News

La 70 de ani, 7 momente de neuitat din cariera lui Anghel Iordănescu: recorduri la Steaua şi în Asia, greșeala numită Rapid + scandalul Cooperativei și implicarea lui Ion Iliescu. Video

03.05.2020 | 22:16
La 70 de ani 7 momente de neuitat din cariera lui Anghel Iordanescu recorduri la Steaua si in Asia greseala numita Rapid  scandalul Cooperativei si implicarea lui Ion Iliescu Video
Anghel Iordănescu a împlinit 70 de ani! Şapte momente mai puţin cunoscute: recordurile de la Steaua şi din Asia, a venit ca adversar în Ghencea + episodul plecării de la naţională din 1996 (sursă foto: romaniansoccer.ro)
ADVERTISEMENT

Fotbalul românesc e în mare sărbătoare pe 4 mai, fiind ziua în care Anghel Iordănescu a ajuns la 70 de ani. FANATIK îţi prezintă şapte poveşti mai puţin cunoscute din cariera fostului mare jucător şi antrenor, cel de al cărui nume se leagă două dintre cele mai mari performanţe din istoria fotbalului din România.

Anghel Iordănescu a împlinit 70 de ani. Cel mai bun marcator din istoria Stelei

Anghel Iordănescu a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti din istoria Stelei, echipă pentru care a jucat în două perioade (1968-1982 şi 1986). Atacant de rasă, cu gleznă fină, “Puiu” a fost un veritabil puncher în anii ’70 şi ’80, când i-a încântat pe fanii de pe Ghencea, dar şi pe cei ai naţionalei României, devenind cel mai bun marcator din istoria steliştilor.

ADVERTISEMENT

Debutul în Divizia A l-a bifat pe 17 noiembrie 1968, în Steaua Bucureşti – Poli Iaşi 1-2, la 18 ani. În primele două sezoane, Anghel Iordănescu a avut apariţii meteorice în primul “11”, însă totul s-a schimbat în stagiunea 1970-1971, când a marcat 12 goluri în 26 de meciuri.

Anghel Iordănescu a petrecut 14 sezoane la Steaua şi a devenit cel mai bun marcator din istoria clubului. În 317 meciuri jucate în Divizia A, “Puiu” a marcat 155 de goluri, reuşind să-l depăşească pe Gheorghe Constantin, fotbalist legendar al steliştilor în anii ’60.

ADVERTISEMENT
  • 21 de goluri a marcat Anghel Iordănescu la echipa naţională a României

Aventura în Grecia la OFI Creta şi reîntoarcerea în Ghencea

După 14 sezoane petrecute la Steaua, Anghel Iordănescu a primit permisiunea să se transfere la OFI Creta. La 32 de ani, cel mai bun marcator din istoria formaţiei din Ghencea îşi începea prima aventură în Grecia. În primul sezon, atacantul a înscris 6 goluri în 34 de meciuri, însă OFI Creta a ratat calificarea în Cupa UEFA. Următoarea stagiune, ultima din carieră, a încheiat-o cu un gol în 20 de meciuri.

anghel iordanescu 70 ani
Anghel Iordănescu, în tricoul lui OFI Creta

Revenit în ţară după doi ani, în 1984, Anghel Iordănescu a fost dorit în locul lui Florin Halagian la cârma Stelei. Fiind conştient că este lipsit de experienţă, atacantul a refuzat, însă a fost numit secundul lui Emerich Ienei. Chiar dacă s-a retras în 1984, Iordănescu a revenit pe teren în cel mai important meci din istoria Stelei, finala Cupei Campionilor Europeni de la Sevilla. La 36 de ani, “Puiu” intra în minutul 75 şi cucerea trofeul carierei.

ADVERTISEMENT
  • 24 februarie 1987 – data când Anghel Iordănescu a câştigat primul trofeu cu Steaua ca antrenor: Supercupa Europei

Anghel Iordănescu, adversar al Stelei în cupele europene cu ciprioții de la Anorthosis Famagusta!

Timp de patru ani, între 1986 şi 1990, Anghel Iordănescu a fost antrenorul principal al Stelei, iar formaţia din Ghencea a bifat un record mondial în această perioadă, 104 meciuri în care echipa nu a cunoscut înfrângerea în campionat. În vara lui 1990, antrenorul steliştilor pleca în Cipru, unde semna cu Anorthosis Famagusta.

