News

Mormane de gunoaie lasate pe plajă de turiştii veniţi pe litoral. Mamaia şi Costineşti, sufocate de mizerie

15.07.2020 | 14:32
Mormane de gunoaie lasate pe plaja de turistii veniti pe litoral Mamaia si Costinesti sufocate de mizerie
Imagini dezolante la malul mării. Plajele sunt pline de gunoaie. Sursa foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Dacă la începutul verii restricțiile impuse în contextul pandemiei de coronavirus au păstrat plajele libere, iar țărmul mării a fost mai curat ca oricând, acum turiștii par să fi început deja să recupereze timpul pierdut. Nu putem explica altfel imaginile dezolante surprinse pe plajele din Mamaia și Costinești, unde gunoaiele sunt la tot pasul.

Cu pubelele pline ochi, oamenii veniți să-și petreacă vacanța la malul mării sunt nevoiți să facă slalom printre peturi și alte resturi menajere. Nici măcar scăldatul nu îi scapă de mizerie, pentru că ambalajele au ajuns până în apă.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au înăsprit sancțiunile, iar cei care sunt prinși aruncând gunoaie la întâmplare prin stațiuni vor scoate din buzunar cel puțin 1.000 de lei. Chiar și așa, unii oameni nu par dornici să se debaraseze de acest comportament. Ba chiar continuă să scuipe coji de semințe pe jos și să lase în urma lor o mizerie de nedescris.

Litoralul românesc, invadat de gunoaie. Imaginile sunt de-a dreptul dezolante

Dacă li se atrage atenția să strângă tot ce au aruncat pe plajă, turiștii fie nu au niciun fel de reacție, fie provoacă un adevărat scandal. Asta și pentru că angajații Gărzii de Mediu au început să patruleze pe litoral abia de luni, 13 iulie.

ADVERTISEMENT

Controalele vor viza, însă, inclusiv agenții economici, așa că orice neregulă va fi aspru pedepsită de autorități. De altfel, în fiecare an au fost descoperite terase sau restaurante în care turiștii erau serviți în condiții improprii.

Până acum niciun turist nu a fost sancționat pentru că a lăsat gunoaie pe plajă

Garda Națională de Mediu detașează săptămâna un număr de 10 comisari de la celelalte structuri.

ADVERTISEMENT

Ne interesează foarte mult gestionarea deșeurilor municipal, cât și reciclabile, nu în ultimul rând existența dotărilor pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Turiștii riscă sancțiuni între 1.000 și 2.000 lei”, a anunțat Mărioara Gâtej, comisar general al Gărzii Naționale de Mediu.

Până la această oră, nici măcar un turist nu a fost sancționat pentru că a lăsat gunoaie pe plajă. Cei care observă nereguli pe litoral pot informa Garda de Mediu pe pagina de Facebook a instituției sau, în caz de urgență, pot să apeleze la 112. Ulterior, informația va fi transmisă către Comisariatul General și se vor lua măsurile care se impun.

ADVERTISEMENT