News

Mizele summit-ului COP28: între acuzații de „greenwashing” și viitorul combustibililor fosili. Energia nucleară se invită la masă

Pete de petrol pe masa summit-ului climatic COP28 din Emiratele Arabe Unite. Principalele mize ale negocierilor care vor dura două săptămâni
29.11.2023 | 14:33
Mizele summitului COP28 intre acuzatii de greenwashing si viitorul combustibililor fosili Energia nucleara se invita la masa
Un summit pentru combaterea schimbărilor climatice organizat într-o țară cu o uriașă amprentă de carbon; Emiratele Arabe Unite / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

COP28, care va avea loc în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie la Dubai, va fi cea de-a 28-a ediție a reuniuni internaționale anuale majore privind clima, organizată sub egida ONU. Un summit care începe cu acuzații de „greenwashing” la adresa gazdei – Emiratele Arabe Unite – care încearcă să se folosească de acest eveniment pentru a negocia acorduri petroliere, în special promovând colaborări cu China.

Pete de petrol pe masă

Critici pot fi multe. Începând cu faptul că Emiratele Arabe Unite este una dintre țările cu cea mai mare amprentă de carbon individuală din lume: 24,93 de tone de CO2 de persoană pe an. Este mai puțin decât Qatarul (40,52 tone de CO2/persoană), dar mai mult decât Statele Unite (17,54 tone de CO2/persoană). Prin urmare, unii denunță ipocrizia organizării unui summit privind lupta împotriva schimbărilor climatice într-o țară care se numără printre cele mai slab performante pe plan climatic.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, se poate pune întrebarea dacă ar trebui să se organizeze summit-urile climatice doar în țările virtuoase din punct de vedere ecologic. Sau, de ce organizarea anterioară a acestor sumit-uri în țări care sunt mari poluatori (SUA, spre exemplu) nu a provocat aceleași proteste.

Revenind la EAU, militanții pentru mediu au aflat, la începutul acestui an, cine este președintele COP28: Sultan Ahmed Al-Jaber, ministrul industriei din Emirate. Nemulțumiții, între care sute de ONG-uri (printre care Greenpeace și Climate Action Network) i-au trimis o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care apreciau că această decizie „amenință legitimitatea și eficiența COP28”.

ADVERTISEMENT

Și că fiecare COP ar trebuie să fie liber de influența industriei combustibililor fosili. Adică de conflictul de interese în care se află Al-Jaber, ca președinte al COP28 și boss în lumea industriei petroliere, fapt ce ar complica sau încetini negocierile privind îndepărtarea de combustibilii fosili.

Dar Emiratele și-au apărat președintele COP28. Pentru că Sultan Ahmed Al-Jaber  conduce și Masdar, compania națională de energie regenerabilă. Ba a fost și șeful delegației naționale la COP27 în noiembrie anul trecut, în Egipt, și a fost chiar numit în 2009 într-un grup consultativ privind energia și schimbările climatice de către secretarul general al ONU. Pe scurt, pentru Emirate, el este întruchiparea tranziției ecologice.

ADVERTISEMENT

Măsurarea progreselor făcute

După o vară cu recorduri de căldură și secetă în 2023, reuniunea anuală a Națiunilor Unite privind clima (COP), care își va deschide porțile la Dubai, în Emiratele Arabe Unite, va trebui să abordeze o serie de probleme controversate, printre care eliminarea treptată a combustibililor fosili și finanțarea tranziției energetice în țările în curs de dezvoltare.

Principala sarcină a COP28 va fi evaluarea, pentru prima dată, a progreselor înregistrate de țări în vederea îndeplinirii obiectivului stabilit în Acordul climatic de la Paris din 2015. Acordul le cere semnatarilor să mențină creșterea temperaturii „cu mult sub” +2,0°C și, de preferință, +1,5°C, comparativ cu nivelurile preindustriale.

ADVERTISEMENT

Având în vedere că eforturile la nivel mondial au rămas în urmă, țările participante vor încerca să convină asupra unui plan care să pună omenirea pe drumul cel bun pentru atingerea acestor obiective climatice. Acesta ar putea include măsuri urgente de reducere a emisiilor de CO2 sau de stimulare a investițiilor în tranziția ecologică. Statele vor trebui apoi să își actualizeze obiectivele și planurile naționale de reducere a emisiilor până în 2025, scrie France 24.

