să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Noi spunem în proiectul de lege că dacă tot nu ai vrut să te vaccinezi, te obligăm să te testezi, pentru că pacientul vine în spital vine cu credința că are un mediu sigur în privința infectării.

Cele trei situații în care se emite certificatul verde vor fi atestate la spital. Statul a pus la dispoziția ta din bani publici posibilitatea de a te vaccina.

ADVERTISEMENT

Se tot fac comparații față de anul trecut, dar este o diferență majoră: noi acum avem vaccin, anul trecut eram total neapărați, stăteam cu pieptul gol.

Alții s-au folosit de acest sistem de apărare. Spitalul nu te apără de infecție, el te poate face mai bine, depinde de organismul fiecăruia și de stadiul în care ai ajuns, dar nu te apără de infecție, asta o face vaccinul.

Eu cred că forțele responsabile politice vor susține un astfel de proiect legislativ, acum este dreptul Parlamentului, se pot aduce completări. Dar dacă vrem să ne comparăm mereu cu ceea ce este în Occident, o asemenea lege este absolut obligatorie.

Sancțiunile pentru unitățile sanitare publice, respectiv celor de la ISU și Aviație sunt că dacă nu prezinți dovada că ești testat, ești suspendat pe loc, iar dacă în 30 de zile nu aduci dovada că ai certificatul verde, intervine încetarea contractului de muncă”, a declarat Cseke Attila la Digi24.

ADVERTISEMENT