News

Limba română a devenit, oficial, mai bogată. După 17 ani, DOOM 3 este publicat de către Academia Română

Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti” al Academiei Române a lansat ediția a III-a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM).
04.01.2022 | 20:49
Limba romana a devenit oficial mai bogata Dupa 17 ani DOOM 3 este publicat de catre Academia Romana
Modificări ale normelor ortografice, ortoepice și morfologice ale limbii române
ADVERTISEMENT

În noua ediție a a Dicționarului ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (DOOM) apar circa 3.000 de modificări, majoritatea acestora fiind noi forme ale unor cuvinte deja existente în limba română, informează edupedu.ro.

De asemenea, au fost incluse în cuvinte care provin din limba engleză și a căror utilizare pe scară largă i-a obligat pe lingviști să recunoască legitimitatea utilizării lor.

ADVERTISEMENT

Primele exemplare din noua ediție a DOOM au fost scoase marți de sub tipar, la Editura Univers Enciclopedic, urmând ca în scurtă vreme să se regăsească și în librării.

O nouă ediție a DOOM după 17 ani

Directoarea Institutului de Lingvistică, Adina Dragomirescu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității din București a afirmat că limba română a înregistrat o evoluție accelerată în ultimii ani pe fondul globalizării și al migrației.

ADVERTISEMENT

Ediția a II-a a DOOM a fost publicată în 2005 și de atunci au mai apărut diferite modificări de normă care au fost cerute de uz, fiindcă utilizatorii au început să prefere anumite forme sau să nu mai respecte norma în anumite privințe.

Spre exemplu, la profesor s-a păstrat doar varianta cu accent pe „e”, dar în alte situații s-a completat paradigma la verbe, erau doar două persoane, s-au pus toate persoanele ca dicționarul să fie util și pentru cei care nu sunt vorbitori nativi de română și vor să vadă o formă a unui verb. În plus, s-au mai pus locuțiuni („calea-valea”, spre exemplu)”, a declarat Adina Dragomirescu.

ADVERTISEMENT

Printre noile modificări, ea a mai menționată că scrierea de la „înșală” poate fi acum și „înșeală”, așa cum se aude în pronunție.

Mai sunt și cuvinte complet noi, împrumuturi din engleză care au apărut în limbă și care trebuiau să fie normate cum ar fi: afterschool, take away, all-inclusive, breaking news, toată terminologia coronavirusului”, a precizat Adina Dragomirescu.

ADVERTISEMENT

Pe lângă ediția tipărită, noul DOOM va putea fi consultat și online, pe site-ul editurii.