News

SUA, pe cale să ofere Ucrainei muniții cu fragmentare. Aceste arme sunt interzise în peste 100 de țări

Muniții cu fragmentare pentru forțele ucrainene. SUA vor să ofere soldaților Kievului arme interzise de tratatele internaționale.
02.07.2023 | 07:11
SUA pe cale sa ofere Ucrainei munitii cu fragmentare Aceste arme sunt interzise in peste 100 de tari
Munițiile (bombele) cu fragmentare sunt interzise de tratatele internaționale / Foto: Hepta. Facebook
ADVERTISEMENT

Statele Unite iau în considerare în mod activ posibilitatea de a oferi muniții cu fragmentare Ucrainei. Totuși, încă nu a fost luată nicio decizie finală privind livrarea acestora, dar schimbarea câmpului de luptă a intensificat dezbaterea în ultima săptămână. Munițiile cu fragmentare (sau cu dispersie) sunt arme interzise conform Convenției cu privire la munițiile cu dispersie, adoptată la Dublin în 2008 și intrată în vigoare în 2010. Nu toate țările au ratificat-o.

Munițiile cu fragmentare, confetti sângeroase

Administrația Biden ia în considerare în mod activ trimiterea de muniții cu fragmentare (dispersie) în Ucraina pentru a ajuta contraofensiva Kievului să treacă de apărarea Rusiei, au declarat doi oficiali americani și o persoană familiarizată cu această dezbatere. Discuția privind trimiterea de muniții convenționale îmbunătățite cu dublă utilizare s-a intensificat în ultimele zile, în condițiile în care efortul Ucrainei de a străpunge linia frontului rusesc s-a blocat. Convingerea unor înalți oficiali americani este că munițiile ar putea fi unul dintre multele instrumente care să facă campania Ucrainei mai reușită.

ADVERTISEMENT

Bombele (munițiile) cu dispersie (sau cu submuniții) conțin o multitudine de proiectile explozibile într-o carcasă care se fragmentează, eliberându-le la distanță pe o zonă foarte mare. Astfel, factorului exploziv al unei bombe clasice îi este adăugat factorul de fragmentare.

Mai aproape de unda verde pentru Kiev

La sfârșitul anului trecut, administrația Biden a declarat că are „îngrijorări” cu privire la livrarea de muniții cu fragmentare către Ucraina, în principal din motive umanitare și, de asemenea, SUA nu au considerat că Ucraina avea nevoie de ele în acel moment. Administrația nu a exclus niciodată livrarea acestora, dar munițiile cu dispersie nu au fost analizate în mod serios, deoarece existau alte elemente prioritare care trebuiau oferite Kievului mai întâi, notează Politico.

ADVERTISEMENT

Dar dezbaterea internă a administrației cu privire la utilizarea lor s-a intensificat de la contraofensiva Kievului, ceea ce i-a determinat pe unii oficiali să spună că administrația este mai aproape de a da undă verde acum decât în orice alt moment al războiului. Toate cele trei persoane au declarat că nu a fost luată nicio decizie finală și că nu există un calendar pentru momentul în care aceasta va veni.

Civilii, victime colaterale

Cu toate acestea, unul dintre oficialii americani, care, la fel ca și ceilalți, a obținut anonimatul pentru a discuta despre o deliberare internă sensibilă, a declarat că „SUA iau în considerare furnizarea” munițiilor cu fragmentare. Pentagonul a declarat că nu are nimic de anunțat în legătură cu arma. Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

ADVERTISEMENT

Munițiile cu fragmentare pot fi lansate de pe sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS)  și de obuziere de calibrul 155 mm, pe care SUA le-au furnizat Ucrainei ca parte a asistenței de securitate în valoare de 41 de miliarde de dolari de la începutul războiului, în februarie 2022. Munițiile împrăștie un număr mare de „bombe” explozive pe o zonă largă, putând ucide civili alături de țintele vizate. Cele care nu au detonat ar putea exploda ulterior, afectând oameni nevinovați și complicând mișcările trupelor pe măsură ce războiul avansează.

