News

Moartea misterioasă a șefului celui mai mare șantier naval din Rusia. Submarinele sale sunt folosite în războiul din Ucraina

Încă un deces suspect printre oamenii cu influenţă din Rusia. Şeful Şantierului Naval al Amiralităţii a murit subit, în Ajunul Crăciunului
25.12.2022 | 12:59
Moartea misterioasa a sefului celui mai mare santier naval din Rusia Submarinele sale sunt folosite in razboiul din Ucraina
Alexander Buzakov a murit la 66 de ani
ADVERTISEMENT

Alexander Buzakov, șeful Şantierului Naval al Amiralităţii , unul dintre cele mai vechi și mai mari șantiere navale din Rusia, a murit subit, sâmbătă, la vârsta de 66 de ani.

Şantierul Naval al Amiralităţii fabrică submarine militare

Informația despre moartea lui Buzakov a fost confirmată inclusiv de compania navală.

Timp de 11 ani, Alexander Buzakov a fost în fruntea acestui șantier naval, care se ocupă în principal de construcția de submarine non-nucleare. Această poziţie l-a făcut să devină unul dintre cei mai importanți oameni din industria rusă de armament.

ADVERTISEMENT

Potrivit postului de radio rus Svoboda, sub conducerea lui Buzakov au fost construite inclusiv submarine capabile să lanseze rachete de calibru mai mare. Potrivit armatei ruse, acestea au fost folosite și în războiul din Ucraina.

În momentul de faţă nu este încă destul de clar în ce circumstanțe a murit Buzakov.

În nota sa de confirmare a decesului, reprezentanţii şantierul naval au transmis că Buzakov a absolvit facultatea în 1980 şi are o experienţă de peste 40 de ani în domeniu.

ADVERTISEMENT

Potrivit comunicatului, publicat pe site-ul societăţii, principala sa realizare a fost menţinerea şi consolidarea portofoliului de comenzi al şantierului naval pentru submarine moderne nenucleare, nave de suprafaţă şi vehicule de mare adâncime.

Conform agenţiei TASS, Şantierul Naval al Amiralităţii construieşte submarine îmbunătăţite cu propulsie diesel din clasa Kilo, capabile să lanseze rachete de croazieră Kalibr. În luna aprilie, Moscova a declarat că a folosit un submarin diesel în Marea Neagră pentru a lovi obiective militare ucrainene cu rachete Kalibr.

ADVERTISEMENT

Moartea lui Alexander Buzakov este ultima dintr-un lung şir de decese suspecte ale unor personalităţi politice, militare sau din mediul de afaceri rusesc, după invazia în Ucraina, începută pe 24 februarie.

Întzre cele mai neverosimile morţi se numără cea a lui Ravil Maganov, preşedintele celui de-al doilea mare producător de petrol din Rusia, Lukoil, care şi-a pierdut viaţa după ce ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova.

ADVERTISEMENT