News

Moştenirea culturală a lui Dimitrie Cantemir a uimit Europa. Prima etapă a Proiectului “Restitutio Cantemir”, iniţiat de Computerland, a fost un succes

Mii de persoane au participat la manifestările dedicate lui Dimitrie Cantemir, cu ocazia unui proiect european menit să pună în evidenţă personalitatea marelui principe, iniţiat de Nicolae Badea, prin Computerland România
26.06.2023 | 11:52
Mostenirea culturala a lui Dimitrie Cantemir a uimit Europa Prima etapa a Proiectului Restitutio Cantemir initiat de Computerland a fost un succes
Creaţiile şi personalitatea lui Dimitrie Cantemir le sunt arătate Europei
ADVERTISEMENT

Prima etapă a Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, iniţiat de Nicolae Badea, prin Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, s-a încheiat după câteva săptămâni de spectacole şi evenimente care au pus accentul pe latura culturală a personalității enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Dimitrie Cantemir şi-a prezentat “personal” creaţiile

Evenimentele din cadrul Proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR” s-au bucurat de un succes deosebit, atât în țară, cât și in străinătate, peste 3.000 de persoane participând la manifestările organizate la Cracovia, Berlin, Bruxelles, Paris, Iaşi şi Bucureşti. În Capitală, personalitatea marelui principe şi cărturar a fost evocată în cadrul târgului de carte Bookfest.

ADVERTISEMENT

În deschiderea tuturor evenimentelor, participanții au avut prilejul de a vizita Expoziția foto-documentară “RESTITUTIO CANTEMIR”, cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Atmosfera vremii a fost întregită de Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann”, audiența fiind încântată de cele şapte compoziții muzicale interpretate, despre care se cunoaște cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compozițiile sunt preluate din lucrarea sa “Cartea Științei Muzicii după forma literelor” și sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

ADVERTISEMENT

De remarcat că în interpretare, muzicienii au folosit un stil şi instrumente specifice perioadei, alături de video-proiecția holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care și-a prezentat “personal” creațiile muzicale. La finalul concertului, potrivit organizatorilor, aplauzele furtunoase au rechemat pe scena cei opt artiști, care au oferit cadou audienței cate o piesă ce nu era inclusă în repertoriul inițial.

Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR” continuă cu patru concerte internaţionale

A doua etapă a Proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR” se va derula în toamna acestui an, cu o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susținute de specialiști în fiecare domeniu/activitate a personalității principelui Cantemir, iniţiate de Computerland România în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

ADVERTISEMENT

În cadrul Proiectului va fi realizat și filmul documentar “RESTITUTIO CANTEMIR”, care va conține o prezentare a lui Dimitrie Cantemir susținută de interviurile dlui. acad. Ioan-Aurel Pop, a prof. Adrian Cioroianu, a dnei. prof. univ. dr. Manuela Cernat și a dlui. prof. univ. dr. Bogdan Crețu.

Cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale urmează a se desfășura în toamna acestui an, având programate patru concerte internaționale, însoţite de expoziția foto-documentară:

ADVERTISEMENT
  • Istanbul –  septembrie – octombrie 2023
  • Ankara – septembrie – octombrie 2023
  • Chișinău – octombrie – noiembrie 2023
  • Dubai – octombrie 2023.

De asemenea, sunt programate 11 concerte naționale, însoţite de asemenea de expoziția foto-documentară. Concertele vpr avea loc în perioada octombrie-noiembrie 2023, în oraşele Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Alba-Iulia, Galați, Brăila, Craiova și București. Computerland România a inițiat și organizat Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, cu ocazia împlinirii a 350 de ani de la nașterea marelui om de cultură și principe al Moldovei, Dimitrie Cantemir (1673-1723).

 

ADVERTISEMENT