SUA nu este parte la Convenția privind munițiile cu dispersie

Statele Unite nu sunt parte la interdicția internațională privind utilizarea munițiilor cu fragmentare, Convenția privind munițiile cu dispersie din 2010, semnată de peste 100 de țări. Însă Congresul a restricționat capacitatea Washingtonului de a transfera muniții cu dispersie, invocând riscul pentru civili. Președintele sau secretarul de Stat pot trece peste aceste constrângeri dacă un nivel ridicat de pericol este atins.

ADVERTISEMENT

Ar fi „incredibil de eficiente”

Dar săptămâna trecută, Laura Cooper, șefa pentru Europa a Pentagonului, a declarat în fața legislatorilor din Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanților că munițiile ci dispersie „ar fi utile, în special împotriva pozițiilor rusești pe câmpul de luptă”. Legiuitorii republicani sunt în favoarea demersului, iar președintele comisiei, reprezentantul Michael McCaul (republican din Texas), a declarat săptămâna trecută că munițiile cu dispersie „ar fi incredibil de eficiente împotriva pozițiilor defensive rusești puternic fortificate pe care ucrainenii trebuie să le spargă acum”.

Democrații din Congres, însă, nu sunt de acord. Săptămâna aceasta, într-o scrisoare obținută de Politico, 14 democrați din Senat i-au scris consilierului pentru securitate națională, Jake Sullivan, că „costurile umanitare și daunele aduse unității coaliției prin furnizarea de muniții cu dispersie americane ar depăși beneficiile tactice și îl îndeamnă pe președinte să nu aprobe un astfel de transfer”.

Muniții interzise, folosite de ambele părți

Câmpul de luptă din Ucraina  este, de asemenea, presărat cu mine, unul dintre motivele pentru care contraofensiva ucraineană nu s-a desfășurat atât de rapid pe cât sperau oficialii de la Kiev și Washington. Rusia a folosit muniții cu dispersie în război, în timp ce se adună dovezi că și Ucraina le lansează. Potrivit unui raport din martie al Comisiei independente de anchetă a Națiunilor Unite privind Ucraina, „forțele armate ucrainene au folosit probabil muniții cu dispersie și mine antipersonal lansate de rachete pentru a efectua atacuri în orașul Izium, regiunea Harkov, din martie până în septembrie 2022, când acesta era controlat de forțele armate rusești”.

Liderii UE, pentru angajamente „pe termen lung” față de Kiev

Între timp, Donald Trump consideră că a venit timpul pentru discuții de pace în Ucraina, dar nu exclude posibilitatea ca Kievul să fie nevoit să cedeze anumite teritorii în cadrul unui acord de pace. Iar șefii de stat și de guvern europeni au declarat joi, că își vor lua angajamente pe termen lung pentru a consolida securitatea în Ucraina, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut să pregătească un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.

Reuniți la Bruxelles pentru un summit de două zile, liderii europeni au condamnat din nou invazia rusă în Ucraina și au afirmat că țările Uniunii Europene „sunt pregătite” să participe la angajamente menite să consolideze capacitatea Kievului de a se apăra pe termen lung, scrie France 24. Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a sugerat că blocul comunitar ar putea să se bazeze pe măsurile de sprijin deja existente, cum ar fi fondul european care a finanțat echipamente militare și instruire în valoare de miliarde de euro pentru Ucraina.

„Sprijinul militar pentru Ucraina trebuie să fie pe termen lung”, a declarat el, referindu-se la posibilitatea ca Bruxelles-ul să înființeze un program de finanțare special dedicat apărării ucrainene. „Pregătirea trebuie să continue, modernizarea armatei trebuie să continue. Ucraina are nevoie de angajamentul nostru pentru a continua să garanteze securitatea sa în timpul războiului și după război”, a adăugat Josep Borrell.

 

ADVERTISEMENT