LIVE Actualizat 04-08-2023
14:33

Război în Ucraina, ziua 527. O nouă condamnare pentru opozantul Navalnîi / AIEA spune că nu există explozibili la centrala de la Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 527. Ucrainenii avansează în mai multe direcții, provocând pierderi de personal și echipamente în rândul trupelor rusești.
04.08.2023 | 17:23
Razboi in Ucraina ziua 527 O noua condamnare pentru opozantul Navalnii  AIEA spune ca nu exista explozibili la centrala de la Zaporojie
Război în Ucraina, ziua 527. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
04-08-2023
14:33

Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, condamnat la încă 19 ani de închisoare

O nouă lovitură dură pentru liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care este deja încarcerat. Vineri, acesta a fost condamnat la încă 19 ani de închisoare, în cadrul unui proces desfășurat într-o colonie penală izolată, relatează BBC.

Navalnîi a fost găsit vinovat de instanța rusă de fondarea și finanțarea unei organizații și a unor activități considerate ”extremiste”. Acesta neagă acuzațiile.

În prezent, opozantul execută deja o pedeapsă de 9 ani pentru încălcarea eliberării condiționate, fraudă și sfidarea instanței. Acuzațiile sunt considerate în general ca fiind motivate politic.

04-08-2023
14:16

Verdictul AIEA în cazul centralei nucleare de la Zaporojie: ”Nu au fost găsiți explozibili pe acoperiș”

În cursul acestei săptămâni, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a finalizat ancheta privind existența explozibilului pe acoperișul centralei nucleare Zaporojia, aflată sub controlul Kremlinului.

Datele agenției ONU, citate de Sky News, indică faptul că nu există explozibili pe acoperișul centralei nucleare Zaporojie. În urmă cu o lună, Forțele armate ale Ucrainei avertizau că Rusia ar putea începe provocări la centrala nucleară Zaporojie. Ucrainenii spuneau că pe acoperișul a două reactoare (3 și 4) au fost amplasate obiecte asemănătoare explozibililor.

”Experții Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) nu au observat nicio mină sau explozibil pe acoperișurile clădirilor reactoarelor Unității 3 și Unității 4 și ale halei turbinelor, după ce li s-a permis accesul ieri (n.r. joi) după-amiază”, a precizat AIEA.

04-08-2023
13:28

Pierderile în rândul militarilor ruși de elită, dezvăluite de un general. Anunțul, șters imediat

Cel puțin 8.500 de membri din Forțele Aeropurtate Ruse au fost răniți în cele peste 500 zile care au trecut de la ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a declarat comandantul trupelor de elită .

Comandantul Forțelor Aeropurtate, Mihail Teplinsky, a dezvăluit cifrele într-un mesaj video în care îi felicită pe soldați de Ziua Parașutiștilor. ”Peste 5.000 de parașutiști răniți s-au întors pe front după tratament, iar peste 3.500 dintre răniții noștri au refuzat să părăsească prima linie”, a spus Teplinsky, citat de The Moscow Times.

Mesajul său video a fost publicat miercuri dimineață pe postul Zvezda, condus de Ministerul Apărării. Doar câteva ore mai târziu, filmările au fost șterse atât de pe site-ul Zvezda, cât și de pe canalul său de pe aplicația de mesagerie Telegram.

 
04-08-2023
07:29

Novorossiysk, cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră, atacat cu drone. O navă de război, avariată

Vineri dimineață, mai multe drone maritime ucrainene au atacat o bază navală rusă din apropierea portului Novorossiysk de la Marea Neagră. Vorbim de un centru important pentru exporturile rusești.

Pe rețelele de socializare au apărut imagini cu momentul în care o dronă maritimă lansată de ucraineni lovește o navă de război a rușilor. E vorba de vasul Olenegorsky Gornyk, cu 100 de militari la bord. Acesta ar fi fost serios avariat și, în prezent, nu își poate îndeplini misiunile de luptă.

Portul vizat de ucraineni este un nod important pentru exporturile rusești. În urma atacului, toate mișcările navelor au fost suspendate, a declarat Consorțiul Caspian Pipeline, care operează un terminal petrolier acolo. 

Explozii și focuri de armă au fost auzite de localnici și raportate pe canalele de socializare din Rusia. Dacă va fi confirmat oficial, atacul ar fi prima lovitură ucraineană asupra unuia dintre principalele porturi comerciale ale Rusiei. 

Război în Ucraina, ziua 527. Forțele ucrainene își continuă înaintarea pe mai multe direcții ale frontului. Trupele rusești încearcă să contraatace, dar suferă pierderi de oameni și echipamente.

Război în Ucraina, ziua 527. Pierderi majore pentru trupele rusești

În ciuda complexității contraofensivei, ucrainenii se impun în cel puțin un episod din complotul mai amplu – lupta de contra-baterie. Forțele ucrainene vânează sistematic artileria rusă.

ADVERTISEMENT

Forbes susține că pentru fiecare piesă de artilerie AFU distrusă, sunt distruse trei piese de artilerie rusești. Din 4 iunie, AFU a distrus 91 de instalații de artilerie, notează jurnaliștii.

“Acest lucru poate fi realizat datorită artileriei occidentale și muniției de înaltă precizie pentru acestea, recunoașterii de înaltă calitate de la UAV-urile ucrainene și, probabil, a mijloacelor NATO. Sau este avantajul artileriștilor  în pregătirea trupelor rusești”, scrie publicația.

ADVERTISEMENT

Peste 600 de ruși au fost uciși

Jack Watling, analist la Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra, precizează că un “duel tensionat de contrabaterie” continuă.

“Ucraina învinge Federația Rusă în lupta de contra-baterie, în ciuda faptului că forțele armate ruse și-au schimbat tacticile de sprijin de foc.

ADVERTISEMENT

Au început să schimbe mai des pozițiile, precum și să tragă din mai multe poziții. De asemenea, inamicul a devenit mai dependent de munițiile de precizie”, a remarcat el.

Anterior, s-a aflat că săptămâna trecută Forțele Armate ale Ucrainei și-au intensificat contraofensiva cu două lovituri în sud. Atacurile vizează probabil orașele ocupate temporar din regiunea Zaporizhzhya: Melitopol și Berdyansk.

ADVERTISEMENT

Potrivit Statului Major General, forțele ucrainene au “eliminat” un număr de 247.850 de soldați ruși, iar în ultimele 24 de ore, alți 620 de militari au fost lichidați.

ADVERTISEMENT