News

Moartea lovește necruțător în zona gropii de gunoi Glina! Morbiditate crescută cu 50% pentru locuitorii din zonă

14.05.2021 | 16:56
Moartea loveste necrutator in zona gropii de gunoi Glina Morbiditate crescuta cu 50 pentru locuitorii din zona
Groapa de gunoi Glina este arătată cu degetul de localnici. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Moartea lovește necruțător în zona gropii de gunoi Glina! Acesta este adevărul pe care autoritățile vor să-l ascundă cu orice preț. 

Cifrele oficiale sunt de-a dreptul înfiorătoare. Concret, mai multe studii de specialitate făcute asupra sănătății populației care trăiește în zona limitrofă a gropii de gunoi Glina au scos la iveală detalii crunte.

ADVERTISEMENT

Morbiditatea în zonă este crescută cu 50%, speranța de viață fiind și ea una redusă. Groapa de gunoi a poluat masiv și a distrus sănătatea populației în ultimii 20 de ani.

Moartea lovește necruțător în zona gropii de gunoi din Glina!

Culmea, toate aceste detalii și acte oficiale au fost depuse la Direcția de Sănătate Publică și afișate pe site-ul instituției. Vorbim despre rezultate dramatice pentru cetățenii din Popești-Leordeni, Glina, Berceni și unele cartiere bucureștene limitrofe.

ADVERTISEMENT

Mai exact, în aceste zone se moare cu 50% mai mult din cauza poluării masive. La groapa de gunoi Glina au fost aduse ilegal deșeuri din cianuri de la platforma Aro Câmpulung, deșeuri radioactive, substanțe toxice pentru sănătatea umană și amestecate cu deșeurile menajere și provenite de la cetățeni și agenți economici.

Despre toate aceste nereguli au scris atât presa din România, cât și cea și internațională. De altfel, la Glina munții de gunoaie au sărit de 100 de metri.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Mormanele morții, așa cum sunt numite de localnici, sunt la o distanță între 38 și 70 de metri de casele și gospodăriile oamenilor.

Toți se plâng în permanență de substanțe toxice care au distrus în timp și distrug în continuare sănătatea comunităților locale.

ADVERTISEMENT

Printre cele mai frecvente boli ale localnicilor se numără afecțiuni ale căilor respiratorii, alergii, astm, cancer pulmonar, afecțiuni renale, afecțiuni gastro-intestinale, afecțiuni ale sistemului cardiovascular.

Procurorii au intervenit în acest caz

Conform Libertatea, procurorii au intervenit în acest caz: “Raportul de expertiză tehnică judiciară efectuat în cauză concluzionează faptul că obţinerea unor nămoluri/şlamuri cu conţinut de substanţe periculoase a fost cauzată de aplicarea necorespunzătoare şi/sau incompletă a procedurilor de tratare a deşeurilor periculoase – şlamuri galvanice, nerespectarea procedurilor de prelevare a probelor de deşeuri pentru analizele fizico-chimice, trimiterea la ICIM Bucureşti a unei probe prelevate din alte deşeuri decât cele transportate la depozitul Glina, amestecarea deşeurilor la locul de tratare şi depozitare, trimiterea la depozitul Glina a altor deşeuri decât cele pentru care se realizaseră determinările la ICIM Bucureşti”, au reţinut oamenii legii într-un raport al Parchetului General.

Conform sursei citate, societatea ieşeană GLOBAL ECO CENTER S.R.L şi administratorul său, Vasile Tofan, au fost trimişi în judecată în acest caz. Și asta pentru că anchetatorii au dezvăluit că Tofan a dispus și a coordonat activitatea de ecologizare a unei platforme industriale fără să elimine substanțele periculoase din aceste deșeuri, 2 tone transportate de acesta la groapa de la Glina.

Cum s-a întins focarul până aproape de casele oamenilor

Localnicii spun că preț de 20 de ani autoritățile s-au făcut că nu observă o problemă uriașă. În toată această perioadă, ordinul nr.109/2014 care prevede ferm o distanță de 1000 de metri între gropile de gunoi și casele locuite ale cetățenilor a fost călcat în picioare.

Oamenii mai zic că focarul nu se putea întinde fără acceptul funcționarilor publici de la Agenția de Protectia Mediului Ilfov, Direcția de Sănătate Publică și din Ministerul Mediului.

Sursa foto – hepta.ro

Aceștia și-ar fi dat acordul pentru desfășurarea activității la o distanță atât de mică de casele oamenilor. O distanță care încet, dar sigur a îmbolnăvit și ucis.

Conform studiilor efectuate, distanța de numai 38 de metri de casele oamenilor reprezintă sursa principală a morbidității populației aflate în continuare lângă focarul de poluare.

Din păcate, România are oameni nevoiți să trăiască lângă munții de gunoi toxic amestecat cu cianuri și substanțe periculoase care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor.

Autoritățile vor redeschiderea focarului de poluare

Culmea, oamenii au ajuns la limita răbdării și spun că nu le vine să creadă ochilor după ce pe masa Agenției pentru Protecția Mediului Ilfov a ajuns un dosar prin care se reîncearcă redeschiderea focarului de poluare de la groapa de gunoi Glina.

Localnicii spun că, de fapt, vorbim despre o autorizarea mascată a unei stații de sortare care ar avea aceleași obiceiuri nocive pentru sănătatea oamenilor.

Sursa foto – hepta.ro

Mai mult de atât, chiar INSP a făcut un studiu în zonă și a demonstrat că impactul asupra sănătății populației a gropii de gunoi Glina și a stației de sortare de pe amplasamentul acesteia ar fi unul dezastruos pentru oameni. Rezultatele nu au ajuns însă niciodată niciodată la dispoziția autorităților de reglementare a Ministerului, a Gărzii de Mediu si a populației de către Ecorec, administratorul gropii de gunoi Glina.

Localnicii se plâng de faptul că acționarii de la Ecorec și autoritățile publice ascund adevărul, unul care arată o creștere a morbidității la peste 50% în această zonă.

Studii de specialitate cu rezultate diferite

De asemenea, oamenii din zonă spun că grupul de interese creat în jurul gropii de gunoi Glina a comandat un alt studiu, studiu făcut cu o companie privată, Hygmaster și care a avut menirea să demonstreze că bomba ecologică care a distrus sănătatea oamenilor ani de zile trebuie să funcționeze în continuare.

Sursa foto – hepta.ro

Ca să se apere, oamenii au făcut alte analize aferente poluării din zona gropii de gunoi Glina, în urmă cu doar două săptămâni. Rezultatele au fost alarmante având depășiri la  stibiu, argint, arsen, bariu, cadmiu, cobalt, cupru, mercur, molibden, plumb, zinc care pun în pericol și în prezent populația limitrofă din jurul gropii de gunoi Glina.

Interesant este că numeroase petiții au ajuns pe masa președintelui României, premierului, dar și a Direcției de Sănătate Publică Ilfov, Institutul Național de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului Ilfov, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului.

ADVERTISEMENT