News

Rabla Local 2024. Când începe ediția din acest an a programului

Programul Rabla Local ar urma să continue și în 2024. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să scape de mașina veche
26.01.2024 | 00:31
Rabla Local 2024 Cand incepe editia din acest an a programului
Înscrierea în Rabla Local nu este condiționată de achiziționarea unui alt autovehicul Sursa foto: Inquam Photos / George Călin
ADVERTISEMENT

Programul Rabla Local 2024 este o alternativă pentru cei care doresc să renunțe la vechiul automobil fără a-și cumpăra un altul nou. Cei care doresc să beneficieze de program trebuie să îndeplinească o serie de condiții.

Rabla Local 2024. Când începe ediția din acest an a programului

Rabla Local s-a adăugat și anul trecut programelor Rabla Clasic și Rabla Plus. Dacă în cazul acestora din urmă, beneficiarii primesc în schimbul mașinii vechi o reducere la achiziția unui autovehicul nou, clasic sau electric, Rabla Local permite acordarea unui stimulent financiar, fără ca beneficiarul să fie obligat să-și cumpere o altă mașină.

ADVERTISEMENT

Totuși, Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) nu a anunțat, încă, o dată de începere pentru programul Rabla Local 2024. Motivul este că ediția 2023 a programului se află încă în desfășurare.

Dosarele persoanelor înscrise pentru a primi finanțare prin Rabla Local 2023 au fost transmise abia în octombrie administrațiilor locale și mai sunt încă primării care nu au epuizat fondurile.

ADVERTISEMENT

”Este un program destul de restrictiv. Mașinile trebuie să îndeplinească o serie de condiții pentru a primi finanțare. Iar mulți dintre cei înscriși inițial, nu îndeplineau aceste condiții.

Unii mai au de așteptat, alții trebuie să obțină niște acte. Dar, părerea mea e că până la finalul primăverii o să epuizăm fondurile. Și apoi așteptăm noua sesiune Rabla Local 2024”, a declarat pentru ProMotor primarul unei localități din județul Argeș.

ADVERTISEMENT

Condițiile de calificare la Rabla Local 2024

Prin programul Rabla Local, proprietarii de vehicule vechi care decid să le caseze, primesc o primă de 3.000 de lei. Suma nu este condiționată de achiziționarea unui autovehicul nou și o pot folosi cum doresc.

Condițiile pentru ca o mașină să fie primită în programul Rabla Local sunt:

  • mașina trebuie să fie înmatriculată pe numele solicitantului de cel puțin 5 ani;
  • vehiculul uzat trebuie să aibă o normă de poluare EURO 3 sau mai mică;
  • beneficiarul nu poate achiziționa în următorii 3 ani un autovehicul cu o normă de poluare mai mică de EURO 5.
ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, programul Rabla Local 2024 ar putea să debuteze în vara acestui an. În 2023, înscrierea persoanelor fizice pentru ediția care este încă în desfășurare a fost deschisă la finalul lunii iulie.

ADVERTISEMENT