Motivul pentru care avioanele sunt, în general, albe. Care sunt explicațiile specialiștilor despre aeronavelor care zboară pe cerul din România, dar și din afara granițelor țării. Care sunt avantajele acestei nuanțe.
Cunoști care este rațiunea pe care o ascund avioanele vopsite, majoritatea, în alb. Partea dominantă a aeronavelor este în această nuanță, chiar dacă mai există dungi, decorațiuni, logo-uri sau ale ”pete” distincte.
Experții au dezvăluit de ce aeronavele comerciale seamănă atât de mult una cu cealaltă. Albul oferă un avantaj termic pentru că reflectă excelent lumina soarelui și nu o absoarbe, așa cum se întâmplă în cazul altor culori.
În plus, evită acumularea de căldură în interior, mai ales că stă foarte mult timp în aer, dar și pe pistele din aeroporturi care nu sunt acoperite. Așadar, avionului îi ia foarte puțin să se răcească când se încălzește.
De asemenea, albul este perfect pentru a inspecta mai ușor fisurile și loviturile de pe fuzelaj. Totodată, avioanele albe sunt mai ușor de întreținut și nu sunt vopsite atât de des cum se întâmplă în cazul celor colorate.
Pe lângă partea economică și financiară luată în calcul de companiilor aviatice, specialiștii în domeniu mai spun că este folosit albul și din alte motive. Vopseaua aceasta nu este doar rentabilă, ci și mai vizibilă pe cerul albastru.
În aceeași notă, nuanța reduce riscul ca păsările să se lovească de aeronavă, aspect fatal pentru ele, dar și pentru pasageri. Albul este observat și atunci când avionul se prăbușește fie că este vorba de uscat, fie mare.
Avioanele albe sunt mai ușoare decât cele colorate. Acest lucru a fost scos în evidență într-un articol publicat în The Telegraph, unde o companie care fabrică avioane civile și militare, a demonstrat acest fapt.
Boeing a arătat că „vopseaua adaugă unui avion între 270 şi 550 kilograme de greutate”. Sarcina suplimentară înseamnă arderea unei cantităţi mai mari de combustibil. În plus, vopsirea unui avion ar costa între 40.000 şi 160.000 euro şi nu este un proces ușor.