Prima etapă a Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, iniţiat de Nicolae Badea, prin Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, s-a încheiat după câteva săptămâni de spectacole şi evenimente care au pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.
Evenimentele din cadrul Proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR” s-au bucurat de un succes deosebit, atât în țară, cât și in străinătate, peste 3.000 de persoane participând la manifestările organizate la Cracovia, Berlin, Bruxelles, Paris, Iaşi şi Bucureşti. În Capitală, personalitatea marelui principe şi cărturar a fost evocată în cadrul târgului de carte Bookfest.
În deschiderea tuturor evenimentelor, participanții au avut prilejul de a vizita Expoziția foto-documentară “RESTITUTIO CANTEMIR”, cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.
Atmosfera vremii a fost întregită de Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann”, audiența fiind încântată de cele şapte compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa “Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.
De remarcat că în interpretare, muzicienii au folosit un stil şi instrumente specifice perioadei, alături de video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat “personal” creațiile muzicale. La finalul concertului, potrivit organizatorilor, aplauzele furtunoase au rechemat pe scena cei opt artiști, care au oferit cadou audienței cate o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.
A doua etapă a Proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR” se va derula în toamna acestui an, cu o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susținute de specialiști în fiecare domeniu/activitate a personalității principelui Cantemir, iniţiate de Computerland România în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.
În cadrul Proiectului va fi realizat și filmul documentar “RESTITUTIO CANTEMIR”, care va conține o prezentare a lui Dimitrie Cantemir susținută de interviurile dlui. acad. Ioan-Aurel Pop, a prof. Adrian Cioroianu, a dnei. prof. univ. dr. Manuela Cernat și a dlui. prof. univ. dr. Bogdan Crețu.
Cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale urmează a se desfășura în toamna acestui an, având programate patru concerte internaționale, însoţite de expoziția foto-documentară:
De asemenea, sunt programate 11 concerte naționale, însoţite de asemenea de expoziția foto-documentară. Concertele vpr avea loc în perioada octombrie-noiembrie 2023, în oraşele Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Alba-Iulia, Galați, Brăila, Craiova și București. Computerland România a inițiat și organizat Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723).