News

Mircea Geoană: „România poate deveni o țară influentă, dar pe termen mediu există riscul să dispară ca națiune”. Ce spune despre alegerile prezidențiale

Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, și-a lansat cartea „Bătălia pentru viitorul României”, în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus”.
25.11.2023 | 15:27
Mircea Geoana Romania poate deveni o tara influenta dar pe termen mediu exista riscul sa dispara ca natiune Ce spune despre alegerile prezidentiale
Mircea Geoană si multimea de oameni de la lansarea cărții sale „Bătălia pentru viitorul României”/ Foto: Inquam Photos - Sabin Cîrstoveanu
ADVERTISEMENT

Unul dintre evenimentele ediției din acest an a Târgului de Carte „Gaudeamus” a fost lansarea cărții „Bătălia pentru viitorul României”, a lui Mircea Geoană, carte care este un manifest politic, dar conține totodată și elemente biografice din activitatea actualului secretar general adjunct al NATO. La lansare, Geoană a vorbit atât despre riscurile majore cu care se confruntă România, cât și despre oportunitățile pe care le are în viitorul apropiat. În ce privește o candidatură la alegerile prezidențiale, fostul lider al PSD a dat un răspuns evaziv, dar a lăsat de înțeles că o decizie va fi luată în luna iulie a anului viitor.

Mircea Geoană și paradoxul românesc

Văd un risc pe termen mediu ca România să se stingă ca națiune. Este plină cartea de istorie de națiuni care nu mai există. Faptul că avem atâția tineri care aleg să plece din țară plus o demografie catastrofală eu o văd ca un risc. Poate nu peste 10-20 de ani, dar în secolul care vine. Efectiv îmi este frică de acest lucru (…) După 30 de ani de încercări s-au făcut și multe lucruri bune în România, dar am ajuns în punctul în care trebuie să recunoaștem că actualul model de organizare politică, de economie și de influență internațională și-a atins limita. Sunt multe națiuni – de fapt, ăsta este sensul cărții – care reușesc să iasă din sărăcie și să ajungă într-o clasă de națiuni medii, unde suntem și noi acum, și care apoi se lovesc de un plafon și nu reușesc să meargă mai departe”, a spus Mircea Geoană la lansarea cărții publicate de Editura Litera.

ADVERTISEMENT

Geoană a argumentat că este nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care funcționează politica și societatea în ansamblu pentru ca România să-și continue și pe viitor dezvoltarea, mai ales într-un context internațional în pragul unor schimbări fundamentale, precum cele generate de dezvoltarea inteligenței artificiale. Deocamdată, România ar fi într-un moment bun al dezvoltării sale, integrată în UE și NATO, însă acest lucru nu este o garanție suficientă pentru viitor.

Trebuie să schimbăm din mers politicul, modul în care funcționează partidele – cu tot respectul, am condus și eu unul mare – modelul econoomic este epuizat. Nu poți să crești doar în 10 mari orașe, ai nevoie să te duci și în restul țării. Dacă noi rămânem în urmă la nivel de inovare, riscăm să pierdem trenul. Contractul social este complet deformat, copii din familii sărace, cartiere din marile orașe care nu au ajuns să termine liceul… Ce nivel să ai dacă accepți această chestiune? 

ADVERTISEMENT

Cred că în 10-20 de ani România poate să ajungă o țară dezvoltată, o țară influentă. Am un capitol despre europeni de mâna a doua. Eu vă zic că locul României nu este la periferia Europei, ci în centrul ei, pentru că zona asta devine mult mai influentă în direcțiile de acțiune la nivel european, inclusiv în ce privește capitalul străin”, a afirmat Mircea Geoană.

geoana-inquam
Mircea Geoană la lansarea cărții sale „Bătălia pentru viitorul României”/ Foto: Inquam Photos – Sabin Cîrstoveanu

El a invocat exemplul Irlandei care în urmă cu numai câteva decenii era printre țările cele mai sărace din Uniunea Europeană pentru ca acum să fie pe locul 10 în clasamentul economiilor UE, având o populație care reprezintă doar un sfert din cea a României. Țara noastră ar trebuie să schimbe acum complet modelul de dezvoltare, inclusiv printr-o modificare a Constituției și să rezolve problemele care pot să o tragă în jos, precum nivelul ridicat al corupției, lentoarea deciziei politice și administația afectată de clientelă politică și nepotism. „Dacă recunoaștem asta și ne vedem de treabă, avem o mare șansă în viitor. Paradoxul românesc este că ne descurcăm individual foarte bine și colectiv avem o dificultate”, a comentat fostul lider al PSD.

