News

Criza bugetului SUA, rezolvată în ultimul moment. Cum a fost sacrificată Ucraina pentru a evita un shutdown

Republicanii au evitat un shutdown al guvernului prin încheierea unui acord cu democrații. Din înțelegere a fost exclus ajutorul pentru Ucraina
02.10.2023 | 15:40
Criza bugetului SUA rezolvata in ultimul moment Cum a fost sacrificata Ucraina pentru a evita un shutdown
Ajutorul pentru Ucraina a fost sacrificat pentru a evita blocarea activității guvernului Sursa foto: hepta, Vox / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Camera Reprezentanților a votat cu o majoritate covârșitoare pentru a adopta o rezoluție de finanțare și a menține deschis guvernul federal, după ce liderul Camerei (speaker of the House n.r.) Kevin McCarthy a pus capăt încercărilor sale de a colabora cu adepții extremei drepte și a ajuns la un acord cu democrații.

Criza bugetului SUA, rezolvată în ultimul moment

După mai multe săptămâni de negocieri și bătălii crâncene în cadrul reuniunilor grupurilor parlamentare ale Partidului Republican și în presă, McCarthy a ales cea mai fezabilă opțiune și a evitat blocarea activității guvernului care ar fi costat probabil milioane de dolari economia SUA și ar fi fost dăunătoare din punct de vedere politic pentru propriul său partid. Acum, McCarthy se confruntă cu perspectiva de a guverna peste un grup republican din Camera Reprezentanților în care autoritatea sa este mai slăbită ca niciodată.

ADVERTISEMENT

Zeci de republicani s-au opus măsurii, dar nu au reușit să obțină marja de o treime necesară pentru a respinge rezoluția în conformitate cu regulamentul Camerei. Conservatorii din grupul său parlamentar au fumegat în fața reporterilor, în timp ce colegii lor democrați au sărbătorit în timpul votului. Numărătoarea finală a fost de 335-91 în favoarea măsurii, relatează The Independent.

Măsura trebuie să fie adoptată de Senat înainte de a fi promulgată de președinte și oprește oficial perspectiva unui shutdown. Dar este probabil ca Senatul să facă acest lucru fără incidente, finanțarea pentru apărarea Ucrainei fiind singurul punct de blocaj.

ADVERTISEMENT

Republicanii au acum la dispoziție 45 de zile pentru a adopta măsuri bugetare pe termen mai lung pentru a asigura funcționarea guvernului pentru anul 2024. Aceste bugete s-au lovit deja de propriul set de obstacole în Camera Reprezentanților și sunt destinate să se lovească de un Senat și o Casă Albă controlate de democrați, care vor cere probabil schimbări.

Per ansamblu, Camera ar putea foarte bine să se confrunte cu un alt termen limită pentru evitarea unui shutdown în acest an, cu excepția cazului în care Congresul, în special republicanii din Camera Reprezentanților, reușesc să adopte o legislație care poate obține sprijinul celeilalte ramuri a legislativului.

ADVERTISEMENT

Ajutorul pentru Ucraina, sacrificat

Ajutorul pentru Ucraina a foste eliminat din proiectul de lege privind finanțarea guvernamentală, care a evitat blocarea activității executivului. Susținătorii din Congres ai Kievului spun că nu vor renunța la cererea președintelui Joe Biden de a oferi asistență de securitate suplimentară națiunii devastate de război.

Cu toate acestea, mulți legiuitori recunosc că obținerea aprobării în Congres pentru asistența acordată Ucrainei devine din ce în ce mai dificilă pe măsură ce războiul se prelungește. Împotrivirea republicană față de acest ajutor a luat amploare pe holurile Congresului.

ADVERTISEMENT

Votul din Camera Reprezentanților de săptămâna trecută a indicat potențialele probleme care vor urma. Aproape jumătate dintre republicanii din Cameră au votat pentru a elimina 300 de milioane de dolari dintr-un proiect de lege privind cheltuielile de apărare pentru antrenarea soldaților ucraineni și achiziționarea de arme. Banii au fost ulterior aprobați separat.

Sâmbătă, speakerul Camerei Reprezentanților, republicanul Kevin McCarthy, a eliminat un ajutor suplimentar pentru Ucraina dintr-o măsură menită să mențină guvernul în funcțiune până la 17 noiembrie. Procedând astfel, el a închis ușa unui pachet al Senatului care ar fi direcționat 6 miliarde de dolari către Ucraina, aproximativ o treime din suma solicitată de Casa Albă.

Atât Camera Reprezentanților, cât și Senatul au aprobat cu o majoritate covârșitoare măsura provizorie, membrii ambelor partide renunțând la creșterea ajutorului pentru Ucraina în favoarea evitării unei blocări costisitoare a activității guvernului.

Ultimele acțiuni din Congres semnalează o schimbare treptată a sprijinului neclintit pe care Statele Unite l-au acordat până acum Ucrainei în lupta sa împotriva Rusiei și reprezintă unul dintre cele mai clare exemple de până acum ale mișcării Partidului Republican către o poziție mai izolaționistă.

Excluderea finanțării pentru Ucraina a venit la puțin mai mult de o săptămână după ce legiuitorii s-au întâlnit la Capitoliu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a încercat să îi asigure pe congresmeni că armata sa câștigă războiul, dar a subliniat că un ajutor suplimentar ar fi crucial pentru continuarea luptei.

Ajutorul suplimentar pentru Ucraina, discutat separat

Președintele Joe Biden a afirmat după ce Congresul a adoptat măsura prin care a evitat shutdownul că “nu putem permite sub nicio formă ca sprijinul american pentru Ucraina să fie întrerupt”. El i-a cerut lui McCarthy să “își mențină angajamentul față de poporul ucrainean” și să impună “sprijinul necesar pentru a ajuta Ucraina în acest moment critic”, relatează TIME.

În Senat, atât liderul democraților, Charles Schumer, cât și liderul republicanilor, Mitch McConnell, s-au angajat să acționeze rapid pentru a încerca să treacă integral cererea Casei Albe. Dar a fost clar că acest obiectiv va fi din ce în ce mai dificil, deoarece tot mai mulți senatori republicani au pus la îndoială ajutorul sau au cerut ca acesta să fie atașat la o politică de imigrație care să contribuie la securizarea frontierei de sud – reluând cereri similare formulate în Cameră.

Statele Unite au aprobat patru runde de ajutor pentru Ucraina ca răspuns la invazia Rusiei, în valoare totală de aproximativ 113 miliarde de dolari, o parte din acești bani fiind destinați refacerii echipamentelor militare americane care au fost trimise pe front. În august, Biden a cerut Congresului să prevadă încă 24 de miliarde de dolari.

Decizia de sâmbătă a Camerei Reprezentanților de a acționa mai întâi în ceea ce privește finanțarea guvernului a lăsat Senatul în fața unei alegeri dificile: fie să accepte un proiect de lege care nu ajută Ucraina, fie să permită ceea ce ar fi putut fi o închidere prelungită a activității guvernului.

ADVERTISEMENT