News

Moțiune de cenzură, 31 august 2020. Eșec răsunător pentru Marcel Ciolacu! Lipsă de cvorum în Parlament, moțiunea nu a fost votată. PSD anunţă excluderi din partid. Live Update

31.08.2020 | 19:00
Motiune de cenzura 31 august 2020 Esec rasunator pentru Marcel Ciolacu Lipsa de cvorum in Parlament motiunea nu a fost votata PSD anunta excluderi din partid Live Update
ADVERTISEMENT

UPDATE, 19:02 /PSD a anunțat că cei cinci parlamentari care au lipsit de la dezbaterea moțiunii de cenzură vor fi excluși din partid. Nu au fost prezenți senatorii Paţurcă Roxana Natalia şi Carmen Dan, dar nici deputaţii Cătălin Rădulescu, Adrian Tudor şi Dan Ciocan.

Cu toate acestea, chiar dacă cei 5 ar fi fost prezenți, moțiunea oricum nu ar fi intrat în dezbatere, din lipsă de cvorum.

ADVERTISEMENT

„Parlamentarii PSD au fost prezenţi în sală, mai puţin 5 dintre ei care, în loc să-şi facă datoria faţă de români, au ales trădarea. În prima şedinţă a Consiliului Politic Naţional aceştia vor fi excluşi. Reconstrucţia PSD nu se poate face cu trădători şi oportunişti”, au transmis reprezentanții PSD.

UPDATE, 16.55 / Marcel Ciolacu este dezamăgit de situația iscată, însă a „promis” că va găsi o soluție în 2 zile. Au fost prezenți, conform Digi 24, doar 226 de senatori și deputați prezenți. Ar fi întors armele 6 PSD-iști. „Dacă s-ar fi votat o moțiune, matematic PSD nu are 233 de voturi, am încercat să creem o majoritate. Nu s-a făcut cvorumul, nu s-a votat moțiunea de cenzură.

ADVERTISEMENT

Vom lua o decizia politică și vom anunța, în două zile categoric vom avea un comitet politic național”, a declarat Ciolacu.

UPDATE, 16.41 / Augustin Zegrean, fostul șef al CCR: „Eu nu știu la ce să ne așteptăm, tot ce fac ei e în afara Constituției, logicii, nu are nicio legătură. Pot să facă cum vor, cum au făcut până acum ce au vrut. Trebuia dezbătută după 3 zile de la prezentarea în Parlament. 3 zile, nu 3 luni, 3 ani. Pot să facă cum vor, oricum sunt în afara Constituției.

ADVERTISEMENT

E posibilitatea să nu se mai dezbată. E cert că au făcut-o să se afle în treabă, au avut interes politic, nicidecum scopul pe care îl are o moțiune de cenzură. E pur joc politic, foarte rău că fac așa, compormit și Parlamentul, și ideea de democrație, totul e compromis”.

UPDATE, 16:25. Înainte să înceapă numărătoarea parlamentarilor prezenți, cei din PSD ar dori să amâne dezbaterea și votul pe moțiunea de cenzură. Actuala moțiune ar putea fi retrasă și s-ar depune alta, într-o altă sesiune parlamentară. Informațiile sunt prezentate pe surse, de către Digi 24. Un lucru pare cert, PSD nu are cvorum în 31 august pentru a da jos Guvernul Orban. Eșecul este răsunător pentru Marcel Ciolacu, liderul partidului care se lăuda că 100% va da jos guvernul. Desigur, informația este prezentată pe surse de jurnaliștii prezenți la eveniment.

ADVERTISEMENT

UPDATE, 16:11. Marcel Ciolacu a anunțat excluderea din partid a celor 3 PSD-iști care nu s-au prezentat la vot. E vorba despre Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și Adrian Todor. „Voi propune excluderea din partid a celor 3! Nu sunt bolnavi”, a răbufnit Ciolacu.

UPDATE, 16:00. S-a reluat numărarea numărului de parlamentari prezenți, pentru a stabili dacă există, sau nu, cvorum. Conform calculelor „pe surse”, sunt șanse aproape nule ca moțiunea să poată fi votată. PSD are nevoie de 233 de oameni pentru ca dezbaterea și votarea moțiunii să aibă loc.

UPDATE, 15:40. Ludovic Orban a comentat, în urmă cu câteva minute, ipotetica moțiune de cenzură care va fi votată azi.

