News

Tensiune în Republica Moldova. Liderul separatiștilor din Transnistria amenință cu izbucnirea unui “război mondial”

Stare de tensiune în Republica Moldova, acolo unde liderul separatiștilor din Transnistria amenință cu izbucnirea unui “război mondial”.
10.04.2024 | 21:55
Tensiune in Republica Moldova Liderul separatistilor din Transnistria ameninta cu izbucnirea unui razboi mondial
Liderul separatiștilor din Transnistria amenință cu izbucnirea unui “război mondial”. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Tensiunea politică din Republica Moldova este departe de a se ameliora. Miercuri, liderul separatiștilor din Transnistria a amenințat cu izbucnirea unui “război mondial”.

“Escaladarea situaţiei în Transnistria, calea spre un război mondial”, spune liderul separatiștilor din Transnistria

Joi, 11 aprilie 2024, la Chișinău va avea loc primul Forum pentru Reintegrare. În acest context, liderul separatiștilor de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, amenință cu un ”război mondial” dacă Republica Moldova va încerca să reintegreze Transnistria în componența sa.

ADVERTISEMENT

Cei care vor participa la acest forum jonglează cu torţe într-un depozit plin cu praf de puşcă. Este un lucru periculos. Mai devreme sau mai târziu, ar putea exploda. Ar putea să scape torţa şi să dea foc întregii lumi.

Am spus întotdeauna: nu vă atingeţi de Transnistria. Escaladarea situaţiei în Transnistria este calea spre un război, probabil spre un război mondial”, a declarat Krasnoselski, citat de Deschide.md.

ADVERTISEMENT

Peste 24 de ore, la Chişinău va avea loc Forumul pentru Reintegrare. Vorbim de un eveniment organizat de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung Moldova şi Biroul Politici de Reintegrare, în parteneriat cu Expert-Grup şi Asociaţia Promo-LEX.

Participanții la Forumul pentru Reintegrare vor avea ocazia să discute aspecte cheie legate de procesul de reintegrare, inclusiv măsurile necesare pentru consolidarea încrederii între comunitățile divizate, promovarea reconcilierii și cooperării regionale și găsirea unor soluții durabile pentru problemele legate de regiunea Transnistria.

ADVERTISEMENT

Rusia a amenințat Moldova cu un scenariu militar similar Ucrainei pentru protejarea Transnistriei

În februarie 2024, o analiză realizată de Institutul pentru Studiul Războiului (ISR) a scos în evidență faptul că Rusia folosește aceeaşi retorică față de Republică Moldova cu cea manifestată față de Ucraina înainte de invazie.

Kremlinul desfășoară operațiuni informaționale împotriva Moldovei foarte asemănătoare cu cele pe care Kremlinul le-a folosit înainte de invaziile sale în Ucraina în 2014 și 2022, de natură să stabilească condiții care să justifice o posibilă escaladare viitoare a Rusiei împotriva Moldovei.

ADVERTISEMENT

Momentul unei posibile operațiuni hibride rusești în Moldova este neclar, dar Kremlinul stabilește condiții informaționale pentru a o face posibilă în curând”, spuneau cei de la ISR.

Recent, Serghei Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, spunea în Duma de Stat că în Transnistria sunt 200.000 de cetățeni ruși și că Rusia este ”îngrijorată de soarta lor”. Acesta a mai avertizat că Moscova ”nu le va permite să devină victimele unei alte aventuri occidentale”.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița...
Cristi Tănase, distrus de alcool. Are interdicție de a se apropia de fetița de două luni. „A strâns-o pe mama de gât”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când au văzut spectacolul unic: "Dumnezeule! Am vrut să plâng"
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu...
Meseriile pe care le au cei doi băieţi ai lui Florin Răducioiu: Nu trebuie să le fie ruşine! Aş fi vrut să facă mai mult!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
LUPTE VIOLENTE! Tancurile dărâmă tot în CALEA LOR. E ALERTĂ de RĂZBOI
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu,...
Antena 1 dă în judecată Pro TV. Scandal uriaș din cauza chefilor Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
Bomba bombelor în showbiz! S-a căsătorit în mare secret! Avem toate detaliile!
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în...
„Atacul fulger al lui Putin trezește Europa”. Cum s-a transformat invazia rusă în Ucraina într-o „provocare epocală” pentru regiune | Analiză
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de...
Zodia care va plânge cu lacrimi amare în weekend. Va avea parte de un mare ghinion