News

Mobilizare generală pentru primul viscol al iernii. Premierul Marcel Ciolacu a convocat comandamentele de iarnă ale ministerelor

Primul-ministru Marcel Ciolacu a convocat comandamentele de iarnă a trei ministere pentru a gestiona eventualele efecte ale viscolului anunțat de meteorologi.
25.11.2023 | 21:07
Mobilizare generala pentru primul viscol al iernii Premierul Marcel Ciolacu a convocat comandamentele de iarna ale ministerelor
Comandamentele de iarnă au fost convocate/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Biroul de presă al Guvernului a anunțat că Marcel Ciolacu a dispus convocarea comandamentelor de iarnă la nivelul a trei ministere – Interne, Transporturi și Energie – pentru a pregăti măsurile de intervenție care ar putea fi necesare în urma viscolului ce va afecta sudul și sud-estul țării, reuniunile acestor comandamente urmând să aibă loc duminică.

Ne asigurăm că indiferent de starea vremii, de ninsori sau de viscol, nu vor fi probleme legate de utilizarea infrastructurii de transport și de aprovizionarea cu energie pentru cetățeni, spitale, școli, obiective sociale.

ADVERTISEMENT

Autoritățile trebuie să fie pregătite să intervină în orice moment, dacă situația o cere, pentru sprijinirea populației afectate și a comunităților locale. Ministerul Afacerilor Interne va fi permanent în legătură cu prefecturile pentru a se asigura că la nivel local există capacitatea de intervenție rapidă”, a declarat Marcel Ciolacu.

În paralel cu decizia luată la Palatul Victoria, măsuri de precauție au luat Poliția Română și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în condițiile în care Administrația Națională de Meteorologie a anunțat cod portocaliu de ninsori și viscol în mai multe județe, cu vânturi a căror viteză ar putea ajunge și până la 90 de kilometri pe oră.

ADVERTISEMENT

Peste 13.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătiţi să intervină în zonele vizate de atenţionările de vreme severă, iar efectivele MAI – pompieri, poliţişti şi jandarmi – au la dispoziţie 6.000 de mijloace tehnice pentru a interveni în protejarea oamenilor, fluidizarea căilor de acces şi înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase, a transmis MAI.

O problemă deosebită pentru circulație se anunță depunerea poleiului, care reprezintă una din principalele cauze ale accidentelor rutiere pe timp de iarnă. Deja sunt tronsoane de drum afectate de căderile de zăpadă. „Utilajele de deszăpezire acţionează preventiv, la acest moment, pe DN 73 Fundata, DN 67C Novaci-Rânca, DN1 zona montană, DN 1A, unde ninge uşor şi este carosabil umed”, a precizat MAI.

ADVERTISEMENT

Ministerul recomandă șoferilor care pleacă în zonele cu risc de ninsori și viscol să verifice dacă mașina este pregătită pentru un drum în condiții de iarnă și dacă pe drumurile pe care vor să le folosească se poate circula în condiții de siguranță. Dacă nu, este recomandată amânarea călătoriei sau folosirea unor rute alternative.

Dintre cei 13.000 de angajați ai Ministerului de Interne care sunt pregătiți să intervină, circa 4.000 sunt pompieri, IGSU suplimentând rezervele de personal pentru ca misiunile de răspuns să fie eficiente. „Potenţialele misiuni de căutare-salvare a persoanelor pot fi optim acoperite cu 40 autovehicule şenilate, 71 autospeciale pentru transport personal şi victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, 919 autospeciale de intervenţie la incendii şi 360 autospeciale SMURD”, a anunțat IGSU.

ADVERTISEMENT

Inspectorul general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a aprobat dislocarea de tehnică și personal dintr-un județ în altul, după cum urmează:

* ISU BIF va asigura câte o autospecială pentru transport victime multiple la ISUJ Constanţa şi ISUJ Ialomiţa.
* Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă (USISU) va asigura o şenilată în sprijinul ISU Constanţa.
* ISU Galaţi va asigura o şenilată în sprijinul ISU Ialomiţa.
* ISU Mureş va asigura o autospecială pentru transport victime multiple în sprijinul ISUJ Buzău.

ADVERTISEMENT