Unul din cele mai sângeroase evenimente din istoria României a fost executarea soților Ceaușescu. Cei mai afectați de această pagină neagră de istorie au fost cei implicați în mod direct. Chiar și acum, după ani și ani de zile, executarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu îi urmărește.
Executarea soților Ceaușescu a reprezentat una dintre cele mai triste, dar și cele mai importante etape pentru istoria țării noastre. Executarea lor a marcat sfârșitul comunismului, una dintre perioadele cele mai grele pentru românii încercați de neajunsuri.
Odată cu executarea lor, toată țara a putut să spere la un viitor mai bun și la deschidere spre Occident. Chiar și acum, există persoane care tânjesc după comunismul lui Ceaușeșcu și spun că atunci era mult mai bine.
De departe, executarea celor doi soți a fost un eveniment marcant pentru cei responsabili să facă asta. Chiar și acum, la mai bine de 30 de ani de la acel eveniment, totul se desfășoară cu claritate în memoria soldaților implicați.
Dorin Cârlan și Octavian Gheorghiu sunt două dintre cadrele militare care își amintesc cu lux de amănunte cum a decurs întreaga scenă. Fostul plutonier, respectiv sergentul major din 1989 au povestit cele mai marcante secunde din viața lor la emisiunea ”Sinteza zilei”.
Dorin Cârlan a recunoscut că soții Ceaușescu au fost extrem de demni în acele momente. Executarea lor a fost un moment extrem de dificil, astfel că semnele de întrebare au început să apară imediat în mintea celor care au primit ordinul de a-i elimina pe soții Ceaușescu.
”Ne priveam unii pe alții și ne întrebam dacă am albit. Ne gândeam: «Ce am făcut? A fost corect sau nu?». Atunci ne-a fost teamă pentru viața noastră”, a spus Dorin Cârlan, potrivit click.ro.
Așa cum era de așteptat, executarea lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu nu a fost lipsită de controverse. Dorin Cârlan a fost acuzat de profanare, imediat după ce i-a împușcat pe cei doi soți.
După ce a apăsat pe trăgaci, acesta a decis să se așeze pe cadavrul lui Nicolae Ceaușescu, mai exact, pe blana de urs a acestuia. Gestul nu a fost unul de sfidare, ci a fost singura variantă pentru a nu se așeza pe scaunul plin de sânge al elicopterului.
Potrivit declarațiilor celor selectați să îi execute pe soții Ceaușescu, ordinul a venit din partea lui Ion Iliescu. Opt parașutiști au fost duși cu elicopterul la Târgoviște la ordinul generalului Stănculescu. Doar trei dintre ei, Ionel Boeru, Octavian Gheorghiu și Dorin Cârlan au fost aleși să facă parte direct din plutonul de execuție.