News

Moartea lui Evgheni Prigojin schimbă planurile Rusiei în Africa? Putin cere luptă împotriva „neocolonialismului occidental”

Poate compromite moartea lui Evgheni Prigojin planurile lui Vladimir Putin pentru Africa? Continentul negru este un teren fertil pentru propaganda Moscovei
03.10.2023 | 12:42
Moartea lui Evgheni Prigojin schimba planurile Rusiei in Africa Putin cere lupta impotriva neocolonialismului occidental
Pentru Vladimir Putin, Evgheni Prigojin este un episod consumat, planurile Wagner în Africa merg mai departe / Foto: colaj, Hepta
ADVERTISEMENT

Într-un moment în care Vladimir Putin a făcut apel la lupta împotriva „neocolonialismului occidental” în Africa, poate compromite moartea șefului grupului Wagner, Evgheni Prigojin, planurile Rusiei pentru Africa? Doi experți încearcă să răspundă la această întrebare.

Continentul negru, nou teren al confruntării Rusia-Occident

Occidentul, în special Statele Unite, acuză guvernul lui Vladimir Putin că intervine pentru a face să deraieze democrația în anumite națiuni din Africa, în timp ce Kremlinul caută aliați pentru infamul război declanșat în Ucraina.

ADVERTISEMENT

Lupta de putere dintre Rusia și Occident în Africa este un nou capitol în rivalitatea dintre cele două puteri, care s-a intensificat mai ales în ultimul an, după invadarea Ucrainei.

„Ceea ce vrea Rusia în Africa este ceea ce vor și țările occidentale: influență diplomatică, influență asupra economiei și politicii, proiecție a puterii și influenței lor”, explică cercetătorul nigerian Ebenezer Obadare, de la think tank-ul Council on Foreign Relations (CFR) el. „Nu există intenții altruiste, ci doar politice”.

ADVERTISEMENT

De bună seamă că așa este, dar, după plecarea foștilor colonialiști, „independența” multor țări din Africa s-a tradus prin instabilitate politică cronică, sărăcie și foamete, în timp ce bogățiile miniere ale continentului sunt vânate de aceleași (sau noi) grupuri de interese, bineînțeles nu în avantajul oamenilor de rând.

„Respectul” lui Putin pentru „suveranitatea țărilor africane”

Ba, cu ocazia recentelor întâlniri organizate de Vladimir Putin cu liderii africani (summit-ul Rusia-Africa, spre exemplu), liderul de la Kremlin nu a uitat să sublineze „respectul suveranitatea statelor”, în timp ce în Ucraina atacată propria lui armată se dedă la crime împotriva umanității.

ADVERTISEMENT

„Respectul nostru pentru suveranitatea statelor africane, pentru tradițiile și valorile lor, pentru dorința lor de a-și determina în mod independent propriul destin și de a construi liber relațiile cu partenerii lor rămâne neschimbat”, a spus Putin.

În ecuația țărilor africane (care, după zeci de ani de „independență” ajung să ceară grâu Moscovei) se afla și Evgheni Prigojin, liderul grupul de mercenari Wagner, despre care Putin se jura în trecut că nu are nimic de-a face cu el.

ADVERTISEMENT

Dar moartea lui Evgheni Prigojin, la 23 august, compromite planurile Moscovei pentru Africa? După dispariția controversatului lider al Wagner, brațul armat al Rusiei pe continentul african, mai poate Vladimir Putin să se bazeze pe acest grup paramilitar pentru a „lupta împotriva neocolonialismului țărilor occidentale” pe teren, așa cum a indicat la sfârșitul lunii iulie, la summitul Rusia-Africa de la Sankt Petersburg?

Infrastructura Wagner a rămas pe teren?

Așa s-ar părea, potrivit lui Yan St-Pierre, expert în cadrul think tank-ului Eastern Circles. „Evgheni Prigojin a fost un director executiv de facto”, spune el. „Acest lucru înseamnă că organizația funcționează independent de el și de toată infrastructura din jurul acesteia pentru care Africa este o componentă cheie în ceea ce privește finanțarea, spălarea și alte activități, deci întreaga infrastructură rămâne în vigoare”, dă el asigurări.

Pauline Bax, director adjunct al programului pentru Africa al International Crisis Group, subliniază că „oficiali militari ruși (miniștri adjuncți ai apărării, miniștri și oficiali ai serviciilor de informații militare) au vizitat unele dintre aceste țări, în special Republica Centrafricană și Mali. Au existat contacte cu liderii din Burkina Faso”, spune ea. Înainte de a adăuga: „Liderilor de pe teren li s-a spus clar că Ministerul rus al Apărării va prelua acum controlul asupra grupului Wagner”.

Rusia oferă puțin capital, dar multe arme

Înainte de a fi izolată din punct de vedere diplomatic de conflictul început în Ucraina, Rusia lui Vladimir Putin făcea promisiuni ambițioase pentru Africa.

