News

Misterioasa cometă verde poate fi văzută în premieră, după 50.000 de ani. Este cea mai strălucitoare din acest an

Cometa verde ZTF este deja vizibilă parţial în emisfera nordică, înaintea zorilor, dar în zilele următoare va putea fi văzută în toată splendoarea sa
22.01.2023 | 18:06
Misterioasa cometa verde poate fi vazuta in premiera dupa 50000 de ani Este cea mai stralucitoare din acest an
Când va putea fi observată cel mai bine cometa ZTF Foto: Unsplash, Matthew Ansley
ADVERTISEMENT

Cometa C/2022 E3 (ZTF) este deja vizibilă în emisfera nordică, cu un binoclu sau cu telescoapele, ea apărându-ne ca o pată slabă, neclară, potrivit astronomului Chris Vaughan.

De ce are cometa ZTF culoarea verde

Cometa atinge cel mai înalt punct pe cer înaintea zorilor. Până la sfârșitul lunii ianuarie, ea va înceta însă să mai depășească orizontul și va fi vizibilă seara, între asterismele Carul Mare și Carul Mic.

ADVERTISEMENT

Observatorii din emisfera sudică vor trebui să aștepte până la începutul lunii februarie înainte ca această cometă, ZTF, să apară pe cer.

Cometa, care are un diametru estimat la circa un kilometru, a fost descoperită pe 2 martie 2022, în constelaţia Vulturul. Coada sa măsoară însă aproximativ 50.000 de kilometri şi străluceşte în nuanţe de verde.

ADVERTISEMENT

Inițial, a fost confundată cu un asteroid, deoarece corpul ceresc nu arăta în niciun caz ca o cometă și era suficient de departe de Soare.

Cu toate acestea, pe măsură ce sa apropiat de Terra, obiectul ceresc a început să prezinte proprietăți caracteristice unei comete – o comă verzuie și o coadă formată din gaz și praf. Prezența carbonului diatomic este cea care conferă cometei culoarea verde.

ADVERTISEMENT

Numele ştiinţiific al cometei ZTF este C/2022 E3 şi el codifică date curioase: litera C înseamnă că cometa are o durată lungă, perioada orbitală a cometei presupunându-se că este de 50.000, adică abia atunci va mai putea fi zărită de pe Pământ. De asemenea, ultima oară când ne-a orbitat a fost acum 50.000 de ani.

Cometa ZTF ar putea fi una dintre cele mai strălucitoare din acest an. De la mijlocul lunii ianuarie ea se află în constelația Văcarul. În noaptea de 23-24 ianuarie 2023, cometa ar trebui să intre în constelația Dragonul, iar din 26 ianuarie va putea fi văzută la sud de stelele din Ursa Mică.

ADVERTISEMENT

Cea mai apropiată apropiere de Pământ va avea loc în noaptea de 1-2 februarie 2023, la o distanță de 42 de milioane de kilometri. În această perioadă, cometa ZTF poate fi observată de oriunde de pe planetă. Pe 1 februarie este de așteptat să apară în apropierea polului nord ceresc și să devină vizibilă cu ochiul liber în constelația Girafa

ADVERTISEMENT