Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat pentru Digi24 că eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale ar putea fi posibilă printr-o ordonanță de urgență pentru categoria pacienților oncologici.
Ministrul sănătății spune că se lucrează intens la găsirea unei soluții rapide pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale, iar cea mai rapidă variantă ar fi un OUG. Rafila a subliniat că bolnavii de cancer nu ar trebui să suporte această taxă.
„Nu aș pune chestiunea asta într-un context politic, la Ministerul Sănătății am avut o discuție legat de acest subiect. Încercăm să găsim o cale mai rapidă decât prin Parlament, pentru ca pacienții oncologici să nu plătească acești bani. O OUG e o formulă mai rapidă. Chestiunile fiscale din România și regândirea unor măsuri fiscale au plecat de la Ministerul de Finanțe, dar nu cred că pacienții oncologici trebuie să suporte asta.
Am avut o discuție cu colegii după ce s s-a introdus această taxă, ca să găsim o soluție mai rapidă. Având în vedere că aceste ordonanțe sunt aprobate în guvern de premier, și punctul lui de vedere e de susținere a unei astfel de modificări”, a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila, pentru Digi24.
Deși taxa impozitării concediilor medicale pentru bolnavii de cancer a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finalul anului trecut, printr-o ordonanță de urgență, ministrul Rafila a spus că premierul susține această modificare, iar o posibilă soluție ar putea fi adoptarea unei ordonanțe de urgență în acest sens.
Rafila a mai spus că această problemă nu ar trebui politizată, ci trebuie abordată cu celeritate pentru a veni în sprijinul pacienților cu cancer. Discuțiile din Ministerul Sănătății au fost concentrate pe găsirea unei căi mai rapide decât prin intermediul Parlamentului, astfel încât pacienții afectați să nu mai fie supuși acestor impozite.
Senatoarea PNL, Nicoleta Pauliuc, a anunțat că grupul parlamentar al liberalilor va depune un proiect în Parlament pentru eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale. Ea a subliniat că această taxă nu trebuie aplicată pacienților oncologici sau altor categorii vulnerabile, precum cei aflați în concediu de maternitate sau îngrijirea copiilor bolnavi.
La finalul anului trecut, Guvernul a decis introducerea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru toți românii care intră în această categorie începând din 2024, dar acum măsura este supusă revizuirii.
Taxa se aplică indemnizației brute primită în timpul concediului medical, cu excepția celor care necesită concediu în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale.