News

Noii pioni ai lui Putin în Africa, după moartea lui Evgheni Prigojin. Yunus-Bek Evkurov și Andrei Averianov, un general și un spion GRU

Evkurov și Averianov, un general și un spion pentru epoca post-Prigojin în Africa? Pacificatorul abil și asasinul GRU, noii oameni loiali ai lui Putin
20.09.2023 | 17:00
Noii pioni ai lui Putin in Africa dupa moartea lui Evgheni Prigojin YunusBek Evkurov si Andrei Averianov un general si un spion GRU
Adjunctul rus al Apăririi, Yunus-Bek Evkurov, vorbind în Burkina Faso despre cooperarea militară cu Rusia / Foto: captură YouTube
ADVERTISEMENT

Adjunctul rus al Apărării, Yunus-Bek Evkurov, și generalul GRU Andrei Averianov au călătorit din ce în ce mai mult în Africa în ultimele săptămâni. Cei doi sunt considerați din ce în ce mai mult ca fiind principalii pioni și organizatori ai perioadei care urmează morții ( la sfârșitul lunii august) al fostului șef al grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin.

Moscova rămâne angajată în Africa

Yunus-Bek Evkurov și generalul GRU (serviciile secrete militare din Rusia) Andrei Averianov au ajuns, sâmbătă, 16 septembrie, la Bamako, capitala statului african Mali. Cei doi urmau să se întâlnescă cu liderii politici din această țară, dar și din Burkina Faso și Niger, potrivit presei locale și diferitelor surse de pe canalul Telegram.

ADVERTISEMENT

Nu este pentru prima dată când acest duo aterizează pe pământ african. De fapt, se pare că Evkurov și Averianov au vizitat continentul negru încă de la moartea lui Evgheni Prigojin. Și chiar cu puțin înainte de dispariție neelucidată a „bucătarului lui Putin”. Yunus-Bek Evkurov, flancat tot de Andrei Averianov, se afla în Libia – una dintre principalele baze africane ale mercenarilor  Wagner – cu o zi înainte de accidentul aviatic în care au murit Prigojin și alți lideri ai grupului paramilitar, la 23 august 2023.

Această ultimă călătorie în Mali a celor doi pentru a se întâlni cu demnitari africani nu este o coincidență. Yunus-bek Evkurov și Andrei Averianov urmau să poarte discuții cu reprezentanți ai țărilor în care răposatul Evgheni Prigojhin le-a vizitat ultima dată. Cei doi ruși joacă astfel cartea continuității „pentru a le arăta interlocutorilor lor că Moscova rămâne angajată față de guvernele locale”, consideră Riley Moeder, specialist în Africa la New Lines Institute, un centru american de cercetare geopolitică care cercetează rolul jucat de mercenarii Wagner pe continentul african.

ADVERTISEMENT

Prigojin nu e de neînlocuit

Viceministrul rus al Apărării vizitase deja Mali și Burkina Faso în prima săptămână din septembrie pentru a asigura autoritățile locale că Moscova „va face totul pentru a le ajuta”, subliniază New York Times într-o anchetă despre viitorul „imperiului” african al grupului Wagner, publicată la începutul acestei luni, scrie France 24. Yunus-bek Evkourov și Andrei Averianov ar putea astfel să apară în ochii liderilor africani ca succesori ai șefului  Wagner pe continent. Mai ales că, așa cum a relatat New York Times, ei s-au întâlnit cu unii dintre mercenarii care au rămas pe pământ African.

Mai multe media l-au prezentat chiar pe spionul GRU Andrei Averianov drept „succesorul lui Prigojin” în Africa. Într-adevăr, profilurile celor doi  bifează multe dintre căsuțele potrivite pentru a îndeplini unele dintre rolurile ocupate până acum de Evgheni Prigojin. De exemplu, Averianov are și imaginea unui general decorat „care are o bună reputație de strateg militar la Moscova”, subliniază Ivan Kłyszcz, specialist în politica externă rusă la Centrul Internațional pentru Apărare și Securitate din Estonia. Poate că acest lucru va fi un atu care îl va ajuta să impună respectul mercenarilor lui Wagner.

