News

Momentul în care vagonul unui tren ce transporta tehnică militară deraiază. Incidentul surprins in județul Brașov

Un vagon încărcat cu tehnică militară a deraiat în județul Brașov. Momentul a fost surprins de către șoferii care așteptau la barieră
18.03.2023 | 09:40
Momentul in care vagonul unui tren ce transporta tehnica militara deraiaza Incidentul surprins in judetul Brasov
Tren încărcat cu tehnică militară în România. Imagine de arhivă. Sursa foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Vagonul unui tren ce transporta tehnică militară a deraiat vineri seară în apropierea unei stații de cale ferată din județul Brașov.

Vagon cu tehnică militară, deraiat în Brașov

Momentul în care vagonul cu tehnică militară deraiază de pe linia ferată a fost surprins de către un șofer ce aștepta la barieră. Imaginile au fost postate apoi pe rețelele de socializare. Din acest clip se poate observa cum trenul este încărcat cu mai multe transportoare blindate (TAB-uri), dar și camioane destinate armatei.

ADVERTISEMENT

Totuși, din imagini se poate observa că în urma deraierii vagonului vehiculele nu au căzut de pe platformele pe care erau ancorate atunci când vagonul sare de pe șine. De asemenea, în urma incidentului nicio persoană nu a fost rănită, însă traficul feroviar în zonă se desfășoară pe un singur fir de cale ferată.

Autoritățile au transmis că incidentul s-a petrecut în jurul orei 21.45, și că vagonul care a deraiat era penultimul dintr-o garnitură de 11 vagoane. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție Județeană Brașov, vagonul a deraiat cu 12 cm și se precizează că în scurt timp vagonul urmează să fie repus pe linie astfel încât traficul feroviar să se desfășoare în condiții normale.

ADVERTISEMENT

„În această seară, în jurul orei 21.45, Secţia Regională de Poliţie Transporturi Brasov a fost sesizată cu privire la faptul că, în apropierea Staţiei CFR Beia din judeţul Braşov, penultimul vagon al unui tren cu tehnică militară auto a deraiat cu aproximativ 12 cm, trenul având 11 vagoane.

Poliţiştii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că cele sesizate se confirmă, iar, în urma acestui eveniment, nicio persoană nu a suferit vătămări corporale. În prezent se circulă pe un singur fir de cale ferată, dar în scurt timp vagonul va fi repus pe linie şi traficul feroviar se va relua”, se arată în comunicatul IPJ Brașov.

ADVERTISEMENT

Anchetă pentru stabilirea cauzelor incidentului

Reprezentanții IPJ Brașov au precizat că polițiștii fac cercetări pentru stabilirea circumstanțelor în care s-a produs acest incident. Ministerul Apărării nu a oferit până acum un punct de vedere asupra acestui eveniment, trenul putând transporta tehnică militară a armatei române. Pe de altă parte există posibilitatea ca acesta să fie un transport de armament al statelor NATO către Ucraina. În spațiul public au existat explicații, neconfirmate oficial, cum că prin România este transportată tehnica militară destinată Ucrainei din porturile grecești.

La finalul anului trecut, comandantul armatei ruse, Valeri Gherasimov a acuzat direct România că este unul dintre principalii furnizori de armament ai Ucrainei, fiind chiar una dintre principalele patru țări ce ajută militar Kievul. „SUA, Marea Britanie, Polonia şi România au cea mai semnificativă contribuţie la furnizarea de arme”, spunea șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

ADVERTISEMENT

La începutul lunii martie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ ce oferă baza legală pentru transferul de armament către țări terțe din depozitele armatei române. Deși România nu a oferit oficial nicio informație privind sprijinul militar acordat Ucrainei, unii oficiali de la Kiev au recunoscut efortul țării noastre, fără însă a da detalii.

În plus, trebuie amintit și mesajul de mulțumire al președintelui Zelenski către președintele Iohannis, transmis în data de 28 februarie 2022, la doar patru zile de la începutul războiului. „Sunt recunoscător României pentru contribuția semnificativă la capacitățile de apărare ale țării noastre. Sunt recunoscător președintelui Klaus Iohannis prin sprijinirea Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană. Simțim sprijinul politic și de apărare al partenerilor noștri”, scria președintele Zelenski.

ADVERTISEMENT