News

Misterul dispariției lui Aleksei Navalnîi a fost elucidat. Disidentul rus se află la „Bufnița Polară”

Avocații și familia lui Aleksei Navalnîi nu au mai putut lua legătura cu acesta de la începutul lunii, perioadă în care disidentul a fost transferat la altă închisoare.
25.12.2023 | 16:57
Misterul disparitiei lui Aleksei Navalnii a fost elucidat Disidentul rus se afla la Bufnita Polara
Disidentul rus Aleksei Navalnîi/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Apropiații opozantului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, nu mai aveau vești despre acesta de circa trei săptămâni, fapt ce a alimentat speculațiile privind soarta sa. În final, s-a aflat că a fost transferat într-o închisoare din Siberia, dincolo de Cercul Polar, scrie AFP, preluată de News.ro.

O apropiată a disidentului rus, Kira Iarmîș a anunțat că Navalnîi a fost transferat la Harp, într-o colonie penitenciară izolată, aflat în Iamalia, provincie din nordul-vestul Siberiei. „L-am găsit pe Navalnîi. El se află în Colonia Penitenciară nr. 3 din localitatea Harp”, a anunțat într-o postare pe X Kira Iarmîş.

ADVERTISEMENT

Aceasta a precizat că Navalnîi că este bine și că a fost vizitat de avocatul său în prima zi de Crăciun. Harp este o localitate de circa 6.000 de locuitori din Iamalo-Neneţ, o regiune izolată în nordul Rusiei. Lângă Harp este amplasată Colonia Penitenciară 18 ”Bufniţa Polară”.

În zona rusă aflată la nord de Cercul Polar sunt amplasate mai multe colonii penitenciare. Până acum, Aleksei Navalnîi a fost deținut într-o închisoare din regiunea Vladimir, aflată la circa 250 de kilomentri de Moscova.

ADVERTISEMENT

Încă de la început a fost clar că autorităţile voiau să-l izoleze pe Aleksei, mai ales înainte de alegeri”, a reacționat pe X unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Ivan Jdanov, referindu-se la scrutinul prezidențial din martie 2024 la care Vladimir Putin candidează pentru un nou mandat.

Opozantul execută deja o pedeapsă de 9 ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței, iar în august un alt tribunal l-a condamnat la încă 19 ani de închisoare pentru „extremism”, pedeapsă care ar urma să fie efectuată într-o colonie cu regim special, unde condițiile de detenție sunt cele mai dure, deținuții fiind condamnați pe viață sau socotiți foarte periculoși.

ADVERTISEMENT

Transferul între o închisoare și alta durează foarte mult în Rusia, uneori săptămâni întregi, perioadă în care rudele deținuților nu mai primesc vești de la aceștia. Conform legii, rudele ar trebui să primească o notificare în termen de 10 zile de la sosirea unui deținut la o nouă destinație, de obicei prin poștă, dar până ajunge o astfel de scrisoare poate dura până la 20 de zile.

Sistemul penitenciar rusesc consideră că informațiile despre astfel de transferuri reprezintă un secret de stat. „Un transfer între închisori este cel mai periculos moment pentru un condamnat”, declara la începutul lunii avocatul rus Evgheni Smirnov.

ADVERTISEMENT

În această perioadă, ei schimbă o multitudine de puncte de tranzit și rămân fără nicio modalitate de a lua legătura cu lumea exterioară”, a adăugat Smirnov precizând că, pe baza experienței din trecut, deținuții pot în tranzit și fără să comunice cu lumea exterioară timp de două până la trei luni.

ADVERTISEMENT