Sport

Miracolul Bogdan Andone: “E bolnav de fotbal. Lucrează și cu copiii”. O echipă de tradiție a încercat să-l “fure” de la FC Botoșani

Antrenorul Botoșaniului a fost șase ani secundul lui Marius Șumudică, omul care a garantat pentru el la echipa moldoveană
24.04.2024 | 09:26
Miracolul Bogdan Andone E bolnav de fotbal Lucreaza si cu copiii O echipa de traditie a incercat sal fure de la FC Botosani
Bogdan Andone a scos FC Botosani din zona direct retrogradabila FOTO facebook
ADVERTISEMENT

Bogdan Andone e aproape să reușească o minune la FC Botoșani, formație pe care a preluat-o în iarnă, cu 12 puncte după 21 de etape. Catalogat că se implică într-o misiune sinucigașă, tehnicianul de 49 de ani a scos echipa moldoveană din zona direct retrogradabilă, după ce a învins Dinamo cu 2-1.

“Mi-a zis că mă salvează, în decembrie când eram mort”

Zece puncte în play-out și alte nouă din iarnă, în sezonul regulat, au fost aduse de FC Botoșani sub comanda lui Bogdan Andone, care e antrenor principal de numai cinci ani, după ce a fost secundul lui Marius Șumudică, timp de șase sezoane.

ADVERTISEMENT

Andone și Șumudică sunt cumnați, relația lor de rudenie înfiripându-se în anii 1990, când ambii jucau la Sportul Studențesc, iar Bogdan a început să iasă cu sora lui Șumudică, care i-a devenit soție.

Ulterior, ei au fost colegi și la Rapid, iar după ce și-au încheiat carierele de fotbaliști, Șumi l-a luat în stafful său ca antrenor secund, la Chiajna, U Cluj, Shabab, Voluntari și Rapid.

ADVERTISEMENT

Apoi, Andone a decis să o plece pe drumul lui și să devină principal, chiar dacă primul mandat a fost tot ca secund, mergând la FCSB, ca ajutor al lui Mihai Teja, pentru ca, după demiterea acestuia să fie principal, timp de 32 de zile și 7 meciuri.

Șumudică îl știe foarte bine pe Bogdan și este cel care l-a recomandat la Botoșani, ba chiar a garantat că poate salva echipa, atunci când prea puțini mai credeau asta.

ADVERTISEMENT

„E adevărat, a contat foarte mult ce mi-a spus Marius Șumudică. El mi-a zis e un om serios, că mă salvează, în decembrie când eram mort. Uitați că acum are dreptate, dar o să vorbesc după terminarea campionatului”, a recunoscut, zilele trecute, patronul moldovenilor, Valeriu Iftime, în direct la FANATIK SUPERLIGA.

Anul trecut, Șumudică l-a descris pe cumnatul său ca fiind un antrenor extrem de dedicat și 100 % profesionist, ba chiar, în stilul său caracteristic, a spus că e bolnav de fotbal și că lucrează și cu copiii, că și-a pus gantere în beci, pentru a-și menține forma fizică, și că sigur va reuși pe cont propriu.

ADVERTISEMENT

Și-a deschis o școală de fotbal acasă, la Aiud

Bogdan Andone este de loc din Aiud, acolo unde a deschis o școală de fotbal, care îi poartă numele, unde sunt peste 100 de copii, și ori de câte ori are ocazia merge să asiste și chiar se implică în antrenamente. În rest, de școală se ocupă fratele său, Radu Andone, și el fost fotbalist. Ca antrenor, Andone e un tip care pune foarte mare accent pe disciplina tactică, e considerat un bun motivator și un tehnician obsedat de detalii.

“Mi-a plăcut franchețea lui când mi-a spus că vrea să fie antrenor principal. Chiar i-am spus, Bogdane, e drumul tău. Nu există o concurență între noi”, spunea Marius Șumudică, în iunie 2023, când Andone era antrenor la Apollon Limassol.

Când Bogdan Andone a preluat Botoșaniul, Șumi s-a încumetat chiar la un pronostic. E un antrenor foarte bun, mi-a fost secund. Știu cum lucrează, sunt ferm convins că FC Botoșani a ales o variantă bună. Am vorbit cu el, i-am spus că nu are ce să piardă și în astfel de momente își demonstrează valoarea. Nu e nimic de speriat, mai ales că punctele se înjumătățesc. O să fie greu să câștige cineva la Botoșani, eu îl cunosc pe Bogdan, o să vedeți. Va face puncte acasă! Au șanse! Nu pot să spun că va scăpa echipa de la retrogradare, dar șanse sunt. Probabil va fi ultimul antrenor de la Botoșani, el nu pleacă de acolo până nu se încheie acest campionat. Eu cred că va ajunge la baraj!”, a declarat Șumudică, la Digisport, în decembrie.

A fost ofertat să plece la Petrolul

Previziunile lui Șumudică par a se adeveri, deoarece cu Andone pe bancă, Botoșaniul a bătut acasă CFR Cluj, Poli Iași (în sezon și în play-out), FCU Craiova și Dinamo, a remizat cu Farul și Universitatea Craiova și a pierdut doar cu Sepsi.

FC Botoșani mai are de jucat un singur meci acasă, cu Voluntari, și două în deplasare, cu Petrolul și Oțelul. Din păcate, cel puțin la două dintre ele, Bogdan Andone nu va putea sta pe bancă, urmând a fi suspendat pentru eliminarea stupidă, dar meritată, din meciul cu Dinamo.

Bogdan Andone a avut ocazia de a pleca de la Botoșani, la finalul sezonului regulat, când a fost ofertat de Marian Copilu să preia Petrolul. Antrenorul a refuzat propunerea de a merge la o echipă mult mai bine clasată, care cochetase cu play-offul, și chiar l-a informat pe Valeriu Iftime de oportunitatea care i se ivise în carieră.

Bogdan Andone ca antrenor principal:  

  • FC Botoșani (decembrie 2023 – prezent)
  • Apollon Limassol (februarie 2023 – august 2023)
  • FC Voluntari (decembrie 2020 – mai 2021).
  • Astra (octombrie 2019 – septembrie 2020)
  • Viitorul Pandurii Târgu Jiu (octombrie 2018 – ianuarie 2019),
  • Metaloglobus București (iulie 2018 – octombrie 2018)
  • ASU Poli Timișoara (iunie 2017 – martie 2018, și iunie 2022-septembrie 2022)
  • FCSB (iulie 2019 – august 2019)
  • Olimpia Satu Mare (iulie 2016 – iunie 2017)
ADVERTISEMENT
Tags: