News

ANM a reactualizat prognoza meteo. Ninsori în București, strat de zăpadă de 10 centimetri. Ce se întâmplă în restul țării

Capitale va avea parte de primele ninsori din acest sezon rece în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, potrivit estimărilor meterologilor.
25.11.2023 | 15:26
ANM a reactualizat prognoza meteo Ninsori in Bucuresti strat de zapada de 10 centimetri Ce se intampla in restul tarii
Vremea rece aduce ninsori în sudul și sud-estul țării/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de ninsori și viscol ce vor afecta în mod deosebit partea de sud-est a Românii. Meteorologul Mihai Huștiu a detaliat modul în care aceste schimbări de vreme se vor produce, într-o emisiune la Antena 3.

În această dimineață am avut o actualizare privind evoluția meteorologică pentru următoarele ore. Ciclonul responsabil de această vreme nefavorabilă se apropie de Peninsula Balcanică, iar la noapte va ajunge în bazinul vestic al Mării Negreu unde se va intensifica, astfel că precipitațiile de asemenea vor deveni tot mai intense.

ADVERTISEMENT

Ne așteptăm și la cantități importante de apă, de aceea în județe Giurgiu, Călărași, Tulcea, Brăila și respectiv Constanța până mâine seara vor fi cantități importante de precipitații, de peste 50-60 de litri pe metru pătrat, iar izolat peste 70 de litri pe metru pătrat”, a precizat Mihai Huștiu, potrivit DC News.

Viscolul va afecta jumătatea de sud a Moldovei, partea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și Carpații Meridionali și de Curbură, în intervalul orar 2.00 – 16.00 al zilei de duminică, vântul putând ajunge și la 85-90 de kilometri pe oră, cu posibilitatea ca în Carpații Meridionali și cei de Curbură să se ajungă la 100-110 kilometri pe oră. Vizibilitatea va fi foarte redusă, de sub 50 de metri pe oră.

ADVERTISEMENT

Prima zăpadă la București

Și în Capitală vom avea ninsori la noapte, când estimăm un strat de zăpadă de 7-10 centimetri, deci un strat ce se va așterne și deasupra Bucureștiului. Deocamdată așteptăm ploaie și cantități însemnate de precipitații în București, peste 30-40 de litri pe metru pătrat în următoarele 24 de ore, dar cum spuneam, cel mai important, la noapte avem ninsoare și în Capitală cu formare de strat de zăpadă, primul strat de zăpadă din acest sezon rece.

Precipitațiile se restrâng ca arie începând de mâine seară, când ciclonul se îndepărtează de țara noastră. De asemenea și viteza vântului va fi în diminuare, însă vremea se răcește accentuat, iar în noaptea de duminică spre luni vor fi temperaturi preponderent negative în întreaga țară, spre -8, dacă nu chiar -10 grade în zonele depresionare. În București estimăm o temperatură minimă de -2, -4 grade”, a mai spus, Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologii au emis încă de vineri seara un cod galben de precipitații semnificative cantitativ, vânt puternic și viscol, pe măsură ce vremea s-a înrăutățit în zonele sudice și sud-estice, însă această avertizare a fost transformat în cod portocaliu în această dimineață.

Începând cu noaptea de sâmbătă spre duminică se așteaptă ca ploile să se transforme în lapoviță și ninsoare iar, vântul se va intensifica, îndeosebi în jumătatea sudică a Moldovei, Muntenia și Dobrogea, precum și la munte. „Vor fi ploi, dar treptat începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (25/26 noiembrie) acestea se vor transforma în lapoviță și ninsoare. Vântul se va intensifica îndeosebi în sudul Moldovei, jumătatea de est a Munteniei și Dobrogea, precum și în Carpații Meridionali și de Curbură. Vor fi rafale în general de 60…75 km/h, intervale cu viscol și vizibilitate scăzută”, se arată în atenționarea ANM emisă vineri.

ADVERTISEMENT

Ulterior, avertizarea a fost revizuită întrucât vremea va fi mai rea decât se estima inițial. „În județele Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța va ninge și va fi viscol. Vântul va avea intensificări susținute cu rafale de 75…85 km/h, iar vizibilitatea va scădea sub 50 metri”, se arată în atenționarea de cod portocaliu emisă de ANM.

ADVERTISEMENT