„Nu există nicio înțelegere între PNL și PSD. Această moțiune nu are cum să treacă. Cum să votezi într-o sesiune parlamentară, o moțiune depusă într-o altă sesiune. Aflăm decizia CCR, însă din punctul meu de vedere această moțiune e consumată”, a declarat Orban.

UPDATE, 14:40. În cursul zilei de luni, Parlamentul s-a reunit în ultima zi a sesiunii extraordinare, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură iniţiată de PSD împotriva Guvernului Orban. Demersul Opoziției nu a putut să se desfășoare din lipsă de cvorum.

Liderul PSD, care e și președinte al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, în debutul ședinței plenului reunit al Camerei Deputaților și Senatului, că din 465 de parlamentari, sunt prezenți în sală un număr de 170 de senatori și deputați.

Parlamentarii vor reveni în bănci în jurul orei 15:30 pentru a se face din nou prezența. În lipsă de cvorum și atunci, dezbaterea și citirea moțiunii ar putea fi amânată.

UPDATE, 14:09.  Moțiunea de cenzură ar trebui să fie votată în 31 august, însă sunt șanse mici ca acest lucru să se întâmple. PSD a pierdut, oficial, doi parlamentari care au anunțat că nu vor fi prezenți și, implicit, nu vor vota moțiunea.

Carmen Dan a anunțat că este în autoizolare, în timp ce Cătălin Rădulescu are bronșită și este în spital. Senatorul PSD Carmen Dan a anunțat pe Facebook că nu va participa la vot. „După o săptămână extrem de agitată, cu griji și gânduri de toate felurile legate de starea de sănătate a mamei mele, care în cursul săptămânii trecute a fost testată și ulterior confirmată cu virusul SARS-COV-2, astăzi se conturează a fi o zi de tristă amintire, atât din punct de vedere personal, cât, mai ales, politic.

Confirm astfel zvonurile conform cărora eu astăzi nu voi fi prezentă în Parlamentul României pentru a vota alături de colegii mei pentru moțiunea de cenzură împotriva guvernului Orban. În oricare alte condiții, nu cred că e nevoie să asigur pe nimeni că aș fi fost acolo. O fractură de mână sau de picior, o răceală mai mult sau mai puțin banală sau orice altă problemă de acest gen nu m-ar fi oprit să ajung în Parlament.

Moțiune de cenzură împotriva Guvernului Orban

Altfel spus, în aceeași zi în care mama a fost confirmată eu am fost testată, iar rezultatul este negativ. Nu am simptome de niciun fel, doar că legea îmi impune să stau în autoizolare, lucru pe care îl voi respecta!”, a scris Carmen Dan pe Facebook.

Cătălin Rădulescu ar fi primit din partea liberalilor o ofertă de „nerefuzat”, astfel că se justifică lipsa sa, conform Digi 24. Deputatul PSD de Arad, Adrian Todor, va lipsi și el de la vot pentru că ar fi în izolare 14 zile, din cauza faptului că este un contact al unei persoane confirmate cu Covid-19.

Moțiune de cenzură. În aceste condiții, de altfel anticipate de experți, de ipotetic blat PSD – PNL, moțiunea de cenzură are șanse mari să fie votată, pentru că nu va fi asigurat cvorumul. În realitate, PSD nu are nici cel mai mic motiv pentru a da jos Guvernul Orban, cu câteva luni înainte de alegeri, explică analiștii politici.

Cu toate acestea, PSD încearcă să demonstreze electoratului fidel că se „luptă” cu PNL, în speranța că vor intra în Opoziție la finele anului cu un număr semnificativ de voturi.

UPDATE, ora 11:09. Cu doar câteva ore înainte de dezbaterea și votarea moțiunii de cenzură la adresa Guvernului Orban, președintele Klaus Iohannis susține, într-un comunicat că PSD vrea să arunce țara în haos pentru a pune mâna pe putere cu orice preț, în cea mai dificilă perioadă pentru România.

Iohannis lansează din nou atacuri virulente la adresa PSD, despre care spune că este un partid “fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce” și precizează că depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică reprezintă un demers toxic.

