News

Motivul pentru care SUA trimite muniții cu dispersie în Ucraina. Utilizarea lor presupune costuri umane enorme

Statele Unite au decis să trimită Ucrainei muniții cu dispersie, fapt ce s-ar putea dovedi mai târziu foarte costisitor pentru autoritățile de la Kiev.
08.07.2023 | 12:52
Motivul pentru care SUA trimite munitii cu dispersie in Ucraina Utilizarea lor presupune costuri umane enorme
Efectele unei bombe cu dispersie/ Sursă foto: Wikipedia
ADVERTISEMENT

SUA au oficilizat intenția de a trimite Ucrainei muniții cu dispersie sau de fragmentare, iar acest lucru ar fi o dovadă indirectă a faptului că ofensiva armatei ucrainene nu a avut efectele dorite, iar americanii încearcă să mențină arsenalul ucrainean la un nivel adecvat, scrie Sky News.

Washingtonul este conștient de controversele pe care le va isca această decizie în condițiile în care 123 de state sunt parte a unei convenții internaționale din 2008 prin care este interzisă utilizarea și transferul acestui tip de muniție.

ADVERTISEMENT

Aproape toți aliații Statelor Unite au semnat convenția, iar rețineri privitoare la folosirea lor în Ucraina au apărut inclusiv în cercurile guvernamentale americane. Publicația americană relatează că săptămâna trecută oficialii de la Departamentul de Stat erau încă divizați în ce privește această temă.

Munițiile cu dispersie au o reputație sinistră întrucât, la scară globală, circa 97% dintre victime sunt reprezentate de către civili, potrivit unui raport de anul trecut al Landmine and Cluster Munition Monitor, o organizație care monitorizează folosirea minelor și a muniției cu dispersie, militând totodată pentru interzicerea lor completă.

ADVERTISEMENT

Dintre civili, majoritatea victimelor sunt reprezentate de către copii, aceștia nerealizând faptul că este vorba de un pericol imediat. Riscurile nu apar doar pe durata ostilităților, menținându-se și după război, întrucât bombele cu dispersie neexplodate rămân un pericol major.

Eșecul contraofensivei, compensat cu muniții cu dispersie

Pe lângă considerentele de ordin umanitar, Statele Unite ale Americii se pune și într-o situație delicată din punct de vedere politic întrucât ar avea dificultăți în a-și menține superioritatea morală prin sprijinul acordat Ucrainei împotriva Rusiei.

ADVERTISEMENT

Se pare că factorul decisiv a fost faptul că desfășurarea ostilităților pe front nu este în avantajul Ucrainei, existând semnale clare că marea contraofensivă împotriva armatei ruse a eșuat. În primul rând, contraofensiva nu a început din primăvară, așa cum se estima anterior, iar în luptele din timpul acestei veri au adus Kievului doar succese minore.

Ucraina este pe cale să rămână fără muniție pentru artilerie, iar aliații săi au și ei stocurile reduse în urma livrărilor făcute până acum. Folosirea de muniții cu dispersie are avantajul că suplinește acest deficit și, mai mult, este eficientă împotriva trupelor aflate în tranșeele săpate de către armata rusă pe durata iernii trecute.

ADVERTISEMENT

Munițiile cu dispersie sunt proiectile sau bombe care, la rândul lor, conțin bombe mai mici. După explozia inițială, urmează explozia acestor bombe mai mici, fapt care poate avea efecte devastatoare pe o zonă mai largă. Problema este că deseori nu toate aceste bombe mai mici explodează, mai ales că dacă aterizează într-un teren mocirlos. Ele rămân o amenințare chiar și după ce ostilitățile din zona respectivă s-au încheiat întrucât pot exploda la atingere.

Oficialii de la Washington recunosc că riscul pentru populația civilă este mare, însă au promis Ucrainei că vor finanța programul de curățare a terenurilor, după încetarea războiului. Până atunci, munițiile cu dispersie vor permite ucranenilor să lupte în continuare, cu speranța că schimbări majore în politica internă a Rusiei vor face ca războiul să se încheie în termeni favorabili Ucrainei.

ADVERTISEMENT