Life

Moșii de Florii 2024. Ce se dă de pomană sâmbătă, 27 aprilie

Moșii de Florii 2024. Ce dau credincioșii de pomană în data de 27 aprilie, când în Biserică se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr.
26.04.2024 | 15:21
Mosii de Florii 2024 Ce se da de pomana sambata 27 aprilie
Moșii de Florii 2024. Ce dau credincioșii de pomană în data de 27 aprilie, când în Biserică se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Moșii de Florii 2024. Ce se dă de pomană sâmbătă, 27 aprilie. Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie obiceiul de a împărți bucate, fiind singura zi în care se mai poate acest lucru înainte de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Moșii de Florii 2024. Ce dau credincioșii de pomană în data de 27 aprilie, când în Biserică se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr

Moșii de Florii 2024. Ce dau credincioșii de pomană în data de 27 aprilie, când în Biserică se sărbătorește Sâmbăta lui Lazăr, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Floriilor. Se împarte mâncare pentru cei adormiți dintr-un neam.

ADVERTISEMENT

Oamenii pregătesc bucate de post cu care merg la slujba ținută de preot, care se sfințește totul înainte de a fi oferite celor nevoiași. Creștinii ortodocși obișnuiesc să facă pachete care conțin fructe, legume și colaci de post.

De asemenea, ei mai pun în aceste pachete sarmale de post, așadar care nu conțin deloc carne sau ouă. Se fac mâncăruri care nu conțin lapte. În plus, nu lipsește coliva care se ornează cu tot feluri de bomboane și arome delicioase.

ADVERTISEMENT

Prăjiturile de post sunt împărțite de mulți credincioși. Moșii de Florii 2024 reprezintă o zi de mare sărbătoare în care se mai dau de pomană pentru sufletele celor adormiți haine sau diverse obiecte (oale, farfurii, tacâmuri etc).

Toate aceste bucate sunt împărțite de credincioși după Liturghie, atunci când pleacă la cimitir. Tot atunci se aprind lumânări la locurile de veci unde sunt îngropate rudele. Un obicei străvechi spune că la morminte se duc și crenguțe de salcie, considerate simboluri ale renașterii.

ADVERTISEMENT

Ce nu trebuie să faci de Moșii de Florii 2024

Moșii de Florii pică anul acesta pe data de 27 aprilie, fiind o zi de o importanță deosebită pentru credincioșii care păstrează foarte multe tradiții și obiceiuri. De asemenea, creștinii au și multe lucruri pe care evită să le facă.

În această zi nu se spală, nu se calcă și nu se muncește la câmp pentru că sărbătoarea are cruce roșie. Se crede că nu este bine să se dea cu mătura prin casă pentru că s-ar pune gunoiul peste bucatele împărțite în Biserică.

ADVERTISEMENT

O veche tradiție populară ne amintește că femeile nu au voie să toarcă de Moșii de Florii. Se spune că în felul acesta sufletele celor decedați se vor întoarce de la porțile Raiului pe pământ. Nu se împart obiecte care au aparținut celor care au trecut în neființă.

 Rugăciunea care se rostește de Moșii de Florii

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit.

Și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”.

ADVERTISEMENT