″În cea mai dificilă perioadă pentru România din ultimii 30 de ani, PSD se luptă nu pentru binele și sănătatea cetățenilor, ci pentru a pune mâna pe putere cu orice preț. Cinismul cu care acest partid rupt total de interesele românilor își urmărește unicul scop de a ajunge din nou la resursele publice demonstrează clar că PSD este fundamental corupt de dorința de putere și nu se poate reforma, indiferent cine îl conduce.

Depunerea unei moțiuni de cenzură în această perioadă critică pentru viitorul României reprezintă un nou demers toxic, care riscă să pună în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19. De altfel, în aceste luni dramatice pentru români, în care cetățenii și autoritățile au făcut front comun pentru limitarea răspândirii coronavirusului, PSD s-a remarcat doar prin acțiuni de permanentă sabotare a acestui efort național”, se arată în comunicatul prezidențial.

UPDATE, ora 10:04. Evenimentele de dinaintea votării moțiunii de cenzură se intensifică. Din ultimele informații, oponenții acesteia, PNL, USR și PMP boicotează ședința, iar PSD s-ar putea trezi fără cvorum, anunță Adevărul.

Pentru ca ședința moțiunii să aibă loc, PSD și aliații săi trebuie să adune un număr de 233 de participanți la ședință și tot atâția să și voteze documentul pentru ca Guvernul să cadă. Un alt partid important, UDMR, va decide în următoarele ore dacă va boicota sau nu moțiunea.

La această oră, PSD şi aliații săi, ALDE, Pro România şi PPUSL au, pe hârtie, 234 de voturi, cu unul peste limita majorităţii, însă vor fi multe schimbări de poziții, susţin surse politice pentru publicația citată.

Știrea inițială, ora 8.09/ Luni, 31 august, guvernul condus de Ludovic Orban se va confrunta cu o nouă moțiune de cenzură depusă de către Opoziția coagulată în jurul PSD.

Documentul îndreptat împotriva Executivului liberal este intitulat ”Guvernul PNL – de la pandemie la pand e-mită generalizată” și a fost prezentat pe 20 august în ședința comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Social-democrații se pregătesc pentru situația în care Ludovic Orban și echipa sa vor pleca de la Palatul Victoria, iar în acest sens au nominalizat o propunere pentru postul de premier.

În cursul săptămânii trecute, conducerile reunite ale celor două camere ale Parlamentului au decis ca moţiunea de cenzurăGuvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, semnată de 205 senatori şi deputaţi, să fie dezbătută şi votată luni de la ora 14.00.

Dacă va fi votată moțiunea de cenzură și Guvernul Ludovic Orban va fi din nou demis, propunerea PSD pentru postul de premier este Leonardo Badea. În prezent viceguvernator al Băncii Naţionale, Leonardo Badea este fost deputat și senator PSD și fost președinte al ASF, anunță Antena3.

Badea s-a născut la 23 februarie 1975 în Târgovişte, judeţul Dâmbovița. Este absolvent al Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori, A.S.E. București.

  • 233 de voturi sunt necesare pentru ca Moțiunea de Cenzură să fie adoptată și Guvernul Orban să fie demis

Guvernul Orban, al treilea Executiv demis prin moțiune în mai puțin de un an?

Moțiune de cenzură. În cazul în care guvernul PNL cade prin moțiune, situație destul de probabilă dat fiind faptul că acesta are probleme pentru că nu deţine majoritate parlamentară, am avea de-a face cu un al treilea guvern demis de Parlament în mai puţin de un an.

Pe data de 10 octombrie 2019, guvernul PSD al premierului Viorica Dăncilă a căzut în urma unei moţiuni. Liberalii veniți la Putere nu au rezistat nici 4 luni.

La 5 februarie 2020, guvernul lui Ludovic Orban a fost la rândul lui demis, dar reinstalat apoi, la începutul pandemiei, cu votul majoritar al partidului (PSD), care acum vrea din nou să-l demită pe acelaşi premier.

Guvernul Ludovic Orban a fost demis de moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi UDMR. Aceasta a fost votată de 261 de parlamentari.

În acest moment, moțiunea este susținută de PSD, ALDE și Pro România. Unele surse susțin că aceasta va fi votată și de câțiva parlamentari ai minorităților naționale. PMP a anunțat deja că nu va participa la votul moțiunii, în timp ce parlamentarii UDMR vor decide luni, înainte de moțiune, cum vor vota. USR a anunțat că nu va participa la votul pentru moțiunea de cenzură.

ADVERTISEMENT