News

Misterul oilor care au mers în cerc timp de 12 zile ar putea fi rezolvat. Teoria unui om de știință britanic

Un om de știință susține că există o posibilă explicație pentru fenomenul bizar al unei turme uriașe de din China, care a mers în cerc timp de 12 zile la rând.
22.11.2022 | 09:18
Misterul oilor care au mers in cerc timp de 12 zile ar putea fi rezolvat Teoria unui om de stiinta britanic
Un om de știință britanic spune că există o explicație simplă pentru comportamentul oilor Foto: Captură ecran Twitter
ADVERTISEMENT

Înregistrarea video, care a fost postată pe Twitter săptămâna trecută de publicația chineză de stat People’s Daily, arată zeci de animale mărșăluind în în cerc la o fermă din regiunea îndepărtată Mongolia interioară din China.

Misterul oilor care au mers în cerc timp de 12 zile ar putea fi rezolvat

Tweetul care însoțește imaginile i-a asigurat pe telespectatori că oile sunt sănătoase – iar expertul sugerează că ar putea exista și un motiv foarte natural în spatele comportamentului surprinzător al animalelor, care a neliniștit și mistificat oameni din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

“Se pare că oile stau în țarc pentru perioade lungi de timp, iar acest lucru ar putea duce la un comportament stereotip, cu încercuiri repetate din cauza frustrării de a fi în țarc și limitate”, a declarat pentru Newsweek Matt Bell, profesor la Departamentul de Agricultură de la Universitatea Hartpury din Gloucester, Anglia, relatază New York Post.

“Apoi, celelalte oi se alătură, deoarece sunt animale de turmă, și se leagă sau se alătură prietenilor lor.”

ADVERTISEMENT

Comportamentul social al oilor este dominat de mentalitatea de turmă, care controlează mișcările animalelor și îi protejează pe indivizi de prădători, determinându-i să fugă de pericol în grup, potrivit Manualului veterinar Merck.

Oile se mișcau într-un cerc aproape perfect încă din 4 noiembrie. Nu este clar dacă s-au oprit să mănânce sau să bea sau dacă încă se mișcau la unison.

ADVERTISEMENT

Suspecte de listerioză

Proprietara fermei de oi, identificată ca fiind doamna Miao, a susținut că mersul în cerc al oilor a început cu doar câteva animale înainte ca restul turmei să li se alăture.

Deși la fermă există 34 de țarcuri pentru oi, doar oile din unul dintre țarcuri – nr. 13 – se comportaseră în acest fel.

ADVERTISEMENT

Unii au speculat că comportamentul oilor ar putea fi cauzat și de o boală bacteriană numită listerioză – cunoscută și sub numele de “boala învârtitului în cerc”.

Boala poate fi transmisă prin alimente contaminate, sol sau fecale de animale. Aceasta provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv depresie, pierderea poftei de mâncare, febră, paralizie parțială și comportament circular.

Totuși, listerioza provoacă de obicei moartea animalelor infectate în 48 de ore, așa că nu se explică cum de oile din China au continuat să se plimbe în cerc timp de 12 zile.

ADVERTISEMENT
Tags: