Evenimentul zilei

Mircea Lucescu, două dezvăluiri tari cu Anghel Iordănescu: cum l-a luat în cameră la națională și cum l-a scăpat de… „copiii” lui Halagian! Exclusiv

04.05.2020 | 11:44
Mircea Lucescu doua dezvaluiri tari cu Anghel Iordanescu cum la luat in camera la nationala si cum la scapat de copiii lui Halagian Exclusiv
Mircea Lucescu dezvăluie două momente importante din viața lui Anghel Iordănescu legate de el. Cum l-a luat „în custodie” la echipa națională. Sursa foto: libertatea.ro
ADVERTISEMENT

Mircea Lucescu este o legendă a lui Dinamo. Anghel Iordănescu este o legendă a Stelei. Rivalitate maximă s-ar spune la prima vedere. Da, pe teren, dar dincolo de gazon „starea de război” se schimbă radical. „Il Luce” a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK două momente importante din viața lui „tata Puiu”, în care a avut o implicare decisivă.

Mircea Lucescu, două dezvăluiri tari cu Anghel Iordănescu: cum l-a luat în cameră la națională și cum l-a scăpat de… „copiii” lui Halagian!

La aniversarea a 70 de ani a lui Anghel Iordănescu, Mircea Lucescu și-a amintit întâmplări din viața sa „împletită” ani de zile cu cea a celui desemnat „cel mai bun antrenor român al secolului 20”. Și când aceste aduceri aminte vin de la cel mai titrat antrenor român al secolului 20, sunt cu atât mai interesante.

ADVERTISEMENT

Dar, până la amintiri, Mircea Lucescu a ținut să înceapă discuția cu urări de bine pentru Anghel Iordănescu și… planuri de viitor! Comun!

„Mă bucur pentru Puiu Iordănescu că a ajuns la 70 de ani, să dea Dumnezeu să-l sărbătorim și la 80, și la 90 de ani, să fie sănătos cu toți din familie”

L-a luat pe Iordănescu „în custodie” la începuturile acestuia la echipa națională. Adică la el în cameră

Apoi „Il Luce” a deschis „sertărașele” neuronale cu povești din alte vremuri, indubitabil mai bune pentru fotbalul românesc. La care au fost părtași și el, și Puiu Iordănescu. Să-l ascultăm…

ADVERTISEMENT

„M-au legat de Puiu momente de care lumea nu știe… Lumea știe că între mine, la Dinamo și el, la Steaua, a fost întotdeauna o rivalitate… Dar dincolo de asta au fost multe alte aspecte… de prietenie… La începuturile lui la echipa națională, prin 1971, într-un meci cu Țara Galilor, 2-0, eu am marcat unul din cele două goluri din pasa lui…”

„Noi veneam după meciul memorabil cu Cehoslovacia, eu ratasem un 11 m, dar dădusem centrarea de gol pentru Dobrin, 2-1, după care m-am dus și l-am pupat pe Rică Răducanu, făcuse gafa de la golul de 1-1 al cehilor, Capkovic, plângea pe bară și n-a văzut golul lui Dobrin după numai două, trei minute…

„Mă leagă de Puiu un moment important, eu fiind căpitanul echipei naționale luam în custodie, ca să spun așa, toți jucătorii tineri ai echipei naționale și l-am luat cu mine în cameră… Eu nu pot uita asta, cum sunt sigur că nici el n-a uitat… Și m-a răsplătit cu o centrare extraordinară și eu am marcat cu o deviere senzațională (râde)… să nu scrii asta, glumeam (râde)…”

„Halagian l-a trimis să antreneze o grupă de copii la Steaua, eu l-am pus «secundul» lui Drăgușin la naționala de tineret”

Al doilea moment în care Mircea Lucescu a intervenit hotărâtor în viața lui Anghel Iordănescu s-a derulat la întoarcerea în țară a sărbătoritului de azi, după ce-și încheiase cariera de jucător în Grecia, la OFI Creta.

„Al doilea moment important pentru cariera lui Puiu a fost faptul că atunci când s-a întors din Grecia, în 1984, Halagian l-a trimis să antreneze o echipă de copii la Steaua, iar eu, fiind selecționerul tuturor echipelor reprezentative, l-am adus la naționala de tineret, ca «secund» al lui Drăgușin. Și i-am dat o mulțime de materiale, fusesem în Anglia, în ceea ce privește metodologia de antrenament, vreo cinci casete video, deci debutul lui ca antrenor mi se datorează și mie”

„Contează enorm, nu numai în fotbal, o mână pusă pe umărul unui om. Oohoho, ce contează! Schimbă vieți, schimbă cariere..”

Și a continuat „Il Luce” să-și amintească în ce context își desfășura activitatea în cadrul FRF la începutul anilor ’80, când, antrenor al echipei naționale, continua, în paralel să antreneze și pe Corvinul Hunedoara și să mai intre ca jucător în meciurile formației de sub furnale (pe vremea aia erau furnale la Hunedoara!) din cadrul Diviziei A! Spre disperarea șefilor FRF!

ADVERTISEMENT

„Eu, ca membru în biroul federal și în consiliul național pentru educație fizică și sport, coordonator al echipelor naționale și șeful Școlii federale de antrenori… mă promovaseră așa, dintr-o dată peste tot (râde)… promovam atunci foștii jucători, antrenori tineri. De exemplu pe Dobrin și pe Sătmăreanu i-am trimis în India cu o selecționată de tineret pentru a-și testa aptitudinile de antrenori”

„Generația aia extraordinară de antrenori, Angelo Niculescu, Traian Ionescu, Piști Covaci, Robert Cosmoc, Valentin Stănescu, Constantin Cernăianu, Ilie Oană, ajunsese la o vârstă înaintată. Eram preocupat să nu apară un hiatus între aceștia și cei tineri. Atunci nu terminai fotbalul și luai imediat să antrenezi o echipă serioasă, ca acum…”

„Revenind la Puiu, două momente importante ale carierei lui au fost legate de mine. N-o să conteste nimeni lucrul ăsta, că sunt sătul de contestatari (râde)… nici măcar el (râde)… Dincolo de toate rivalitățile Dinamo – Steaua, respectul nostru unul pentru celălalt a rămas întotdeauna la nivel… profesionist! (râde). Și contează enorm, nu numai în fotbal, o mână pusă pe umărul unui om. Oohoho, ce contează! Schimbă vieți, schimbă cariere…”

  • 22.09.1971 este data debutului la echipa națională al lui Anghel Iordănescu, în meciul Finlanda – România 0-4 din Grupa 1 a turneului de calificare la Campionatul European din 1972. Debutantul a deschis scorul în minutul 25, Mircea Lucescu l-a majorat în minutul 37, Emeric Dembrovschi adus tabela la 3-0 în minutul 55 și același Mircea Lucescu a închis-o în minutul 64, din penalty. Pe atunci nu ne puneam decât problema scorului cu Finlanda, indiferent unde jucam…
  • 57 de meciuri, în care a marcat 21 de goluri, a jucat Anghel Iordănescu pentru echipa națională a României între anii 1971 și 1981
  • 64 de meciuri, în care a marcat 9 goluri, a jucat Mircea Lucescu pentru echipa națională a României între anii 1966 și 1979
  • 75 de ani împlinește Mircea Lucescu pe 29 iulie 2020s