La primul summit cu liderii africani de la Soci, în 2019, președintele rus a garantat că va reuși să dubleze volumul schimburilor comerciale dintre cele două blocuri în cinci ani. Nu numai că acest lucru nu s-a întâmplat, ci chiar a scăzut acest volum.

De fapt, Rusia transferă puțin capital către Africa. În total, ea reprezintă mai puțin de 1% din investițiile străine directe pe continent.

Comerțul se ridică la aproximativ 16 miliarde de euro, adică aproximativ 5% din investițiile Uniunii Europene. Mai mult de două treimi din exporturi, în principal cereale, sunt concentrate în patru țări: Maroc, Algeria, Egipt și Africa de Sud.

În ceea ce privește vânzarea de arme, situația este diferită. În 2022, Moscova a depășit China ca principal furnizor de arme către Africa, reprezentând aproape 40% din total. Echipamentele militare sunt mai accesibile decât echivalentele lor occidentale și sunt compatibile cu cele care au supraviețuit epocii sovietice.

„Franța a fost principala țintă a Rusiei” în Africa

Pe fondul loviturilor de stat, de exemplu în Niger la sfârșitul lunii iulie și în Gabon, la sfârșitul lunii august, obiectivele Rusiei sunt pur geopolitice?

Multe dintre acțiunile Rusiei și ale mercenarilor Wagner din ultimii doi ani sau cam așa ceva au fost, ca să spunem direct, un fel de deget mijlociu arătat Franței”, subliniază Pauline Bax.

„Cred că Franța a fost principala sa țintă, așa că Rusia a vizat fostele colonii franceze din Africa și planurile au funcționat surprinzător de bine”, spune ea. „Cu toate acestea, rușii nu investesc cu adevărat: nu oferă ajutor pentru dezvoltare sau ajutor umanitar”.

„O alternativă la țările occidentale”

„Faptul că (Rusia) este pregătită să susțină un număr mare de tineri, dinamismul lor, spunându-le: susținem ceea ce faceți și nu vă vom judeca dacă veți comite încălcări ale drepturilor omului, acest lucru este bine perceput”, explică Yan St-Pierre.

„Ceea ce Rusia reușește să facă este să ofere o alternativă la ceea ce țările occidentale propun sau au propus în ultimele decenii”, afirmă el.

Retrăgându-le influența occidentalilor, Moscova își asigură și un rar sprijin pe scena internațională. Țările africane au 54 de voturi în Adunarea Generală a Națiunilor Unite, ceea ce le face unul dintre cele mai puternice blocuri regionale.

Dezinformare și subminarea democrațiilor

Washingtonul, în special, își folosește din ce în ce mai mult resursele diplomatice pentru a sublinia existența unor campanii rusești de „subminare a democrației” pe continentul african.

Potrivit unui raport publicat de Centrul pentru Studii Strategice din Africa al Departamentului american al Apărării și finanțat de Congresul SUA, Rusia și-a folosit influența pentru a submina mediul democratic din regiune, cu scopul de a „normaliza autoritarismul în străinătate” pentru a-și valida practicile din propria ogradă.

Potrivit studiului, această ingerință are loc atât prin canale oficiale, cum ar fi blocarea rezoluțiilor ONU care condamnă încălcările drepturilor omului de către regimurile africane sau denunțarea fraudelor electorale, cât și prin mijloace neregulate, cu campanii de dezinformare, interferențe electorale și acțiuni ale grupului Wagner.

Ordinea mondială „multipolară”

Potrivit unui raport realizat de echipa specializată în dezinformare globală a BBC, campania de extindere a influenței în unele dintre fostele colonii franceze din Africa este condusă de așa-numita „rusosferă” (sfera rusă), grupuri de activiști care promovează idei anti-occidentale și pro-Kremlin pe diverse rețele de socializare.

Moscova, la rândul său, a insistat că relațiile sale cu națiunile africane sunt construite în favoarea unei noi ordini mondiale multipolare „mai echitabile și mai democratice”.

Iar în discursurile sale,  Putin mai afirmă că „a sprijinit întotdeauna popoarele africane în lupta lor pentru eliberarea de sub opresiunea colonială”, oferind asistență pentru consolidarea statului, a suveranității și a capacității de apărare.

Teren fertil pentru propaganda rusă

Propaganda rusă a găsit un teren fertil în Africa în timpul deceniilor de nemulțumire față de intervențiile militare și diplomatice ale unor țări precum Franța, Marea Britanie și SUA. „Resentimentele față de Occident existau deja înainte ca influența rusă să se extindă pe scară largă în Africa”, explică Tatiana Smirnova, cercetătoare la Universitatea din Quebec și expert în Sahel.

Popularitatea Rusiei datează, de asemenea, din epoca sovietică, când socialismul URSS a influențat luptele naționaliste care au dus la independența multor națiuni africane în secolul al XIX-lea, precum și din cauza faptului că Rusia nu a fost una dintre puterile coloniale.

 

ADVERTISEMENT