News

Mircea Dinescu: „Dacă Ceaușescu trăia, la anul ieșea președinte cu 90%”

Poetul Mircea Dinescu, unul dintre protagoniștii Revoluției din 1989, crede că Nicolae Ceaușescu ar fi ieșit președinte la alegerile din 2024, dacă ar mai fi trăit.
23.12.2023 | 19:51
Mircea Dinescu Daca Ceausescu traia la anul iesea presedinte cu 90
Poetul Mircea Dinescu, una dintre figurile proeminente ale Revoluției din 1989/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mircea Dinescu a afirmat că nostalgia după comunism a unei mari părți a românilor rezultă din faptul că, după 1989, statul român nu a fost capabil să rezolve probleme elementare ale populației. Poetul crede că dictatorul Nicolae Ceaușescu ar fi câștigat din acest motiv alegerile prezidențiale de anul viitor, presupunând că ar mai fi trăit.

Dacă Ceauşescu trăia, la anul ieşea preşedinte. Ieşea Ceauşescu cu 90%. Cum îmi explic? Un om normal, care are o pensie amărâtă sau un salariu mediocru, e disperat că la finalul lunii trebuie să-şi plătească curentul, apa, impozitul. În viaţa mediocră de pe vremea comunismului nu aveai această problemă, erau nimicuri să-ţi plăteşti lumina sau nu ştiu ce.

ADVERTISEMENT

Noi am făcut un capitalism sălbatic. E posibil ca de ani de zile să nu rezolvăm problema pensiilor? Unor oameni care au muncit 30 de ani, daţi-le o pensie din care să poată să trăiască fără spaima că vine ziua în care trebuie să-şi plătească lumina şi medicamentele! (…)

În pieţele din România sunt mai mulţi vânzători decât cumpărători. Nu e în regulă. Asta nu e societatea de consum. Şi aici nu e vorba de nostalgii comuniste, că pe vremuri în piaţă erau trei vânzători şi trei cumpărători, că nebunul de Ceauşescu pusese mercurial şi ţăranii nu mai veneau la piaţă. La noi e un coşmar numit capitalism de trei lulele, care nu are legătură cu lumea occidentală”, a spus Mircea Dinescu în emisiunea Insider politic, difuzată la Prima TV.

ADVERTISEMENT

Dinescu susține că România se află în situația paradoxală în care capitalismul a fost edificat de cei care s-au numărat printre puținii beneficiari ai sistemului comunist, adică foștii activiști de partid și angajații fostei Securități.

Nici Marx n-a prevăzut că după comunism va veni capitalism făcut de activişti de partid şi de securişti. Şi ceva bişniţari rătăciţi. Nu mă aşteptam câtuşi de puţin la căderea comunismului. Ceauşescu vorbea de anul 2050, se credea nemuritor.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, visul nostru era să vină un activist de partid mai luminat, cum era Ion Iliescu, despre care se vorbea la Europa Liberă, că ar putea fi, eventual, următorul preşedinte al României, deşi unii se aşteptau să vină Nicuşor Ceauşescu”, a mai spus Mircea Dinescu.

Afirmații sale vin în contextul în care, la mijlocul acestei luni, a fost publicat un sondaj al INSCOP care arată că imaginea regimului comunist în ochii românilor tinde să se îmbunătățească odată cu distanțarea în timp față de acea perioadă. Astfel 46,4% dintre români cred că se trăia mai bine în comunism, față de 44% cât indica un sondaj similar realizat în 2013.

ADVERTISEMENT

Puțin peste 34% spun că se trăia mai rău (faţă de 33.6% în noiembrie 2013), iar 13.7% că se trăia la fel (faţă de 15.6% în noiembrie 2013). Au spus ”Nu ştiu / nu răspund” 5,7% din total eşantion (faţă de 6.,4% în noiembrie 2013).

Aceeași cercetare mai scoate în evidență faptul că 48,1% dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România (faţă de 45,5% în noiembrie 2013). Doar 42,3% au o poziție opusă (faţă de 44,7% în noiembrie 2013).

ADVERTISEMENT