ADVERTISEMENT

Simt în frustrarea și ambiția românilor germenele pentru a merge mai departe. Alegerile de la anul sunt cele mai importante din România în ultimele 30 de ani. Niciuna dintre alegerile dinainte nu se compară cu cele de acum pentru că începe un ciclu istoric nou, cu alegeri în SUA, în Europa. Vă rog din inimă, alegeți oamenii care vi se par cei mai potriviți chiar dacă uneori ne înșelăm. Uneori votăm răul cel mai mic dar ar trebui să votăm oamenii care vă dau speranță că pot schimba ceva în țară”, crede Mircea Geoană.

Ce spune Geoană despre alegerile prezidențiale

Deși a precizat că nu crede în oameni providențiali, Geoană a afirmat că există la români „un oportunism strategic” care a fost folosit de lideri vizionari în folosul țării și care ar putea fi un impuls pentru dezvoltarea viitoare a României. „Avem cu toții o anxietate în fața unor evenimente foarte complicate, o așteptare în fața unui viitor care poate fi imprevizibil. Eu cred că există, indiferent de categorie socială, un sentiment că este groasă și sper ca acest sentiment să nu se traducă într-un uriaș protest, ci într-o uriașă speranță pentru țara asta”, a apreciat Mircea Geoană.

ADVERTISEMENT

Întrebat dacă va candida la alegerile prezidențiale din anul 2024, Geoană a răspuns, referindu-se și la funcția deținută în momentul de față: „Nu m-am hotărât, am o treabă de făcut.” Pe de altă parte, el a indicat faptul că o decizie privind viitorul său ar putea fi luată în funcție de cum va fi desemnată viitoarea echipă de la vârful NATO.

Jens Stoltenberg (actualul secretar general al NATO – n.red.) va termina mandatul după 10 ani de succes (…)Am o obligație profesională și morală: și eu și secretarul general trebuie să fim siguri că facem transferul către noua echipă de conducere în condiții perfecte. Nu pot părăsi ambii organizația în același timp. De aceea, eu și Stoltenberg nu vom pleca în același timp și asta este o prioritate pentru mine. Anul viitor, în iulie, avem la Washington summitul de 75 de ani de la înființarea NATO și vreau să-i dau toată atenția mea pentru a fi perfect. În mod sigur, summitul mă va prinde acolo și apoi, împreună cu secretarul general, vom decide”, a precizat Geoană.

Întrebat dacă nu are temeri că revenirea în viața publică din România îi va ruina reputația, Mircea Geoană a răspuns: „Nu mi-e teamă de asta și nu asta este preocuparea mea. În schimb, ce mă preocupă este imaginea și brandul României. Dacă ar fi să mă ocup de ceva, chiar și din afara politicului, m-aș ocupa de imaginea țării și de a pune România pe hartă pentru că este o țară care are toate ingredientele pentru succes.

Printre cei care au asistat la cartea lui Geoană s-au aflat și personalități din lumea politică, culturală și sportivă: foștii miniștri ai Educației Ecaterina Andronescu și Adrian Curaj, fostul ministru al Apărării Ioan Mircea Pașcu, fostul ministru al Tineretului și Sportului Alexandru Mironov, deputatul AUR Daniel Florea, fost primar la Sectorul 5, muzicienii Ovidiu Lipan Țăndărică și Grigore Leșe, precum și glorii ale fotbalului românesc: Mircea Lucescu, Ciprian Marica, Ioan Andone și Ionuț Lupescu.

ADVERTISEMENT