Viitorul combustibililor fosili

Se așteaptă ca cele mai dificile dezbateri din cadrul COP28 să se concentreze asupra viitorului rol al combustibililor fosili și asupra modului în care se va elimina treptat utilizarea cărbunelui, petrolului și gazelor, care sunt principalele surse de emisii de CO2. La COP26 de la Glasgow, țările au convenit să elimine treptat utilizarea cărbunelui, dar nu au acceptat să elimine treptat toți combustibilii fosili.

Statele Unite, Uniunea Europeană și multe țări vulnerabile la schimbările climatice insistă ca acordul final al COP28 să angajeze țările să elimine treptat combustibilii fosili, însă G20, care reunește cele mai mari economii ale lumii, nu a reușit să ajungă la un acord asupra acestui aspect. Unele țări, inclusiv Rusia, au declarat că se vor opune.

De asemenea, țările așteaptă să vadă dacă Emiratele Arabe Unite, țara gazdă a conferinței, va face presiuni asupra altor producători de petrol pentru a susține această idee. În timp ce președintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, a declarat, în iulie, că eliminarea treptată a combustibililor fosili este „inevitabilă”, el a fost criticat, de asemenea, pentru dublul său rol, de șef al companiei de stat de petrol și gaze din Emiratele Arabe Unite (ADNOC) și viitor lider al negocierilor privind clima.

Ce fel de loc pentru tehnologiile emergente?

Emiratele Arabe Unite și alte țări ale căror economii depind de combustibilii fosili doresc ca COP28 să se concentreze pe tehnologiile emergente concepute pentru captarea și stocarea emisiilor de CO2 în subteran. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), aceste tehnologii sunt esențiale pentru îndeplinirea obiectivelor climatice, dar sunt, de asemenea, costisitoare și nu au fost încă implementate pe scară largă. UE și alte țări se tem că acestea vor fi folosite pentru a justifica utilizarea în continuare a combustibililor fosili.

Dezvoltarea energiilor regenerabile

Țările iau în considerare stabilirea unor obiective de triplare a capacității de energie regenerabilă și de dublare a economiilor de energie până în 2030, o propunere înaintată de UE, SUA și președinția EAU la COP28. Se preconizează că această propunere va beneficia de un sprijin larg, întrucât principalele economii din G20, inclusiv China, susțin deja obiectivul privind energia regenerabilă.

Cu toate acestea, UE și unele țări vulnerabile la schimbările climatice insistă asupra faptului că aceasta ar trebui să fie însoțită de o eliminare treptată a combustibililor fosili, ceea ce ar putea duce la conflicte.

Cine va plăti consecințele schimbărilor climatice?

Combaterea schimbărilor climatice și a consecințelor acestora va necesita investiții considerabile, mult mai mari decât a anticipat lumea până în prezent. Potrivit ONU, țările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de cel puțin 200 de miliarde de dolari pe an până în 2030 pentru a se adapta la efectele din ce în ce mai grave ale schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării și furtunile.

De asemenea, acestea vor avea nevoie de fonduri pentru a înlocui energiile poluante cu surse curate. La acestea se adaugă costul pagubelor deja provocate de dezastrele legate de climă. În Dubai, țările vor fi însărcinate să creeze un fond de „pierderi și daune” pentru a face față acestei situații. Potrivit țărilor în curs de dezvoltare, acest fond ar trebui să furnizeze cel puțin 100 de miliarde de dolari până în 2030.

Țările vulnerabile doresc mai multe fonduri pentru tranziția lor energetice iar țările bogate, ale căror emisii de CO2 din trecut sunt în mare parte responsabile de schimbările climatice, să plătească.  Țările bogate vor trebui să demonstreze că și-au respectat angajamentul de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru ca țările în curs de dezvoltare să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

Un summit și al energiei nucleare

În timp ce unele țări, printre care și Germania, vor să trimită în paginile de istorie energia nucleară, altele, conduse de Franța, încurajează o revenire energetică cu ajutorul atomului, mai ales după ce gazul rusesc ieftin nu mai curge prin conducte. De marți până joi, industria nucleară mondială se reunește în cadrul marelui eveniment de lângă Paris, World Nuclear Exhibition.

În cadrul evenimentului, industriașii, miniștrii și experții au făcut bilanțul progreselor înregistrate de la precedentul eveniment de la sfârșitul anului 2021 și au declarat că sunt mai pregătiți ca niciodată să ducă argumentele climatice ale industriei nucleare  la COP28, care se deschide joi.

„Este o revenire în forță: țările care voiau să spună adio energiei nucleare se răzgândesc, unele construiesc, iar apetitul este în creștere, în China, Franța, Statele Unite, Canada, Polonia etc”, a subliniat șeful Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), Fatih Birol. Birol a cerut în special prelungirea duratei de viață a reactoarelor nucleare (cea mai „ieftină sursă de electricitate”) și s-a declarat „plin de speranță” în ceea ce privește inovația din jurul „reactoarelor mici” (cunoscute sub numele de SMR).

Teren pierdut după dezastrul Fukushima

China este campioana inaugurărilor de centrale nucleare, în Egipt se construiește o centrală electrică, iar în Statele Unite a avut loc prima punere în funcțiune din ultimele decenii. Dar sectorul nuclear a pierdut mult teren în 30 de ani, când furniza 20% din electricitatea mondială (în prezent, mai puțin de 10%), a subliniat Fatih Birol, ca urmare a încetinirii generale în urma accidentului de la Fukushima din Japonia, în martie 2011.

În prezent, „se adaugă mult mai puțină energie nucleară decât este necesar dacă vrem să respectăm acordurile de la Paris” privind clima, a avertizat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Lumea a câștigat doar 7 gigawați (GW) de capacitate suplimentară până în 2023.

„Există în jur de 400 de reactoare în 31 de țări și vom avea nevoie de dublu sau poate chiar mai mult” până în 2050, a spus el. „Există mult loc pentru îmbunătățiri”. Pentru a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2050, atât AIEA, cât și IEA se bazează pe cel puțin o dublare a capacității de producție nucleară. Industria de profil propune însă o triplare, scrie Boursorama.

Triplarea capacităților de producție

La World Nuclear Exhibition, reprezentanții industriei au remarcat necesitatea de a reînnoi investițiile în lanțurile de aprovizionare, în formarea personalului și în atragerea de noi talente. Aproximativ 700 de elevi și studenți erau așteptați să se numere printre cei 20.000 de vizitatori ai expoziției. Pentru a „tripla” capacitățile „nu ne putem baza doar pe vechea gardă, ci trebuie să aducem tineri și noi operatori”, a explicat Diane Cameron, de la Agenția pentru Energie Nucleară (OCDE).

WNE va primi un număr record de 750 de expozanți din 76 de țări, iar președintele evenimentului, Sylvie Bermann, i-a îndemnat marți să „mențină ritmul”. Expoziția acordă o atenție fără precedent start-up-urilor, într-un moment în care Canada, SUA, Franța și Marea Britanie se întrec în dezvoltarea de „reactoare modulare mici” (SMR) și de reactoare de generația a patra, cunoscute sub acronimul AMR (reactoare modulare avansate).

Aceste echipamente, aflate în diferite stadii de finalizare, sunt concepute pentru a oferi noi utilizări (decarbonizarea siturilor industriale, producția de căldură etc.). Alături de marile pavilioane ale Chinei și Franței (dar fără Rusia în acest an), a fost creat un „sat al start-up-urilor”, cu premii și mentorat. Luni, Franța a anunțat un sprijin de 100 de milioane de euro pentru șase proiecte. Finanțarea este o altă problemă majoră pentru acest sector, având în vedere că băncile multilaterale, precum Banca Mondială, nu pot finanța acest domeniu.

WNE așteaptă cu nerăbdare COP28

„Înainte, era un tabu la COP: energia nucleară nu era văzută ca parte a soluției”, a declarat Rafael Grossi. „Iar de data aceasta, toate țările care folosesc energia nucleară se vor uni cu mândrie și vor spune la COP că pentru ele energia nucleară face parte din soluția” la încălzirea globală.

La summit-ul din Dubai, șase țări, printre care și Franța, speră să angajeze 40 de țări ca să ceară triplarea capacității de producție nucleară până în 2050. Sama Bilbao y Leon, președintele Asociației nucleare mondiale (WNA), se așteaptă la „un COP pragmatic și realist”. „Este timpul pentru noi să strălucim”, a declarat ea, anunțând prezentarea la Dubai a „unui angajament” al sectorului de a îndeplini obiectivele stabilite.

ADVERTISEMENT