ADVERTISEMENT

Sezonul 1991-1992 i-a adus o mare surpriză lui Anghel Iordănescu. Steaua Bucureşti urma să se dueleze cu Anorthosis Famagusta în turul 1 din Cupa UEFA. Meciul tur, din Cipru, a fost câştigat de formaţia din Ghencea, scor 2-1, însă returul a fost unul dificil pentru “militari”. După 90 de minute, ciprioţii lui Anghel Iordănescu trimiteau meciul în prelungiri, cu ajutorul golurilor marcate de Ombiku şi Keţbaia. Ilie Stan a fost cel care a oprit visul lui Anothosis Famagusta, după un gol marcat în minutul 105, iar Steaua se califica în următoarea fază după un 2-2.

  • 7 trofee a câştigat Anghel Iordănescu la Steaua ca antrenor

Protest împotriva “Cooperativei”: nu a stat pe banca naţionalei la meciul cu Iugoslavia din 1996

După două sezoane petrecut în Cipru, când Anorthosis Famagusta s-a clasat de fiecare dată pe locul 2, Anghel Iordănescu s-a întors la Steaua pentru un sezon, reuşind să câştige titlul în 1993. Instalat pe banca naţionalei României după eşecul usturător de la Kosice, fostul internaţional va duce selecţionata la Mondialul din America, unde va bifa cea mai importantă performanţă din istoria tricolorilor, sfertul de finală cu Suedia.

La nici doi ani de la episodul America 1994, Anghel Iordănescu a plecat de la naţională pentru cinci zile. În primele luni din 1996, paginile ziarelor de sport din România erau ţinute de scandalul legat de modificarea sistemului competiţional. Mircea Sandu dorea ca Divizia A să aibă 16 echipe, în timp ce preşedinţii de cluburi preferau sistemul cu 18 formaţii.

  • 4 turnee finale a bifat naţionala României cu Anghel Iordănescu selecţioner (Mondialele din 1994 şi 1998, EURO 1996 şi 2016)

Pe 18 martie 1996, Anghel Iordănescu îşi anunţa plecarea de la naţională, în semn de protest faţă de “Cooperativa” din fotbalul românesc. Cinci zile mai târziu, Ion Iliescu reuşea să-l convingă să revină, însă fostul fotbalist a protestat faţă de blaturile din Divizia A şi nu a stat pe banca naţionalei la amicalul cu Iugoslavia, pierdut cu 0-1 la Belgrad.

Ole Gunnar Solskjaer i-a grăbit plecarea de la naţionala Greciei

Cinci ani a durat primul mandat al lui Anghel Iordănescu la cârma naţionalei României. În 1998, după Mondialul din Franţa, a preluat selecţionata Greciei, iar obiectivul era calificarea la EURO 2000. Mandatul la cârma elenilor s-a terminat brusc, după nouă meciuri. Pe 27 martie, Grecia pierdea pe teren propriu în faţa Norvegiei, scor 0-2, cu Ole Gunnar Solskjaer autor al unei duble, iar Anghel Iordănescu era demis la prima înfrângere.

Recordul deţinut în Liga Campionilor Asiei

A urmat prima aventură în lumea arabă, la Al Hilal, echipă pe care a pregătit-o în sezonul 1999-2000. După un singur an, “Puiu” reuşea să câştige Liga Campionilor Asiei, trofeul care nu mai fusese cucerit de saudiţi din 1991.

La cinci ani de la performanţa cu Al Hilal, antrenorul român repeta isprava cu Al Ittihad şi devenea primul tehnician european care reuşea să câştige trofeul de două ori.

Episodul Rapid din 2000, marele regret din cariera lui Anghel Iordănescu

La doi ani de la plecarea din România, Anghel Iordănescu semna cu Rapid Bucureşti şi revenea în Divizia A. Aventura în Giuleşti a durat până pe 21 octombrie 2000, când fostul selecţioner al naţionalei României a fost demis după un 1-1 cu Ceahlăul Piatra Neamţ.

Dacă am făcut o greşeală în cariera mea sportivă, atunci aceea a fost că am acceptat să merg la Rapid. Cred că greşeala a fost că m-am dus acolo, când toată activitatea mea a fost legată de Steaua şi de echipa naţională. Nu cred că trebuia să mă duc acolo”, avea să spună Anghel Iordănescu peste ani.

ADVERTISEMENT