ADVERTISEMENT

Evkurov, pacificatorul abil

Dar, mai important, Yunus-bek Evkurov are o reputație solidă de pacificator și negociator, moștenită din vremea petrecută în Ingușetia. Evkurov a condus această republică rusă din 2008 până în 2019, într-o perioadă în care „această regiune avea reputația de a fi chiar mai violentă decât Cecenia”, subliniază Ivan Kłyszcz, care a lucrat în această parte a Rusiei. Când a plecat, „a lăsat o Ingușeție mult mai sigură, fără a folosi doar metode represive, așa cum a făcut Ramzan Kadîrov în Cecenia”, continuă acest expert.

Pentru Kremlin, Evkurov are o anumită finețe diplomatică care se potrivește perfect celui care va fi „noua figură a relațiilor dintre Kremlin și regimurile africane”, subliniază Andreas Heinemann-Grüder, un specialist în Rusia care a lucrat la Universitatea din Bonn asupra grupurilor paramilitare private.

ADVERTISEMENT

Averianov și asasinii GRU

O anumită dexteritate a lui Evkurov care nu este, la prima vedere, punctul forte al lui Andrei Averianov. Acest general este cunoscut mai ales pentru că a condus sinistra unitate 29155 a GRU, specializată în sabotaj și asasinate. Aceștia sunt spionii suspectați că au încercat să îl otrăvească pe fostul agent dublu Serghei Skripal în 2018, că au aruncat în aer un depozit de muniție în Republica Cehă în 2014 și că au încercat să organizeze o lovitură de stat pro-sârbă în Muntenegru în 2016.

Cu alte cuvinte, Andrei Averianov este persoana pe care o suni „atunci când vrei ca cineva să dispară”, spune Andreas Heinemann-Grüder. Ce are de câștigat Africa? „El poate contribui la garantarea unei anumite forme de securitate pentru regimurile în vigoare, fie că oferă un serviciu de gardă de corp, fie că învață serviciile de securitate de pe teren tehnica asasinatului țintit”, crede Ivan Kłyszcz.

Dar Andrei Averianov nu este doar un ucigaș cu sânge rece. „În timpul carierei sale de agent, înainte de a prelua conducerea unității 29155, a desfășurat operațiuni speciale în Afganistan, Cecenia și Crimeea. Se presupune că acest tip de agent știe să ia inițiativa pe teren și să cultive contactele locale pentru a-și face aliați”, notează Jeff Hawn, expert în Rusia și consultant extern pentru New Lines Institute.

Loialitatea mult prețuită de Putin

Un pedigree care face din el candidatul ideal pentru a negocia cu grupurile militare locale, așa cum ar putea face managerii Wagner atunci când ajung într-o țară nouă din Africa. Yunus-bek Evkurov, politicianul abil, și Andrei Averianov, super-spionul, sunt pe cât de diferiți, pe atât de complementari. Dar amândoi au o calitate comună care îi deosebește de Evgheni Prigojin: „Amândoi sunt soldați loiali, cu personalități mai discrete decât fostul șef al Wagner”, rezumă Jeff Hawn.

Iar „loialitatea este în prezent o calitate esențială în ochii lui Vladimir Putin”, asigură Ivan Kłyszcz. Mai ales pentru oricine ar putea aspira să preia afacerile africane ale lui Evgheni Prigojin, care, după tentativa sa eșuată de a se răzvrăti împotriva Ministerului rus al Apărării, a devenit în ochii președintelui rus întruchiparea trădării.

Dar este acest lucru suficient pentru a pune afacerile grupului  Wagner în Africa în mâinile acestui duo? Cert, ei vor juca un rol, dar nu ca singuri stăpâni la comandă, potrivit experților intervievați de France 24. „În prezent, trecem de la un sistem de operațiuni semiclandeste la un sprijin mult mai oficial pentru regimurile în vigoare, iar Evkurov și Averianov (ca reprezentanți ai statului) întruchipează această evoluție”, spune Andreas Heinemann-Grüder.

Wagner, servicii flexibile pentru oricine

Dar acest lucru nu înseamnă că structurile înființate de grupul Wagner vor fi pur și simplu absorbite de Ministerul Apărării. „Modelul organizatoric și de management extrem de descentralizat pus în aplicare de Wagner în Africa va continua să fie util pentru Moscova”, asigură Riley Moeder. Acest grup de mercenari funcționează într-un mod foarte flexibil „ceea ce le permite să își adapteze gama de servicii la nevoile specifice ale fiecărei țări”, explică acest expert.

Situația din Mali, cu imperativul luptei împotriva terorismului, nu are prea multe în comun cu operațiunile din Republica Centrafricană, unde Wagner urmărește în primul rând să securizeze activitățile miniere foarte profitabile. Ca să nu mai vorbim de faptul că Wagner este, de asemenea, implicat în operațiuni de propagandă în mai multe țări, dar gestionează și o fabrică de bere și o distilerie de vodcă în Republica Centrafricană.

Este un amestec de genuri care necesită „un nivel de dexteritate care nu este disponibil într-un aparat de stat atât de centralizat precum birocrația rusă”, scrie Joseph Siegle, director al Centrului de Studii Strategice Africane de la Universitatea Națională de Apărare din Washington, într-un articol publicat pe site-ul The Conversation.

Țapii ispășitori trebuie păstrați

În cele din urmă, va fi în continuare util să le fie permis mercenarilor să acționeze, fie și numai pentru ca Kremlinul să poată să continue să nege orice implicare oficială a Moscovei în cazul unor abuzuri într-o țară sau alta. Yunus-bek Evkourov și Andrei Averianov participă la prima etapă a acestei reorganizări a operațiunilor rusești în Africa. „Moscova vrea să arate că există o direcție politică clar identificată și că mercenarii vor continua să existe, dar cu mai puțină autonomie”, rezumă Andreas Heinemann-Grüder.

Și dacă Moscova face progrese lente în preluarea controlului, este pentru că grupul Wagner din Africa are și interese financiare bine înțelese. „Există o întreagă rețea de oligarhi și oameni de afaceri care au beneficiat financiar de pe urma activităților Wagner prin intermediul unei rețele de societăți fantomă și care au un interes direct în menținerea sistemului în vigoare”, subliniază Riley Moeder. Moscova trebuie să se asigure că toată lumea continuă să fie mulțumită.

ADVERTISEMENT
Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă: „Nu am cum...
Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”
Planul lui Donald Trump pentru pacea în Ucraina. Interzis în NATO timp de...
Planul lui Donald Trump pentru pacea în Ucraina. Interzis în NATO timp de 20 de ani și cedarea de teritorii
Cât costă Revelionul la pensiunea lui Vasilică Ceterașu, din Maramureș: ”Vom avea muzică...
Cât costă Revelionul la pensiunea lui Vasilică Ceterașu, din Maramureș: ”Vom avea muzică live și purcel la cuptor”
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la...
Soldații nord-coreeni din Rusia au devenit „dependenți de pornografie”. Ce a dus la acest lucru
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut...
Devastat de pierderea uriașă, CTP nu s-a mai ascuns. Exigentul gazetar a recunoscut asta pentru prima dată!
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la...
De la Antena1, la PRO TV! Cine e vedeta care a apărut la filmările pentru PROtevelion. Andra a început să țipe când a văzut-o! 'Doamne, ce bucurie!'
Doinița Oancea, experiență stranie trăită la salonul de tatuaje. „El m-a ales pe...
Doinița Oancea, experiență stranie trăită la salonul de tatuaje. „El m-a ales pe mine, nu eu pe el”. Foto exclusiv
Cum vede Nadia Comăneci schimbarea la față a Americii, după alegerea lui Donald...
Cum vede Nadia Comăneci schimbarea la față a Americii, după alegerea lui Donald Trump. FANATIK a discutat cu români celebri care trăiesc în SUA
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump...
LIVE TEXT Rezultate alegeri SUA 2024. Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump într-un discurs public. Update
“E uşor să arăţi cu degetul spre altul, dar ai trei degete care...
“E uşor să arăţi cu degetul spre altul, dar ai trei degete care arată spre tine”. De ce candidează Cristian Terheş la preşedinţia României
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați...
Cea mai stranie coincidență din istoria politică a SUA. Trei președinți sunt legați de un fapt bizar
Ştirea momentului în fotbal! Se decide totul în doar câteva ore!
Ştirea momentului în fotbal! Se decide totul în doar câteva ore!
Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt...
Guvernul a pregătit un nou ajutor pentru români: indemnizația de solidaritate. Cine sunt persoanele vizate
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de...
S-A AFLAT cu cât se INDEXEAZĂ pensiile în ianuarie. DEZVĂLUIREA șefului Casei de Pensii
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Povestea românului care a sărbătorit cu Donald Trump victoria din alegerile din SUA
Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Sondaj realizat cu doar trei săptămâni...
Pe cine ar vota românii la prezidențiale? Sondaj realizat cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor
Gogoși rapide cu iaurt. Sunt gata în doar câteva minute
Gogoși rapide cu iaurt. Sunt gata în doar câteva minute