News

Mită la examenele auto din Arad. Cinci polițiști și doi instructori, trimiși în judecată

Cinci polițiști și doi instructori au fost trimiși în judecată de DNA, în dosarul privind mita la examenele auto din Arad.
15.02.2024 | 14:58
Mita la examenele auto din Arad Cinci politisti si doi instructori trimisi in judecata
Mită la examenele auto din Arad. colaj Fanatik/ Foto Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Mită la examenele auto din Arad. Cinci polițiști și doi instructori au fost trimiși în judecată de DNA, în urma finalizării cercetărilor efectuate de procurori. În total, nouă persoane sunt vizate de anchetă.

Mită la examenele auto. Polițiști, instructori auto și candidați, trimiși în judecată

Pe lângă cei cinci angajați MAI, care sunt acuzați că au luat șpagă la examenele pentru permis, au fost trimiși în judecată și doi candidați. Aceștia din urmă au dat mită pentru a lua carnetele de conducere.

ADVERTISEMENT

Faptele au avut loc în perioada 2022 – ianuarie 2023. Potrivit procurorilor, instructorii auto se înțelegeau cu polițiștii înainte de susținerea examenelor candidaților care erau dispuși să plătească pentru permis.

Oamenii legii de la Serviciul Permise Arad primeau mită între 200 și 400 de euro. Banii erau lăsați în portiera mașinii cu care era susținut examenul de conducere. De altfel, polițiștii erau „atenționați” printr-o anumită frază cu privire la cei care dădeau mită, înainte de a începe proba practică.

ADVERTISEMENT

„Banii ar fi fost remiși celor cinci polițiști de către intermediari fie direct fie prin plasarea acestora în portiera dreapta-față a autoturismului cu care urma să se susțină proba practică.

De cele mai multe ori, înainte de începerea examinării intermediarul l-ar fi > pe polițistul examinator cu următoarele cuvinte: >, acest lucru însemnând pentru examinator că doar acea persoană era dispusă să remită/a remis sume de bani pentru a fi ajutată”, au transmis procurorii.

ADVERTISEMENT

Ce pățeau cei care nu voiau să ofere șpagă

Cei care nu dădeau șpagă erau duși pe trasee mult mai dificile, față de persoanele favorizate, care ofereau mită. În acest fel, polițiștii urmăreau ca respectivii candidați să comită cât mai multe greșeli pentru a nu promova proba.

Printre cei vizați de ancheta DNA se numără și un comisar șef de poliție. Acesta, alături de ceilalți patru polițiști, sunt acuzați de luare de mită în formă simplă și continuată. Instructorii auto sunt cercetați pentru complicitate la luare de mită și doi candidați pentru dare de mită.

ADVERTISEMENT

„În cauză, a fost efectuată o investigație financiară privindu-i pe inculpații Bozgan Marian Ioan, Bezergheanu Daniel, Ghergheș Ioan, Stoica Ionuț Tiberiu, Mironescu Vasilică Bogdănel, ocazie cu care s-ar fi constatat că aceștia nu ar fi putut justifica proveniența unor sume de bani cuprinse între 300.000 lei și 206.515 euro”, adaugă oamenii legii.

În același dosar, procurorii DNA au încheiat acorduri de reunoaștere de vinovăției cu 13 inculpați. Vorbim de persoane care au săvârșit infracțiunile de dare de mită și complicitate la luare de mită.

 

ADVERTISEMENT