News

Mircea Geoană, mesaj categoric pentru Moscova și Beijing: ”Trebuie să exercite presiuni asupra ayatolahilor”

Mircea Geoană a acordat un interviu presei din Italia în care a vorbit despre conflictul dintre Iran și Israel, două țări care par mai aproape ca niciodată de război.
15.04.2024 | 13:44
Mircea Geoana mesaj categoric pentru Moscova si Beijing Trebuie sa exercite presiuni asupra ayatolahilor
Mircea Geoană, mesaj categoric pentru Moscova și Beijing: ”Trebuie să exercite presiuni asupra ayatolahilor”. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Secretarul general adjunct al NATO transmite, cu această ocazie, că escaladarea nu va aduce beneficii nimănui, astfel că Rusia și China sunt trase de mânecă și rugate să exercite presiuni asupra ayatolahilor iranieni. Mircea Geoană a fost prezent la Torino, Italia, pentru a se întâlni cu reprezentanți ai industriei italiene de apărare.

Mircea Geoană, mesaj categoric pentru Moscova și Beijing

Scopul vizitei lui Mircea Geoană este de a consolida producția de armament și de a stimula cooperarea între țările aliate. Desigur, subiectul zilei nu a putut să fie ignorat de Mircea Geoană: mai exact riscul ca situația să scape cu adevărat de sub control în Orientul Mijlociu, în plin conflict între Israel și Iran.

ADVERTISEMENT

”Condamnăm cu fermitate escaladarea iraniană cu atacuri masive asupra Israelului noaptea trecută. Cerem moderație, pentru că riscul ca situația să se agraveze în ceva și mai semnificativ este real. Trebuie să ne asigurăm că situația nu scapă de sub control. De aceea, respectăm dreptul Israelului și al oricărei țări de a se auto-apăra.

A fost un atac masiv, dar trebuie să ne asigurăm că dăm dovadă de reținere și că nu punem și mai mult gaz pe foc într-o situație deja foarte tensionata”, a transmis numărul 2 din NATO. În condițiile în care Israelul are un pact cu SUA, împotriva amenințării iraniene, multă lume s-a întrebat dacă NATO va interveni în conflict, însă Mircea Geoană a lămurit situația în interviul acordat La Stampa.

ADVERTISEMENT

”NATO nu este parte din acest conflict. Avem un parteneriat de lungă durată cu țările din Orientul Mijlociu și din Golf. Dar, ca Alianță, proiectăm stabilitate și, cu siguranță, avem un rol direct în acest sens. Țările NATO fac multă muncă diplomatică pentru a se asigura că situația rămâne calmă și sub control. La fel cum Italia joacă un rol important, sub umbrela UE, pentru a proteja navigația în Marea Roșie”, a explicat secretarul general adjunct al NATO.

Care sunt șansele ca un război mondial să izbucnească în viitorul apropiat?

În 2024, subiectul unui război mondial iminent este pe buzele tuturor, pornind de la războiul din Ucraina, posibila invazie a Taiwanului de către China, conflictul din Gaza și, mai nou, conflictul dintre Iran și Israel. Mircea Geoană a încercat să explice ce interes ar avea țări ca Rusia, China și Iran să declanșeze un astfel de război mondial.

ADVERTISEMENT

”Cred că toți actorii internaționali responsabili fac apel la reținere. Israelul a cerut o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU. China a făcut apel la dezescaladare. Indiferent dacă vedem lucrurile diferit, nicio țară nu poate beneficia de un alt război major în Orientul Mijlociu, după un război atât de oribil și de lung în Ucraina.

Prin urmare, încurajăm cu tărie pe toată lumea să de-escaladeze. Și dacă au o relație specială cu Iranul, cred că Moscova, Beijingul și alții, ar trebui să exercite presiuni pentru a se asigura că înțeleg că este un risc foarte dăunător pentru propriile interese. Problema este foarte serioasă. Vorbind de China, de exemplu, este clar că și comerțul global le servește”, a completat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Mircea Geoană le cere europenilor să nu ignore războiul din Ucraina

Totodată, secretarul general adjunct al NATO i-a rugat pe europeni să nu uite că cel mai mare război e chiar la poarta lor, mai exact războiul din Ucraina. ”Cel mai mare război este încă în Ucraina, declanșat de Rusia. Se face un sacrificiu uriaș de ambele părți. Rusia a pierdut peste 350.000 de soldați, o cifră imensă. A suferit pierderi de echipamente și pierderi economice.

Nu este rolul nostru sa facem un clasament al conflictelor, dar războiul din Ucraina are un impact direct asupra securității europene, este un război pe teritoriul european. Acesta este motivul pentru care solicităm încă o dată o de-escaladare în Orientul Mijlociu, deoarece combinația dintre un război major mai convențional în Est și, Doamne ferește, ceva mai complicat în Sud va face ca situația securității europene să fie și mai dificilă”, a subliniat Mircea Geoană.

Interesant, războiul din Orientul Mijlociu afectează și războiul din Ucraina, chiar dacă acest lucru nu este vizibil pentru toată lumea. ”Iranul și Coreea de Nord oferă deja sprijin Rusiei, vedem în mod clar o alianță forjată. China, dacă nu direct cu arme, oferă sprijin indirect Moscovei, cu microelectronică și instrumente tehnologice specializate pentru apărare.

Este clar că această combinație dintre Rusia, China, Iran și Coreea de Nord este foarte complicată. Din acest motiv, trebuie să continuăm să sprijinim Ucraina. Și să mobilizăm mai mult sprijin, pentru că, așa cum Rusia le cere partenerilor săi, și noi avem obligația morală, politică și strategică de a continua să ajutăm la lupta în acest război și să îl câștigăm. Este un lucru bun pentru stabilitatea europeană. În caz contrar, va exista o invitație la aplicarea legii junglei”, a explicat Mircea Geoană.

Mircea Geoană a vorbit despre șansele Ucrainei de a câștiga războiul

Soarta războiului din Ucraina pare momentan incertă, deși Kievul are toate șansele să se recunoască învins dacă SUA și alte țări NATO nu vor redeschide robinetul ajutoarelor pentru ucraineni. Cu toate acestea, secretarul general adjunct al NATO explică de ce NATO nu va trimite niciodată soldați pe frontul din Ucraina.

”Este un moment foarte dificil în războiul din Ucraina. Dar trebuie să evităm greșeala de a fi prea pesimiști, la fel cum suntem prea optimiști în ceea ce privește contraofensiva ucraineană. Ucrainenii, inclusiv cu sprijinul nostru, se adaptează la noile dinamici de pe teren. Kievul obține succese semnificative.

A împins flota rusă din Marea Neagră de la Sevastopol până la Novorossiysk, pe partea cealaltă. A reușit să reia exportul de cereale. Ucraina este foarte inventivă. Dar există o mare nevoie de muniții, de apărare antiaeriană și antirachetă. Salut anunțul recent al Germaniei privind furnizarea de rachete Patriot. Cu ajutorul nostru, Ucraina va reuși să învingă. Ajutăm Kievul să se pregătească pentru orice scenariu, inclusiv în vederea aderării la Alianță, dar asta nu înseamnă că intenționăm să dislocam militari in teatrul de operatii”, a concluzionat Mircea Geoană. De asemenea, secretarul general adjunct al NATO îl susține pe Donald Trump, cel care a cerut tuturor țărilor membre NATO să investească mai mult în apărare.

”Avem în fața ochilor o nouă realitate. Rusia este un actor agresiv și imprevizibil. China este în ascensiune. Vedem conflicte. Nu mai există pacea pe care am crezut-o după căderea comunismului. Trebuie să reinvestim în apărarea noastră și să le explicăm acest lucru cetățenilor noștri, pentru a ne proteja modul de viață. Ceea ce Italia oferă Alianței este cu totul și cu totul unic. Toată lumea trebuie să facă investiții mai mari, dar angajamentul trebuie, de asemenea, să fie calculat mai larg”, a declarat Mircea Geoană în vizita sa la Torino.

ADVERTISEMENT