News

Mircea Geoană, despre situaţia din Orientul Mijlociu: “NATO nu e implicată direct, dar instabilitatea ne poate afecta”

Mircea Geoană a comentat situaţia din Orientul Mijlociu şi a expus preocuparea NATO de a găsi o soluţie diplomatică de rezolvare a conflictului.
03.11.2023 | 14:56
Mircea Geoana despre situatia din Orientul Mijlociu NATO nu e implicata direct dar instabilitatea ne poate afecta
Mircea Geoană s-a aflat vineri în vizită la Braşov Foto: radiobrasovfm.ro
ADVERTISEMENT

Situaţia din Israel şi Fâşia Gaza este privită cu mare atenţie de conducerea Alianţei Nord-Atlantice, care încearcă să găsească soluţiile cât mai practice de a face părţile să ajungă la un acord. În acest sens, secretarul general al NATO, Mircea Geoană, chiar a declarat că este prevăzută pentru săptămâna viitoare o întâlnire a regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei cu oficialii Alianţei.

Şefii NATO se întâlnesc săptămâna viitoare cu Regele Iordaniei

Aflat vineri în vizită la Braşov, Mircea Geoană a făcut o primă oprire la sediul Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”, deoarece chiar pe 3 noiembrie se împlinesc 107 ani de la înființarea acestei arme. Cu această ocazie el a vorbit şi despre provocările la stabilitatea lumii pe care le presupune actuala stare de lucruri din Orientul Mijlociu.

ADVERTISEMENT

Totuși, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice atrage atenția să nu se piardă din vedere situația generată de conflictul din Ucraina. “Nu este implicată în mod direct în această situație din Orientul Mijlociu, dar, evident, orice element de instabilitate ne afectează, ne interesează. Suntem foarte vigilenţi. NATO are două ameninţări directe – Rusia pe de o parte şi terorismul pe de alta. De aceea suntem foarte vigilenţi la efectele directe şi indirecte ale acestei situaţii.

Sperăm să nu escaladeze. Israelul are tot dreptul să-şi apere teritoriul şi populaţia. În acelaşi timp, trebuie să o facem proporţional şi cu grija de a nu produce direct sau indirect escaladare”, a declarat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

În plus, acesta a conturat şi nivelul de implicare al Alianţei în găsirea unei soluţii care să grăbească normalizarea situaţiei din regiune. “NATO are foarte mulţi parteneri în zonă – cam toate ţările din zonă sunt partenerii noştri – de aceea şi eu şi secretarul general şi colegii mei avem un dialog diplomatic şi politic foarte susţinut cu toate ţările din zonă.

Săptămâna viitoare vom avea la sediul NATO vizita regelui Iordaniei, un partener absolut vital pentru noi în acea regiune”, a mai spus Geoană. “Suntem în contact cu toţi partenerii noştri, suntem foarte vigilenţi (…) fie că este vorba de Ucraina şi războiul Rusiei, zona nordică – unde lucrurile sunt interesante – şi mai ales aici, în sud, unde sperăm ca lucrurile să se calmeze şi să reintre într-un făgaş al dialogului şi al unor soluţii diplomatice, este singura cale pentru a obţine stabilitate”, a adăugat el.

ADVERTISEMENT

În ceea ce priveşte evenimentul pentru care s-a aflat la Braşov, Mircea Geoană a ţinut să-i felicite pe vânătorii de munte de ziua lor şu pentru rolul pe care aceştia l-au avut în istoria ţării noastre. “Sunt cei care au contribuit la făurirea României Mari, care au luptat pe toate fronturile în Est, în Vest și, de când România este în NATO, în toate misiunile și operațiunile pe care NATO le conduce.

Chiar în aceste momente, colegi din această unitate de elită sunt în Kosovo, sunt în Bosnia și am venit aici să mulțumesc militarilor noștri și să-i asigur de faptul că au tot respectul și sprijinul nostru”, a spus Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT
Mircea Geoană i-a felicitat pe vânătorii de munte, de ziua lorFoto: radiobrasovfm.ro
Mircea Geoană i-a felicitat pe vânătorii de munte, de ziua lor
Foto: radiobrasovfm.ro

Mircea Geoană a vizitat vineri și Academia Forțelor Aeriene Henri Coandă, unde a stat de vorbă cu studenții, iar în program mai are prevăzută o întâlnire cu mediul de afaceri din Brașov, dar și cu un grup de tineri ca fac parte din think tank-ul Rethink România.

ADVERTISEMENT