News

Minune înfăptuită de salvatorii români în Turcia. Au scos în viaţă un bărbat care a stat 149 de ore sub ruine

La şase zile de la cutremurul care a devastat Turcia şi Siria, echipa de salvatori români a scos în viaţă, de sub dărâmături, un bărbat de 35 de ani.
12.02.2023 | 13:33
Minune infaptuita de salvatorii romani in Turcia Au scos in viata un barbat care a stat 149 de ore sub ruine
Echipele de români au scos de sub dărâmături un bărbat care a stat captiv 149 de ore Foto: IGSU
ADVERTISEMENT

Echipa română de intervenţie a salvat, de sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în Hatay, un bărbat care a stat captiv timp de 149 de ore, după cutremurele devastatoare de la începutul săptămânii. Intervenţia pompierilor a durat aproximativ 12 ore.

Salvatorii români au scos în viaţă şase persoane de sub dărâmături

Bărbatul a fost identificat ca fiind Mustafa Sarigul (35 de ani) şi este a şasea persoană scoasă în viaţă de sub ruine de salvatorii români. El a fost imediat examinat la faţa locului si apoi transportat de urgenţă la spital, pentru îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în ultimele 12 ore, cel de al doilea modul mobilizat în Republica Turcia, format din echipa de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD şi echipaj cu personal canin specializat în căutare-salvare au acţionat pentru extragerea şi salvarea unei persoane de sex masculin, surprinsă pe casa scării, într-o o clădire de şase etaje, prăbuşită complet.

“Pentru această misiune dificilă s-au utilizat echipamentele de salvare aflate în dotarea pompierilor salvatori RO-USAR, activitatea fiind sub coordonare medicală. Victima, prinsă sub grinda de beton de la nivelul etajelor superioare era conştientă şi cooperantă.

ADVERTISEMENT

Echipa medicală SMURD a acordat îngrijirile de specialitate care se impuneau victimei, aceasta fiind mai apoi predată ambulanţei, aflată la faţa locului”, arată Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, într-o postare pe Facebook.

De asemenea, un bebeluş de 7 luni a fost salvat de sub dărâmături, tot în provincia Hatay. Salvatorii au reuşit să-l scoată în viaţă pe băieţel dintr-o clădire prăbuşită, la 140 de ore de la cutremur. Ei şi-au dat seama că există un copil încă în viaţă sub dărâmături atunci când l-au auzit plângând.

ADVERTISEMENT

Între timp, autorităţile din Turcia au anunţat că au fost emise 113 mandate de arestare în legătură cu construcţii care s-au prăbuşit în urma cutremurelor de luni. Poliţia turcă a reţinut deja cel puţin 12 persoane, inclusiv antreprenori de construcţii.

Între timp, tulburările din sudul Turciei au perturbat eforturile de salvare în unele locuri. Numărul de persoane confirmate că au murit în Turcia şi Siria a crescut la aproape 30.000. Sunt aşteptate mai multe arestări, dar acţiunea va fi văzută de mulţi ca o încercare de a îndepărta vina generală pentru dezastru, scrie BBC.

ADVERTISEMENT

De ani de zile, experţii au avertizat că multe clădiri noi din Turcia sunt nesigure. Politicile guvernamentale şi corupţia endemică au permis aşa-numitele amnistii pentru antreprenorii care au modificat reglementările de construcţie, pentru a încuraja un boom al construcţiilor, inclusiv în regiunile predispuse la cutremure.

ADVERTISEMENT
Tags: