News

Cine sunt Rareș și Max, îngerii din Cluj-Napoca plecați în Turcia să salveze oameni: ”Suntem mândri de tine”

Rareș și Max au plecat spre Turcia pentru a salva oameni prinși sub dărâmături după cutremur, gestul lor fiind considerat extrem de frumos.
09.02.2023 | 22:28
Cine sunt Rares si Max ingerii din ClujNapoca plecati in Turcia sa salveze oameni Suntem mandri de tine
Rareș și Max, salvatorii voluntari din Cluj. Foto: ISU Cluj
ADVERTISEMENT

Asta, în condițiile în care Rareș e un pompier clujean care ajută oamenii în timpul său liber și Max e câinele său, cel mai bun prieten pe care îl are și pe care se bazează în timpul misiunilor. Rareș Urs a plecat alături de Oana Ciora, o colegă salvatoare și de câinele acesteia Dino.

Rareș și Max au plecat să salveze oameni după cutremur

Rareș și Oana sunt voluntari ai Clubului Câinilor Utilitari din Cluj-Napoca și au plecat de bunăvoie spre Turcia, alături de alți reprezentanți ai Inspectoratul de Situaţii de Urgenţă Cluj Napoca, situația sa fiind prezentată de colegii săi.

ADVERTISEMENT

Conform ISU Cluj, Rareș este plutonier adjutant în cadrul Detașamentului 2 de Pompieri Cluj-Napoca, în timp ce câinele său Max face parte din echipa Câini de Salvare Transilvania. Rareș a ales să plece în Turcia fiind impresionat de drama prin care trec cetățenii turci și toate victimele cutremurului.

”Colegul nostru de la Detașamentul 2 de Pompieri Cluj-Napoca, plutonier adjutant Rareș Urs, se regăsește în echipa Câini de Salvare Transilvania care a plecat astăzi în Turcia. Rareș e însoțit de câinele său, Max, și va participa împreună cu personalul RO-USAR la misiuni de căutare-salvare.

ADVERTISEMENT

Este un gest cu atât mai nobil, întrucât pompierul clujean a ales să meargă voluntar în Turcia, din timpul său liber. Suntem mândri de tine, Rareș! O echipă amplă de salvatori români din cadrul IGSU se află deja în Turcia și desfășoară misiuni în contextul acestei tragedii. Mult succes și putere de muncă tuturor!”, a transmis ISU Cluj-Napoca.

Raed Arafat, șeful salvatorilor români, transmitea în urmă cu o zi că România va trimite în Turcia 120 de salvatori pentru a ajuta autoritățile depășite de situație. Raed Arafat dezvăluise, de asemenea, că România a fost printre primele țări acceptate de Turcia drept ajutor.

ADVERTISEMENT

”După ce a avut loc cutremurul, în mai puțin de 12 ore de când am fost acceptați de autoritățile din Turcia am avut prima echipa transportată prin intermediul MAPN, o echipă de 59 de salavatori care includeau și 2 medici și 2 asistenți, echipe canine, inclusiv din partea ONG-urilor cu care colaborăm.

Până la acest moment au 3 persoane salvate. Ultima a fost salvată în cursul noptii și lucrează de ore ca să scoată un copil de 16 ani, care este încă în viață, dar e sub dărâmături. Așteptăm din moment în moment să ne anunțe și sper să reușească să-l scoată. Au întâmpinat probleme după replici care au avut loc, una dintre aceste replici a făcut ca copilul să fie presat mai mult de structurile care sunt deasupra lui.

ADVERTISEMENT

Încă este în viață, au făcut cumva ca să-i ușureze situația dar încă lucrează ca să-l scoată de sub dărâmături. Este o cursă contra-cronometru. Vom avea 2 echipe care totalizează aproape 120 de persoane care vor lucra contra-cronometru pentru salvarea de vieți acolo”, a declarat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT
Tags: