News

Muzica şi personalitatea lui Dimitrie Cantemir străbat Europa. Computerland a lansat proiectul “Restitutio Cantemir”

Opera muzicală a lui Dimitrie Cantemir va răsuna în sălile de concerte europene, la 350 de ani de la naşterea marelui om de cultură, prin proiectul initiat de Computerland.
16.05.2023 | 16:48
Muzica si personalitatea lui Dimitrie Cantemir strabat Europa Computerland a lansat proiectul Restitutio Cantemir
Dimitrie Cantemir, omagiat la 350 de ani de la naştere Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Împlinirea a 350 de ani de la naşterea lui Dimitrie Cantemir (1673-1723) lansează Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR”, ce pune accentul atât pe latura academică, cât și pe cea culturală a personalității enciclopedice a marelui om de cultură şi principe al Moldovei. Proiectul a fost iniţiat de Computerland România, în parteneriat cu Institutul Cultural Român.

Muzica lui Dimitrie Cantemir, în cinci concerte europene, în luna mai

În prima etapa a Proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR”, în luna mai a acestui an, în cadrul amplului turneu susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, vor fi organizate, atât în țară, cât și în străinătate, cinci concerte cu compozitii muzicale create de Dimitrie Cantemir. Primul dintre ele a avut loc duminică seară, la Cracovia, următoarele patru fiind programate după cum urmează:

ADVERTISEMENT
  • Berlin – 17 mai 2023, ora 18:00 – The Concert Hall of the Berlin State Library
  • Bruxelles – 22 mai 2023, ora 18:00 – BOZAR
  • Paris – 24 mai 2023, ora 18:00 – Sala Bizantină a Palatului Behague
  • Iași – 26 mai 2023, ora 18:00 – Sala Unirii.

În cadrul concertelor, vor fi interpretate şapte compoziții muzicale care aparţin lui Dimitrie Cantemir, toate preluate din lucrarea sa „Cartea Științei Muzicii după forma literelor”. Creaţiile sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul Cameral de Muzică Veche “Anton Pann” și muzicienii invitați din SUA, Canada, Turcia și Liban.

ADVERTISEMENT

Unicitatea spectacolului va fi dată de utilizarea instrumentelor și a interpretării specifice perioadei, alături de imaginea lui Dimitrie Cantemir, care va anima fiecare concert. Înainte de începerea fiecărui concert, în foaier, va putea fi vizitată Expoziția foto-documentară cu imagini după documente și artefacte din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția “RESTITUTIO CANTEMIR” va cuprinde un număr de 25 de tablouri pe canvas (90×70 cm) montate pe șevalete metalice din aluminiu, reglabil. Din punct de vedere al conținutului, expoziția va cuprinde reproduceri ale principalelor lucrări cantemirene, scrieri literare, inclusiv manuscrise muzicale. Alături de aceste documente de arhivă, pentru contextualizarea acestora, expoziția va conține reproduceri de hărți, stampe si semne de validare (sigilii) ce acoperă deopotrivă perioada șederii prințului Cantemir la Istanbul, anii de domnie pe tronul Moldovei, precum și perioada refugiului în Rusia.

ADVERTISEMENT

A doua etapă a programului va avea loc în toamnă

În parteneriat cu Academia Română și Academia de Științe a Moldovei, în cadrul Proiectului vor fi organizate, până la finalul acestui an, o serie de paneluri academice pe diferite domenii, susținute de specialiști propuși în acord cu ambele instituții, cu specializări pe fiecare domeniu/activitate a personalității principelui Cantemir.

În cadrul proiectului va fi realizat și filmul documentar “RESTITUTIO CANTEMIR”, care va conține pe lângă o amplă prezentare a lui Dimitrie Cantemir și interviuri cu Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, și profesorul Adrian Cioroianu.

ADVERTISEMENT

Proiectul RESTITUTIO CANTEMIR va continua până la finalul acestui an, urmând ca în perioada septembrie – noiembrie 2023, să fie organizată și cea de-a doua etapă a manifestărilor culturale. Astfel, vor fi organizate trei concerte internaționale cu expoziții foto-documentare la Istanbul (septembrie-octombrie), Ankara (septembrie-octombrie) şi Chișinău (octombrie-noiembrie).

De asemenea, în luna octombrie vor avea loc zece concerte naționale şi expoziții foto-documentare la Constanța, Drobeta-Turnu Severin, Sibiu, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Alba-Iulia, Galați, Craiova și București. Proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR” este înscris în Calendarul de Manifestări al Ministerului Culturii, care a acceptat și patronajul acestuia.

În spatele acestui mega proiect de suflet stă nimeni altul decât Nicolae Badea, șeful Computerland. Fostul acționar al clubului de fotbal Dinamo a inițiat proiectul “RESTITUTIO CANTEMIR” cu ocazia a 350 de ani de la nașterea lui Dimitrie Cantemir.

Nicolae Badea
Nicolae Badea, șeful Computerland, este inițiatorul proiectului “RESTITUTIO CANTEMIR”

Fără dar și poate unul dintre cei mai influenți oameni de afaceri din România, Nicolae Badea, care a înființat Compania IT Computerland, a pus bazele proiectului în colaborare cu Institutul Cultural Român.

ADVERTISEMENT