Motivul pentru care apar noi tulpini SARS-COV-2. Explicațiile Ministerului Sănătății

Cerasela Stafie   
în HotNews
22/02/2021, 15:18
Motivul pentru care apar noi tulpini SARS-COV-2. Explicațiile Ministerului Sănătății
Motivul pentru care apar noi tulpini SARS-COV-2. Explicațiile Ministerului Sănătății Sursa foto: Pixabay

Ministerul Sănătății a distribuit informații cu privire la modul în care virusul acționează după pătrunderea în corp. De asemenea, autoritățile au explicat și care este motivul pentru care apar noi tulpini ale SARS – CoV – 2.

Într-o postare pe rețelele de socializare, Ministerul Sănătății reamintește că au fost descoperite mai multe variante ale Covid-19.  Acestea au apărut în urma mutațiilor suferite de virus după pătrunderea în organismul uman.

Specialiștii precizează că aceste modificări nu pot fi nici prevăzute, nici prevenite. Singura modalitate prin care putem să micșorăm șansele de apariție a unor noi mutații este scăderea ratei de infectare.

Motivul pentru care apar noi tulpini SARS-COV-2. Explicațiile Ministerului Sănătății

Ministerul Sănătății a început prin a motiva apariția noilor variante ale virusului: „în acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic – aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului”.

Reprezentanții au continuat prin a explica cum are loc multiplicarea virusului: „virusul pătrunde într-o celulă din corp și începe să se multiplice. Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului și sinteza de noi componente virale”.

„Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula își atinge limita de producție, se sparge și eliberează virusurile nou formate”, au adăugat.

Ministerul Sănătății a menționat că acesta este și motivul pentru care Covid-19 s-a transmis la om: „tot din cauza unor mutații, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de om la om. Mutațiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute. Cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații”.

„Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a publicat lista cu cele trei variante noi de virus, care au apărut în urma unor mutații și care pot ridica îngrijorări din cauza creșterii ratei de transmitere sau posibilității de a scăpa de sub supravegherea răspunsului imun”, informează MS. Cele trei tulpini pe care instituția le-a afișat sunt cea apărută în Marea Britanie, tulpina descoperită în Africa de Sud și cea din Brazilia.

Varianta descoperită în Regatul Unit a apărut în noiembrie anul trecut și este mai transmisibilă cu până la 70%. Este posibil să provoace și o simptome mai severe. Tulpinele depistate în Africa de Sud  și Brazilia, prima secvențiată în decembrie 2020, iar cea de a doua în luna ianuarie a acestui an, sunt și ele mai trasmisibile, dar există și posibilitatea să reducă eficiența vaccinurilor.

Închide ×