Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse aflat în penitenciar, nu s-a prezentat la o audiere la tribunal în urmă cu două săptămâni și de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Aliații săi încearcă cu disperare să îl găsească. După două săptămâni fără vești avocații și aliații săi se tem de ce este mai rău și desfășoară o campanie disperată pentru a-l găsi.
Eforturile lor au inclus solicitarea de informații de la zeci de închisori rusești și utilizarea rețelelor de socializare pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la dispariția lui Aleksei Navalnîi și pentru a cere guvernului rus să dezvăluie unde se află acesta. Mulți ruși care trăiesc în străinătate au mers la misiunile diplomatice ale țării lor pentru a protesta. Unii au afișat postere pe care scria “Unde este Navalnîi?”.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir V. Putin, a declarat vineri jurnaliștilor că Kremlinul nu are “nici posibilitatea, nici dreptul sau dorința de a urmări soarta condamnaților“, referindu-se la Navalnîi, relatează The New York Times.
Ultima dată când avocații lui Navalnîi au primit vești de la acesta a fost pe 5 decembrie. A doua zi, unul dintre avocații săi a așteptat timp de șapte ore în fața coloniei penale unde era deținut Navalnîi, dar nu i s-a permis să îl vadă, a declarat Kira Yarmish, o purtătoare de cuvânt a liderului opoziției ruse. Apoi, Navalnîi nu s-a prezentat prin videoconferință la o audiere programată în instanță a doua zi, pe 7 decembrie.
În zilele care au urmat dispariției lui Navalnîi, aliații săi au devenit tot mai alarmați, deoarece scrisorile care i-au fost trimise nu au fost livrate, iar autoritățile au refuzat să le dezvăluie avocaților săi locația sa. La 11 decembrie, oficialii din colonia penitenciară care îl deținea pe Navalnîi – în Melekhovo, un oraș situat la aproximativ 160 de mile est de Moscova – le-au spus avocaților săi că acesta nu mai figura printre deținuți, a mai declarat Yarmish.
Navalnîi urma să se prezinte luni la diverse audieri în instanță, a adăugat ea. Una dintre instanțele la care ar fi trebuit să se prezinte i-a suspendat cazul pentru că nu l-a putut localiza, a postat pe rețelele de socializare Viaceslav Gimadi, un membru al echipei de avocați a lui Navalnîi.
Ca parte a ultimei sale sentințe, pronunțată de un tribunal rus în august, după o condamnare pentru susținerea “extremismului”, Aleksei Navalnîi urma să fie transferat într-una dintre coloniile cu “regim special” din Rusia, cunoscute pentru tratamentul dur aplicat deținuților. Există cel puțin 25 de astfel de închisori, împrăștiate pe teritoriul Rusiei, din partea europeană a țării până la Cercul Arctic și Orientul Îndepărtat.
Dar până la începutul lunii decembrie el nu fusese mutat. Navalnîi a sugerat în noiembrie, într-o serie de postări pe rețelele de socializare, că motivul ar fi fost că anchetatorii ruși nu au dorit să se deplaseze în coloniile îndepărtate cu regim special în timp ce instrumentau alte cazuri împotriva sa.
Dacă acum a fost mutat într-una dintre aceste colonii penitenciare, acest lucru ar putea explica dispariția sa. Deținuții care sunt transferați în închisori îndepărtate din Rusia pot petrece săptămâni lungi fiind transportați de la un tren la altul în vagoane speciale pentru închisori și nu au acces la lumea exterioară sau au un acces redus.
Conform legii, rudele ar trebui să primească o notificare în termen de 10 zile de la sosirea unui deținut la o nouă destinație, de obicei prin poștă, dar până ajunge o astfel de scrisoare poate dura până la 20 de zile, a declarat Evgheni Smirnov, un avocat rus. Potrivit lui Smirnov, sistemul penitenciar rusesc consideră că informațiile despre astfel de transferuri reprezintă un secret de stat.
“Un transfer între închisori este cel mai periculos moment pentru un condamnat”, a mai declarat Smirnov. “În această perioadă, ei schimbă o multitudine de puncte de tranzit și rămân fără nicio modalitate de a lua legătura cu lumea exterioară”, a adăugat el. De asemenea, el a precizat că, pe baza experienței din trecut, deținuții ar putea sta în tranzit și în fără să comunice cu lumea exterioară timp de două până la trei luni.
Săptămâna trecută, Baza, un post de știri rusesc, a raportat că Navalnîi a fost transferat într-un centru de detenție din Moscova pentru a aștepta procesul pentru o altă acuzație penală. Dar Ivan Zhdanov, șeful fundației anticorupție a lui Navalnîi, a raportat că grupul a verificat toate centrele de detenție din Moscova fără a-l găsi.
Sâmbătă, Olga Romanova, o activistă pentru drepturile deținuților din Rusia, a declarat pe Facebook că Navalnîi se află sub tratament într-un spital penitenciar din orașul Vladimir, în apropiere de Melekhovo. Însă această afirmație nu a fost verificată.
Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, este singura figură a opoziției ruse din ultimul deceniu care a reușit să lanseze o provocare politică semnificativă împotriva lui Putin. El a creat o organizație solidă, atrăgând mii de ruși la mitingurile sale din întreaga țară și a implicat mulți tineri în politică.
El se află în detenție în Rusia de când a fost reținut în ianuarie 2021 într-un aeroport din Moscova, unde a sosit după ce a petrecut luni în Germania, recuperându-se după ce a fost otrăvit cu un agent neurotoxic. Navalnîi și guvernele occidentale au acuzat Kremlinul că l-a otrăvit, ceea ce oficialii ruși au negat.
De atunci, autoritățile ruse au adus o multitudine de noi acuzații împotriva lui Navalnîi. Potrivit lui Yarmish, acesta este în prezent acuzat în 14 dosare penale și riscă sentințe potențiale de până la 35 de ani de închisoare.
De când a intrat în sistemul penitenciar rusesc, Navalnîi a intentat o serie de procese împotriva autorităților. Avocat de profesie, el a intentat procese prin care a cerut acces la asistență stomatologică decentă, s-a plâns de difuzoarele din celula sa care difuzează în mod repetat discursurile lui Putin și a protestat împotriva interceptării convorbirilor telefonice într-o cameră pe care o folosește pentru a se întâlni cu avocații.
În ciuda încarcerării sale în condiții din ce în ce mai dure, Navalnîi a rămas o voce importantă în viața politică rusă. Cu ajutorul avocaților săi și al aliaților săi politici, el a publicat articole și manifeste și postează în mod regulat pe rețelele de socializare.
De la dispariția lui Navalnîi, aliații săi i-au îndemnat pe adepții săi să voteze pentru orice alt candidat decât domnul Putin la alegerile prezidențiale din martie, cu scopul de a amplifica disidența vizibilă împotriva politicilor domnului Putin, inclusiv invazia Ucrainei.